Zaradi tega mačkona bi lahko bila ogrožena življenja milijonov ljudi: "Nikoli nismo imeli tako alarmantnega primera"

M.R.
27.11.2023 17:59

Madeleine Wahl iz Omahe s svojo družino ni slutila, da bi lahko bilo ob posvojitvi mačjega mladiča lahko ogrožena življenja več milijonov ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okuženi Stanley je bil še mladič.
Profimedia

Mladega mačjega samca so poimenovali Stanley, ko so ga posvojili je bil star vsega približno pet tednov, tehtal pa je komaj dva kilograma. Že po dveh dneh v novem domu pa je nehal jesti, imel je napade, v enem primeru so ga celo oživljali. Veterinar je opazil, da sta njegovi zenici različnih velikosti, bil pa je prepričan, da je imel steklino. Že prihodnjega dne po pregledu Stanleyja ni bilo več med živimi. 

Rezultati testa, ki so prišli 48 ur pozneje, so potrdili, da je imel Stanley res steklino. A šlo je za različico, ki je sicer običajna pri rakunih in je še nikoli niso odkrili zahodno od Apalačev. Vprašanje je, kako je virus lahko prepotoval okoli 1400 kilometrov dolgo pot, poroča ameriški časnik Washington Post.

"Moja prva misel je bila, da je to napaka," je povedal vodja epidemiološke ekipe za steklino pri Centru za nadzor in preventivo bolezni (CDC) Ryan Wallace. CDC ocenjuje, da se virus za 39 kilometrov razširi v koncentričnih krogih. Kar pomeni, da bi lahko bilo tveganju z okužbo izpostavljenih okoli sedem milijonov prebivalcev. 

V Omaho je po tem odkritju prišlo več kot deset biologov, ki so pripeljali polne prikolice cepiva proti steklini, pa tudi pasti in galone janeževega olja in škatle sleza, s katerimi želijo privabiti in ujeti rakune ter jih cepiti, da bi tako ustavili širjenje tega smrtonosnega virusa. 

Deset ljudi, s katerimi je bil maček Stanley v stiku, bo prejelo po štiri odmerke cepiva. "nikoli nismo imeli tako alarmantnega primera," je povedal Richard Chipman, koordinator nacionalnega programa za steklino na ameriškem kmetijskem ministrstvu. 

Steklino povzroča virus, ki pri sesalcih okuži osrednji živčni sistem, tudi pri ljudeh. Smrtonosen je praktično za vsakogar, ki se ne zdravi. Virus, zaradi katerega je poginil Stanley, se zelo hitro širi med rakuni, ki pogosto obiskujejo dvorišča, kante za smeti in tudi njive, povsod pa lahko pridejo v stik z ljudmi. 

"Če bomo v naslednjih nekaj mesecih uspeli testirati 500 živali in bodo vse negativne, potem se verjetno virus ni razširil med lokalnimi živalmi," je povedal Wallace in dodal, da bo vse skupaj bolj jasno februarja. 

Za zdaj tudi ni jasno, kako se je Stanley okužil. Ena možnost je, da je virus brez vedenja pristojnih služb prišel do območja Omahe in da je divja žival ugriznila mladega mačkona. Še bolj verjetno pa je, da je mačka ali njegovo mati ugriznil rakun, ki se je okužil na jugovzhodu ZDA, kjer je virus genetsko najbolj podobe tistemu, ki so ga odkrili pri Stanleyju. Potem pa sta maček ali njegova mati nekako prišla do Omahe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta