Zavajanje: Znani trgovec, priljubljen tudi med Slovenci, kupce goljufal z lažnimi akcijskimi cenami

A.L.
01.05.2024 16:26

Kako so se branili v podjetju?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Portal Danica.hr, ki ga povzema N1, piše o primeru goljufanja kupcev. Sodišče je namreč hrvaško trgovsko verigo Plodine in njenega direktorja spoznalo za kriva goljufanja kupcev z lažnimi akcijskimi cenami. 

Konec lanskega septembra so inšpektorji v hipermarketu Plodine v Zagrebu in na spletni strani družbe odkrili, da trgovska veriga uporablja nepošteno ali zavajajočo poslovno prakso, ki je prepovedana z določbami zakona o varstvu potrošnikov. "Sir gavda so prodajali po akcijski ceni, ki je bila znižana z 8,69 evra na 5,49 evra, torej za 36 odstotkov. V resnici pa je redna cena sira znašala 6,49 evra, kar pomeni, da je bila cena le 15 odstotkov nižja, so ugotovili inšpektorji. Podobno so zaznali tudi pri rižu Scotti, za katerega je pisalo, da je znižan za 43 odstotkov in da nova cena znaša 2,29 evra. Prej naj bi bila 3,98 evra. V resnici je bila redna cena 2,29 evra, kar pomeni, da popusta sploh ni," piše N1.

V podjetju so se na sodišču branili z argumentom, da so kataloge z izdelki natisnili približno deset dni pred objavo, vmes pa je v veljavo stopil sklep vlade o omejitvi cen izdelkov. Zato naj bi bile redne cene za omenjene izdelke na ravni tistih pred uvedbo ukrepov omejevanja cen. Sodnica njihovega zagovora ni sprejela. 

Podjetje Plodine in njen direktor morata plačati vsak po 1330 evrov denarne kazni, poravnati pa morata tudi sodne stroške v višini 133 evrov. Sodba še ni pravnomočna, piše N1.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta