Že pred božičem naj bi nas zelo zeblo, kakšna pa bo druga polovica zime?

Va
14.10.2022 11:27

Služba za podnebne spremembe pri Evropskem centru za srednjeročne vremenske napovedi (ECMWF) je izračunala, kakšna zima prihaja sredi splošne energetske krize.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Je prihajajoča zima sredi skrbi z ogrevanjem zaradi posledic aktualnega geostrateškega dogajanja razlog za strah ali vendarle ne? Če drži prognoza Copernicusa, Službe za podnebne spremembe pri Evropskem centru za srednjeročne vremenske napovedi (ECMWF), se lahko morda malo pomirimo. 

Večja verjetnost kot sicer je letos, da bo december prinesel znatno ohladitev, je za Politico povedal direktor Copernicusa Carlo Buontempo, kljub temu pa naj bi bila zima v celoti toplejša od povprečja. Buontempo vseeno opozori, da je napoved treba vzeti z nekoliko rezerve, ker klimatologi še ne poznajo vseh faktorjev za zanesljivejšo oceno vremena v prihodnjih mesecih.  

"Zapuščamo toplo poletje. Vemo, da so zime vse blažje, kljub temu pa še vedno obstaja možnost za zelo hladen val še pred božičem," je previden. Ohladitev, ki je ne izključujejo, bi bila posledica tako imenovane blokade, ko dolgotrajni visok zračni pritisk prinese neobičajen vzhodni veter in nižje temperature v Evropi, je razložil. Da se bo to zgodilo prav pred koncem letošnjega leta, je nekoliko bolj verjetno kot običajno. 

Kaj pa začetek leta 2023? Bo druga polovica zime blaga?  Ne vemo še, pravi direktor evropske Službe za podnebne spremembe, kaj se bo takrat dogajalo nad Arktiko z vetrom in nizkim zračnim tlakom, zato je za natančno napoved še prezgodaj.

Kljub temu pa Buontempo pravi, da je dandanes na voljo več kot dovolj podatkov, da se evropske vlade, in energetski trgi, pripravijo na zimo. Pri čemer, je dodal, je postalo strateško pomembno, da jih znajo pravilno prebrati in interpretirati.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta