Zmago Jelinčič Plemeniti: Računamo na kulturni resor v prihodnji vladi

Boštjan Klun
18.06.2017 22:09
Razvpiti politik o svoji predsedniški kandidaturi in o pravem razlogu za to, zakaj stvari v Sloveniji ne delujejo v smeri razvoja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj


Ljudje hočejo nekoga, da jih usmerja

"Ja, zelo, a ne ljudje na cesti. Kdorkoli lahko pride, mi da roko in spijeva kakšen glaž, poklepetamo, ni nobenega problema ...,"
"Tam, kjer imajo kaj masla za ušesi, in pri določenih političnih strukturah pa je strah viden. Stranka postaja vse bolj popularna, ljudje so siti blebetanja in ovčje črede brez ovna. Hočejo nekoga, da jih usmeri, da jim lahko kaj pojasni."

Slovensko ustavo so pisali pesniki in zato je slaba

»Slovenska politika se ne izplača. Uničuje razvojnega duha. Sam sem imel privatno banko, podjetje za zbiranje in pridelavo zdravilnih zelišč, zasebno zobno ordinacijo ... Ampak to je vse šlo. Pri nas je zakon takšen, da se moraš kakor posvečati nekemu narodu, nekemu imaginarnemu svetu volivcev. Že v ustavi imamo tako bedasto napisano, da je vsak poslanec predstavnik vsega ljudstva. Ne! Poslanec določene stranke je predstavnik tistega segmenta, ki mu je dal glas. Zato pa imamo takšne volitve, zato nimamo večinskega sistema. Imamo proporcionalni sistem in zakaj tega v ustavi ni? Ker so jo pisali, kakor naši pravijo, pesniki! Ustavo bi morali pisati pravniki z državniško konsistentnostjo. Pri nas pa nimamo nič od tega. In potem imamo slabe pravnike, slabe profesorje, ki jim je največji izziv, da pridejo za ministra. Nemci imajo pregovor o treh profesorjih in uničeni državi, mi pa množice profesorjev v politiki! Ljudi, ki delajo le s papirji, ne gredo med ljudi, za šankom ne poslušajo jamrajočih kmetov. Počasi prihaja v medije, koliko birokratskega dela imajo kmetje. Kaj ima kmet na glavi za izpolnjevati papirje? Zato pa nič nimamo!«


Slovenci nimamo (pravega) predsednika

Nisem se še odločil. Puščam še možnost, da ljudem pokažem, da imamo predsednika, kakršen ne bi smel biti. Imamo vrtnarja, peka, ključavničarja ... ne vem, koga vse ... samo predsednika nimamo! Med soočenji pa kandidata ne sprašujejo o predsedniških temah, ampak kot bi spraševali predsednika vlade. To kaže tudi na to, da taki novinarji nimajo ravno razčiščenih pojmov."
"Ja, ampak razlika je, če s pojavljanjem hočeš nekaj doseči ali pa si samo takšen."



Zmago Jelinčič, kulturni minister?

"Jaz mislim, da je bolj pomembno priti v parlament. Ne več v opozicijo, ampak v vlado. Vseeno mi je, ali zmaga Janša, Židan, kdo tretji ali celo mi. Tudi drugi nam pravijo, pojdite v vlado in nekaj naredite.« Jelinčič ne zahteva nobenega državotvornega resorja, bi pa vodil kulturno ministrstvo: »Nobeni politični stranki ne posegaš v resor, si pa v vladi in zmeraj lahko na seji vlade poveš, fantje, tu ga pa ne srati!«
Portret, ki ga je napisal Boštjan Klun, si lahko preberete v aktualni številki revije Obrazi.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta