Zvokom ulice (in dežja) so dodali glasbo

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
04.09.2017 21:56

"Naj se na ulicah sliši tudi avtorska glasba in ne samo priredbe," pravi Jernej Mažgon - Jerry iz ekipe festivala ulične glasbe S.O.S. v Mariboru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nastop kantavtorja Jakoba Kobala v Gosposki ulici 
Frenky

Ulice živijo tudi v dežju. In imajo svoj zvok," je povzel Jernej Mažgon - Jerry iz ekipe festivala ulične glasbe v Mariboru. Prva dneva v septembru so tudi letos na treh vogalih mesta godli in peli akustični glasbeniki, poleg slovenskih še hrvaški, Doug Andrews je Američan. Tudi med dežnimi kapljami z neba se je slišalo petje.
Zvok ulic, Sound of Streets, je prvi kantavtorski ulični glasbeni festival v Mariboru. Tretje leto zapored ga je organiziralo društvo Kud SOS, nastopi so bili v Vetrinjski, Gosposki in Slovenski ulici. "Želimo vzpodbuditi dogajanje v mestnem jedru in na mestnih ulicah ter ljudem približati kvalitetno avtorsko glasbo," pravi Mažgon. Potem pove vse tisto, kar še ni v celoti uresničeno, a verjame, da bo, ker je vsako stvar treba postopoma graditi: "Prireditev, ki je dostopna vsakomur, bo aktivno pripomogla k prijaznejši podobi mesta in je pa nastavek za razvijanje ponudbe kulturnega turizma."

Za zdaj iz tujine prihajajo samo izvajalci

Za zdaj prihajajo sem samo še izvajalci iz tujine, poslušalcev je tudi domačih malo, prireditelji pravijo, da bi si zaslužili zelo veliko aplavza pa tudi kakšen evro v klobuk, ker to sodi k nastopanju na ulici. "Kakovostna avtorska glasba je premalokrat zastopana na javnih prostorih in prav na to opozarjamo," doda še drugi pomembni element, ki kantavtorsko ulično glasbo razlikuje od drugih, bolj pogostih oblik. "Sedijo s klobukom ob steni hiše in izvajajo coverje, priredbe torej, glasbo drugih. Kot da sami nimajo kaj povedati, kot da nimajo svojega jaza, svojega jezika." Jezik je zato, da povedo, kaj mislijo in čutijo, kitara je temu že dolga stoletja v veliko pomoč, razlaga. Zdaj bi jo spremenili v stroj, ki zaigra že znane stvari, čeprav omogoča veliko več. "Kantavtorstvo je mojstrska veščina oziroma poklicanost, ki zajema pisanje besedil in glasbe ter hkrati podajanje in izvajanje. Nastopati na ulici je posebna umetnost in ta umetnost neposredno nagovarja vse mimoidoče, tiste, ki se ustavijo in prisluhnejo in jih nagovori, vplete v nastop. Ulični nastop je mogoče kreativno doživeti," govori Mažgon.

Ekipa, ki je pripravljala koncert (nekateri še manjkajo). Jernej Mažgon- Jerry je na sredini. 
Frenky

Od piva se živi in ne od slave

Na festivalu je nastopil Američan Doug Andrews, ki živi na Dunaju, tam obstaja mednarodni kantavtorski krog. "Cover bende bi prepovedal," je pred svojim nastopom v pogovoru na štiri oči razlagal hrvaški pesnik in glasbeni performer Žarko Jovanovski. Na festivalu je brez glasbene spremembe predstavljal svoje pesmi, pravzaprav bolj grmel kot govoril, besede so bile glasne času primerno.
Jovanovski je bil član več hrvaških punk skupin, v samozaložbi izdaja knjige poezije, njegova misel, da tako vsaj proda kakšno knjigo in si lahko privošči pivo, je tudi zelo aktualna. "Živi se od piva in ne od slave," je moto pisca in performerja v skupinah Electric Žare, Geler Feler Triler & Meler, AbnorMalan in Duo List.
Jakob Kobal iz Idrije je bil umirjen, poetičen, harmoničen, melodičen, pravi, da ima rad umirjeno, čisto in razvito glasbo, kombinacije akordov, ki niso navadne. Nastopili so še Mariborčan Elvis Berljak, Vedran Ivorek in Vlado Kuzman iz Hrvaške ter Andrej Černelc iz Bistrice ob Sotli, vsestranski ustvarjalec, ki dela tudi na filmskem področju, piše kratke zgodbe in pripravlja radijske oddaje. Kuzman je tudi nastopal v več glasbenih skupinah, prav tako je avtor glasbe za celovečerni film Norega se metek ogne.
Zelo dobro sprejeti nastop Žarka Jovanovskega je spodbudil prireditelje Zvoka ulic, da bodo prihodnje leto kantavtorjem dodali tudi pesnike, ki znajo nastopati na ulici. "Dodali bomo še predstavitve likovnih in drugih upodabljajočih umetnikov," je Jernej Mažgon pogledal naprej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta