Adijo, hrošč!

Janez Kovačič Janez Kovačič
13.08.2019 05:58

Po enainosemdesetih letih se je končalo produkcijsko in tržno življenje avtomobila, ki je krojil avtomobilsko zgodovino in katerega nastanek je neločljivo povezan z nacistično Nemčijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mehika je bila zadnja produkcijska postaja hrošča tretje generacije. Volkswagen je nekajkrat podaljšal njegovo življenje, sedaj se zdi, da je res konec.
Volkswagen

V začetku julija so v Volkswagnovi mehiški tovarni Puebla prenehali izdelovati avto, ki ima v svoji vitrini marsikateri rekordni dosežek in za katerega bi bilo mogoče reči, da je bil eden prvih tako imenovanih globalnih avtomobilov. In še nekaj je značilno zanj - v tako rekoč vsaki državi, v kateri je bil naprodaj (in ni jih bilo veliko, kjer ni bil), so si zanj izmislili svoje ime. Pri nas smo mu rekli hrošč, verjetno najbolj razširjeni imeni pa sta bili käfer in beetle. Tako ali drugače, po 81 letih izdelave na različnih celinah in v različnih tovarnah se je končalo produkcijsko življenje tretje generacije avtomobila, ki je bil marsikdaj tržna uspešnica, ikona nekaterih družbenih gibanj, filmski igralec in katerega ideja je nastala v povsem drugačnih časih.
Zgodovina hrošča je neločljivo povezana z nacistično Nemčijo: v tridesetih letih prejšnjega stoletja so hoteli imeti "ljudski" avto, ki bi imel dovolj prostora za štiri, ki bi zmogel okoli 100 kilometrov na uro, ne bi smel porabiti več kot sedem litrov goriva, predvsem pa ne bi smel stati več kot 990 tedanjih "reichmark". Nalogo so zaupali tedaj mlademu Ferdinandu Porscheju, za rojstvo hrošča zgodovina šteje leto 1938, čeprav je bil uradno prvič na ogled 1939. na salonu IAA v Berlinu. Toda tega leta se je začela tudi druga svetovna vojna in menda nihče izmed več kot 300 tisoč bodočih kupcev, ki so vplačali predujem, denarja ni dobil nazaj.

Porsche typ 60 prototip V3 - ko še ni bil hrošč. 
Volkswagen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta