(FOTO) Konkurenca Volkswagnovemu polu: Četrta generacija fabie v Sloveniji

Vinko Kernc Vinko Kernc
22.12.2021 05:00

Po prvi predstavitvi modela s tem imenom (1999) je to že četrta generacija fabie, ki je te dni prišla na slovenski trg. Neposredna tekmica tudi Volkswagnovemu polu je naprodaj za od 13.695 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Škoda fabia: izdatno izboljšan količnik upora zraka - zdaj znaša 0,28, pri prejšnji generaciji pa 0,32. Foto: Vinko Kernc

Vinko Kernc

Tehnično in predvsem oblikovno je fabia iz generacije v generacijo napredovala bolj kot večina tekmecev in skupna proizvodnja fabij je že presegla številko štiri milijone in pol. Zdaj vstopa v bolj neugodne čase, saj se bo morala, tako kot tudi njeni številni tekmeci, zoperstaviti še vedno strmo naraščajoči prodaji podobno velikih cestnih terencev, kamor sodi tudi za le poldrugi decimeter daljši kamiq.

Pri analognih merilnikih je v sredini 3,5-palčni informacijski zaslon, doplačilni digitalni merilniki pa imajo pet pogledov.
Foto: Vinko Kernc

Vinko Kernc

Oblikovno približana najnovejšim modelom te znamke je fabia nastala na (zanjo) novi platformi MQB A0, ki že služi številnim modelom tega koncerna, med drugim tudi A1, aroni, ibizi, kamiqu, scali, polu in T-crossu. S tem je medosje zraslo za lepih 94 milimetrov, skupna dolžina za 110 in širina za slabih 50 milimetrov, je pa tudi nižja, in sicer za 8 milimetrov. S tem je rahlo daljša in širša od novega pola, od katerega ima tudi opazno večji prtljažnik - njenih 380 litrov je za skoraj 30 več kot v polu in za 50 več kot v prejšnji generaciji fabie. Novi prtljažnik, ki ima zdaj lahko tudi dvojno dno, se lahko poveča na 1190 litrov.

Vinko Kernc

Zunanjosti so namenili devet barv, od tega sta dve (oranžna in siva) novi, poleg tega je moč doplačati še za streho v drugačni barvi - na voljo sta siva in črna. Na izbiro so (jeklena in lahka) platišča od 14 do 18 palcev, prednje in zadnje luči pa so zdaj serijsko v tehniki LED in doplačilno kot polni LED.

Vinko Kernc

V notranjosti ni težko opaziti sorodnosti armaturne plošče s kamiqovo in scalino. V oči padejo dekorativni elementi in šivi v kontrastni barvi, ponoči tudi ambientalna osvetlitev (bela ali rdeča), vselej pa nov volanski obroč s tremi ali z le dvema prečkama, doplačilni digitalni merilniki velikosti 10,25 palca in zasloni infozabavnega sistema velikosti 6,5, 8 ali 9,2 palca. Neopaznih je do devet varnostnih blazin, višjerasli pa bodo predvsem veseli več prostora za kolena na zadnji klopi.

Zdaj ni več presenečenje, da dizelskih motorjev v tako velikih (oziroma majhnih) avtomobilih ni več na voljo. Tudi fabia ponuja le bencinske, in sicer tri: litrski MPI (48 ali 59 kW), litrski TSI (70 ali 81 kW) ter 1,5-litrski TSI (110 kW). Njihov navor sega od 93 do 250 njutonmetrov. Tudi pri menjalnikih nič novega - ti so ročni pet- ali šeststopenjski za do vključno 81-kilovatne motorje ter dvosklopčni DSG: za 81-kilovatni motor doplačilno, za 1,5-litrskega pa serijsko.

K tehniki štejemo tudi asistenčne sisteme, kjer je nabor teh pri novi fabii precej večji kot doslej. Omeniti kaže sistem Travel Assist, ki združuje radarski tempomat, sistem za vzdrževanje vožnje znotraj prometnega pasu ter sistem za prepoznavanje prometnih znakov, a to še zdaleč niso vsi. Fabia prinaša tudi pet novih preprosto bistrih (simply clever) rešitev (sponka za kreditno kartico, trak za pritrjevanje pisal, prilagodljivo in odstranljivo držalo za pijačo, predal, ki zapolni prostor med sredinsko konzolo in zadnjo klopjo, in prilagodljiv predal za prtljažnik), ki jih je zdaj skupaj že 43.

Vinko Kernc

Ker 1,5-litrski TSI še ni na voljo, je v ceniku, upoštevaje tri pakete opreme, deset različic. Najcenejša je fabia 1,0 MPI 48 kW active (13.695 evrov), okoli 300 evrov je dražja z močnejšim motorjem​ MPI (59 kW), še nadaljnjih 1237 evrov pa je treba dodati za TSI 70 kW. Za dobrega tisočaka vrednejši je višji paket opreme Ambition, okoli 1100 evrov več od tega pa stane paket Style. Najdražja ta hip je tako fabia 1,0 TSI 81 kW DSG style, ki stane 19.412 evrov. Pri slovenskem zastopniku menijo, da bodo v polnem letu prodali več kot 400 novih fabij, fabia combi pa bo še kako leto naprodaj v obliki prejšnje generacije.

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta