Mercedesov fenomen A

Vinko Kernc Vinko Kernc
05.10.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razred A je bil v resnici konstrukcijsko in oblikovno izjemno napreden, predvsem pa nekaj povsem novega za znamko Mercedes-Benz. Prva in druga (na fotografiji) generacija sta mnoge lastnike tako navdušili, da so bili številni po prenehanju proizvodnje leta 2012 nesrečni.
Vinko Kernc

1996, A, 3,58 metra

Se še spomnite razreda A? To je bil tisti mali benz, ki so ga oglaševali v slogu "zunaj majhen avtomobil, znotraj velik in varen kot razred E". Tisti mali benz, ki ni izdelal losovega testa, ki je zato kot prvi tako majhen avtomobil dobil serijski stabilizacijski ESP in ki je svojo konstrukcijsko zmoto obrnil sebi v prid ter pridobil številne navdušence. Notranjo prostornost je omogočila predvsem genialna zasnova karoserije s sendvič konstrukcijo dna.

2001, A, 3,78 metra

Prenove niso nič novega in tudi originalni razred A jo je doživel leta 2001. Najpomembnejša je bila pri tem uvedba nove, med osema za 170 milimetrov daljše različice, ki je bila še vedno "varno" pod štirimi metri skupne dolžine, je pa zato potnikom na zadnji klopi resnično omogočala (dolžinsko) udobje avtomobilov višjega velikostnega razreda.

2013, A, 4,29 metra

Druga generacija iz leta 2004 ni prinesla bistvenih sprememb v velikosti, so pa opustili podaljšano različico in običajni dodali trivratno. Leta 2013 je nato prišla na trg tretja generacija, ki je bila popoln odklon od prejšnjih dveh. Zdaj je postal A čisto običajen avtomobil spodnjega razreda, ki je moral tekmovati z novimi majhnimi beemveji. In pri tem je tudi zrasel za skoraj pol metra.

2013, GLA, 4,42 metra

Istega leta kot A so pri Daimlerju predstavili GLA. Cestni terenec je bil takrat v praksi edina resna alternativa originalnemu A, predvsem zaradi naraščajoče lakote trga po takrat še svežem avtomobilskem razredu mehkih terencev. A zato je moral v primerjavi z razredom A iz leta 1996 zrasti za več kot osem decimetrov.

2021, EQA, 4,46 metra

Druga generacija GLA (2019) je bila celo za centimeter krajša od prve, a z zornega kota tega razmišljanja ni prinesla bistvenih sprememb. Je pa še enkrat prišel čas velikih sprememb, tokrat z elektrifikacijo. Daimler je predstavil EQA, električno gnani cestni (pravijo: urbani) terenec, ki je že za skoraj meter daljši od malega genialnega A. In če so se morali ljubitelji prvega A leta 2013 "sprijazniti" s cestnim terencem, ni napačno pričakovati, da bodo nekateri od njih morda posegli po elektrificiranem EQA.

Razred A ni bil le fenomen ob svojem rojstvu leta 1996. Fenomen je v smislu razvoja ponudbe te znamke istemu tipu kupcev in obenem rasti te ponudbe. Povedano drugače: avtomobili s časom opazno rastejo, ponudba se seli iz kombilimuzin k cestnim terencem in motorizacija iz motorjev z notranjim zgorevanjem k elektromotorjem. In to v le četrt stoletja.

Našteto velja za vse znamke, ironično pri razredu A pa je, da bi bil danes originalni A morda zaradi svoje sendvič konstrukcije prikladen za vgradnjo pogonskih baterij, z dolžino 2,58 metra pa nadvse uporaben v prenatrpanih mestih. A zdaj že vemo: manjšega električnega benza od EQA ne bo, morda pa bodo idejo iz leta 1996 uporabili pri znamki Smart …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta