(FOTO) To so avtomobilske novosti, ki nas bodo navduševale v jesensko-zimskem času

Jože Polh
01.10.2021 09:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubitelji znamke Alfa Romeo že nestrpno pričakujejo konkretno osvežitev modelov znamke. Njihova zunanjost utegne biti izpeljana iz koncepta Tonale, ki v serijski različici prihaja prihodnje leto.
Arhiv Proizvajalca

Za razliko od sveta potrošniške elektronike avtomobilska industrija, vsaj kar zadeva predstavitev novosti, ne pozna sezonske komponente, še manj pa to vpliva na prodajne načrte. Nov avto je pač nov avto in vsaj na začetku prodaje pritegne več pogledov in zanimanja. Preverili smo, kateri novi lepotci na štirih kolesih bodo kupce vabili v prodajne salone v želji, da še pred koncem leta zapeljejo tudi v njihove garaže.

Alfa Romeo Giulia in Stelvio

Alfa Romeo je sredi poletja predstavila svoj najbolj vroč avtomobil, in sicer Giulio GTA, ki je hkrati najzmogljivejše serijsko vozilo te znamke. Pod pokrovom se skriva nadgrajeni pogonski sklop, znan iz različice Quadrifoglio, le da je tokrat 2,9-litrski šestvaljnik bogatejši še za 30 konjskih moči. Da je tudi urnejši pri doseganju vseh s hitrostjo in agilnostjo povezanih rekordov, pa je poskrbela izdatna uporaba karoserijskih delov iz ogljikovih vlaken, kar je prispevalo k skoraj sto kilogramov nižji masi vozila.

Novembra pa bo na ceste zapeljala še kozmetično in tehnološko prenovljena standardna različica modela Giulia, italijanski inženirji pa obljubljajo, da se bo tako znebila kompleksa srednjih let in bo še lažje tekmovala z nič kaj skromnima tekmecema BMW 3 in Mercedes Benz razreda C. Le mesec pozneje, torej decembra letos, pa bodo Italijani na sorodni tehnološki osnovi predstavili še prenovljeni model Stelvio, pri katerem potencialni kupci najbolj upajo na prenovo pogonskih agregatov s tehnologijo blagega hibrida in povsem nov info-zabavni sistem.

BMW i4

Teslin model 3 je dobil resnega evropskega konkurenta. Električni BMW i4 oblikovno zelo spominja na modele iz serije 4, le da ima dodan še par zadnjih vrat. Da se bo na cesti vendarle jasno ločil od modelov, gnanih z motorji z notranjim izgorevanjem, bo poskrbela vrsta modro obarvanih karoserijskih dodatkov, med drugim pa bomo i4 prepoznali po zaprti maski hladilnika ter odsotnosti izpušnih cevi na zadku. Kljub temu bo ta limuzina prava »raketa«, saj bodo kupci lahko izbrali tudi 523-konjski električni pogon, ki bo zagotavljal pospeške do stotice v manj kot štirih sekundah, baterija zmogljivosti 80 kWh pa izjemno avtonomijo.

BMW i4
Arhiv Proizvajalca

Citroen C5X

Pred koncem leta naj bi na evropske ceste zapeljal tudi luksuzni vrhunski model francoskega proizvajalca Citroen. Znamka, ki je desetletja poosebljala avtomobilskega posebneža in poudarjala udobje v vožnji, pravi, da se vrača h koreninam. Eksperiment na štirih kolesih tokrat združuje kombinacijo slogov športno-uporabnega vozila, karavana in limuzine, pri pogonih pa se bo izdatno opiral na hišne hibridne rešitve. Mnogi slogovni elementi C5X črpajo navdih iz leta 2016 prikazanega koncepta CXperience, Citroen pa trdi, da bo z novim podvozjem in blažilniki postavil nove mejnike glede udobja v vožnji, katere cilj je premagati vse ovire, luknje, robnike, udarce in druge cestne nevšečnosti.

Citroen C5X
Arhiv Proizvajalca

DS 4

Novinec DS 4 je zelo pomemben za celotno skupino Stellantis, saj bo premierno predstavil kup novih tehnologij, predvsem sistem za samodejno vožnjo druge stopnje, nočni vid in projekcijsko rešitev z obogateno resničnostjo. Vozilo, ki v svoji zunanji podobi združuje gene kombilimuzine in  križanca, bo na voljo tudi kot priključni hibrid z baterijo zmogljivosti 12,4 kWh, ki bo zagotavlja približno 50 kilometrov vožnje brez emisij. V notranjosti bo poudarek na prestižu, voznika in potnike bo očarala prečiščena in močno digitalizirana kabina. Avantgardne rešitve narekujejo, da bo moč info-zabavni vmesnik DS IRIS krmiliti tudi z gestami rok, predvsem takrat, ko nas vanj vgrajeni digitalni pomočnik ne bi (dobro) razumel. Vozilo bo pozneje na voljo tudi v povsem električni različici E-TENSE.

Projekcija z obogateno resničnostjo in nočni vid v novem DS 4.
Arhiv Proizvajalca

Honda HR-V

Honda HR-V tretje generacije bo radikalno, tako slogovno kot mehansko, odstopala od avtomobila druge generacije. Novinec bo po novem nosil oznako HR-V e:HEV in bo na voljo izključno s hibridnim pogonskim sklopom, ki izhaja iz bencinsko-električne kombinacije, poznane že iz modela CR-V, torej bo prednost dajal varčnosti in udobju pred zmogljivostmi. Novi HR-V bo ohranil dvignjeno višino vožnje, po zadnji avtomobilski modi pa je prevzel nagnjeno strešno linijo v slogu kupeja, medtem ko sprednji del novega videza mogoče že spominja na naslednjo generacijo modela Civic.

Honda HR-V
Arhiv Proizvajalca

Jeep Compass

Ena izmed štirikolesno gnanih ikon letošnje leto dobiva tehnološko preobrazbo z električno noto.

Bencinsko-električni Jeep Compas z oznako 4Xe si pogonski sklop deli z modelom Renegade, obenem pa obljublja večje terenske zmogljivosti in vožnjo brez emisij. 1,3-litrski bencinski motor, podprt s turbopolnilnikom, poganja sprednji kolesi, dva elektromotorja pa ženeta zadnji. Zgolj električni doseg znaša približno 40 kilometrov, kar je za povprečnega Janeza dovolj za tih izlet v naravo in po domačih razpotjih.

Jeep Compass
Arhiv Proizvajalca

Kia Sportage

Ena izmed zvezd pravkar končanega avtomobilskega salona v Munchnu je bil vsekakor novi Kia Sportage, ki razen imena s predhodnikom nima praktično nič skupnega, saj že nosi novi logotip znamke in povsem novo zunanjo podobo, ukrojeno po vzoru ameriških modelov te znamke. Velika maska hladilnika in v robove karoserije potisnjene luči polarizirajo – ali vam bo takoj všeč ali pa nikakor. V notranjosti je večina funkcij digitaliziranih, upravljanje samodejnega menjalnika poteka prek ličnega vrtljivega stikala. Še najbolj klasičen del vozila ostajajo pogoni, kjer bodo na voljo bencinski in dizelski motorji, podprti s tehnologijo blagega hibrida, novi Sportage pa bo na voljo tudi kot priključni hibrid.

Kia Sportage
Arhiv Proizvajalca

Mercedes Benz razred C

Septembra je na slovenske ceste zapeljal novi Mercedes Benz razreda C, ki je za marsikoga podedoval presenetljivo veliko tehnologije iz večjih bratov, tudi prestižnega modela razreda S. Elegantna zunanja podoba ne da takoj vedeti, da voznika in potnike v notranjosti čaka pravo udobje in razkošje v malem. Čeprav je večina stvari na doplačilnem seznamu, pa novi razred C omogoča sproščanje že od prve sekunde. Vrhunski prezračevani in ogrevani sedeži z masažno funkcijo, ambientalna osvetlitev ter obilje privlačno umeščenih zaslonov naredijo vtis. Novi razred C je digitalen in povezan, večpredstavnostni sistem za upravljanje MBUX se vedno nauči kaj novega. Tako se čez čas vedno bolje prilagaja vozniku in njegovim željam, temu pa bo vsekakor všeč rešitev, da se tudi krmilo zadnje preme aktivno prilagaja vožnji z zavijanjem zadnjih koles, kar pripomore k manjšemu rajdnemu krogu in bolj zanesljivi vožnji skozi ovinke.

Novi Mercedes Benz razreda C navdušuje predvsem z udobno in moderno notranjostjo.
Arhiv Proizvajalca

Nissan Ariya

Pred predstavitvijo modela Ariya so mnogi menili, da bo Nissan izdelal le športno-uporabno različico električnega vozila Leaf. Težko bi se bolj zmotili, saj je Ariya korak naprej – v vseh pogledih. Križanec s petimi vrati za prav toliko potnikov ima presenetljivo agresiven videz, v robove potisnjena kolesa pa zagotavljajo dolgo medosno razdaljo in obilo prostora v notranjosti. Tam bomo našli izjemno minimalistično zasnovano kabino z udobjem dnevne sobe. Proizvajalec navaja, da bo Ariya z enim polnjenjem lahko premagala od 360 do 500 kilometrov, odvisno od zmogljivosti vgrajene baterije, po zaslugi do 389-konjskega pogonskega sklopa pa bo razdalje lahko premagovala zelo hitro. Na voljo bo tudi s štirikolesnim pogonom e-4ORCE, vožnja z zgolj eno stopalko (e-Pedal) bo zabavnejša, obenem pa bo Ariya izdatno napredna na področju avtonomne vožnje in parkiranja.

Nissan Ariya
Arhiv Proizvajalca

Opel Astra

Eno izmed najbolj prepoznavnih nemških vozil ima sedaj tudi francoske gene, saj si zasnovo deli z bratrancem – novim Peugeotom 308. So pa, kot bi jih nove razmere v skupini močno spodbudile k izstopanju, oblikovalci poskrbeli za nadpovprečno veliko drznih potez. Nova Astra ima tako jasno prepoznavno, celo agresivno zunanjost z zanimivim svetlobnim podpisom, še večja »revolucija« pa se je zgodila v notranjosti, ki je močno digitalizirana – gumbov je bistveno manj, njihovo vlogo prevzemajo na dotik občutljivi zasloni.

Opel Astra
Arhiv Proizvajalca

Škoda Fabia

Iskalci racionalnih vozil bodo znova dobro postreženi pri Škodi. Nova Fabia je glede na ohranitev kompaktnih mer vnovič poskrbela za pravcati mali prostorski čudež, ki je še najbolj očiten v prtljažnem prostoru, ki je s 380 litri na nivoju konfekcijsko številko večjih vozil, njegovo uporabnost pa še nadgradijo Škodine inovacije, poimenovane Simply clever. Notranjost spominja na tisto iz nove Octavie, kar je zgolj pozitivno. Racionalnost bo Fabia dokazovala še z dostopnejšo ceno, ki bo predvsem posledica dejstva, da vozilo ne bo poznalo električne različice, s četrto generacijo Fabie pa se poslavlja tudi dizelski motor – na voljo bodo samo bencinsko gnane različice.

Škoda Fabia
Arhiv Proizvajalca

Volkswagen Taigo

Gneča v razredu t. i. kompaktnih športnih terencev bo kmalu še večja. Zanjo bo z modelom Taigo poskrbel Volkswagen, ta »kupejevski mali križanec« pa dimenzijsko (in cenovno) spada med modela Polo in T-cross, s katerima si sicer deli tudi platformo. Kupejevsko padajoča streha naj ne bi zmanjšala praktičnosti vozila, v katerem bo ostalo veliko prostora – predvsem na račun drsne zadnje klopi in posledično prilagodljive prostornine prtljažnika (med 385 in 455 litri). Sodobna zasnova je poskrbela za serijske LED-luči, digitalne merilnike in upravljanje zaslonov z dotikom ali namenskimi drsniki.

Volkswagen Taigo
Arhiv Proizvajalca

Preberite nov tematski časopis v celoti

Prenos PDF

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta