München 2021: Prelomna točka?

14.09.2021 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Münchensko sejmišče je sicer vredno pohvale: veliko, a obvladljivo, saj je dosti manjše od frankfurtskega, garažne hiše pa so tik ob njem in - velikanske. Foto: Vinko Kernc
Vinko Kernc

Misel oziroma trditev je postala stalnica in povsem drži: vse se spreminja. Še kitajski zid in piramide v Gizi se s časom spreminjajo, pa se ne bi avtomobilski saloni. A tokrat, kaže, gre pri slednjih za prelomno točko.

Do tokratnega münchenskega IAA so bili saloni namenjeni razkazovanju avtomobilskih novosti kupcem, ljubiteljem, firbcem, novinarjem in še komu na enem mestu. S časom so se avtomobilom pridružili tudi predstavniki spremljevalne industrije in dobavitelji, dolgo so tam poglede z zloščene pločevine kradla tudi lepa dekleta. Tokrat je bilo drugače.

Že lep čas avtomobilski proizvajalci komunicirajo (tudi) neposredno s kupci in z ljubitelji preko različnih spletnih platform, s čimer postaja lep del novinarskega dela odveč: čemu bi objavljali slike in (krajše) zapise o novostih, ko pa jih, pospremljene z lepo besedo proizvajalca, vidijo dosti prej, kot se novinar utegne spoznati s temo, jo po svoje ubesediti in objaviti?

Tokratni München je do novinarjev (pa tudi do drugih) precej neprijazen. Prvič, poleg sejmišča, ki gosti zgolj peščico avtomobilskih znamk, je del dogajanja postavil v središče Münchna na njegove trge. Od sejmišča do Königsplatza je dobrih deset kilometrov vožnje v središče 2,6-milijonskega mesta. Zgolj morda domačinom, živečim tam blizu, je to prijazno.

In drugič, predstavitev novosti se je delno raztegnila čez več kot prva dva (novinarska) dneva, kar pomeni, da bi moral novinar priti tja po novinarskih dnevih, da bi lahko videl vse. Na petih točkah v središču mesta, ki so si resda dokaj blizu, je bilo tudi nekaj pomembnih novosti, ki bi si zaslužile pozornost. A tudi če seštejemo vse takšne in drugačne novosti, je bilo vsega skupaj žalostno malo. Na samem sejmišču se je zvrstilo vsega skupaj borih devet znamk, Dacia pa se je predstavila zunaj sejmišča na pokritem odru, postavljenem nad umetno jezerce. Pravzaprav duhovito in prikupno. A vseeno je bilo znamk, kot rečeno, le deset.

Če je to nova realnost, kot slišimo zadnje čase, bodo avtomobilske salone, če jim sploh še lahko tako rečemo, od novinarjev obiskovali samo še tisti, ki imajo preveč časa (in denarja), pa tudi kupcev in firbcev bo v taki obliki salona verjetno manj.

München je, kot se zdi, zanimiv le za resne poslovneže iz avtomobilske industrije in za oportuniste, ki iščejo priložnost za zaslužek znotraj zgodb, ki se zadnje čase pletejo v tej branži.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta