(PREDSTAVLJAMO) Ford transit bo naprodaj tudi v električni izvedbi

Janez Kovačič Janez Kovačič
15.01.2021 05:00
Tržno uspešni transit, lahko gospodarsko vozilo ameriške avtomobilske korporacije, bo od prihodnjega leta naprodaj tudi v električni verziji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
E-transit bo na voljo v 25 izvedenkah, upoštevaje dolžino, višino, karoserijske izvedbe, nosilnost in še marsikaj.
Ford

Elektrifikacija lahkih gospodarskih vozil je tudi prioriteta avtomobilske industrije. Ford, ena izmed pomembnejših avtomobilskih hiš na tem področju, se je loteva s skupnim vložkom 10,5 milijarde evrov, pri čemer je pomembna vloga namenjena tudi električni verziji transita.

Polnjenje E-transita bo mogoče na različne načine, na hitri polnilnici (DC) s 115 kW naj bi se baterija do 80 odstotkov zmogljivosti napolnila v pičlih 43 minutah.
Ford

E-transit, ki se bo na trge pripeljal spomladi prihodnje leto, je del električne strategije ameriške avtomobilske tovarne. Ta se že udejanja s športnim električnim mustangom mach-E (pojavil se bo čez nekaj mesecev) in napovedanim oziroma prihajajočim električnim dostavnikom F-150, katerega prodaja bo stekla približno takrat kot prodaja E-transita. Tako naj bi uresničili ambiciozen načrt - do leta 2050 naj bi bila Fordova avtomobilska produkcija ogljično nevtralna.

Baterija, vgrajena v dno vozila, naj bi zadostovala za 350 kilometrov vožnje, seveda pa je jasno, da na to pri osebnih električnih avtomobilih vpliva marsikaj.
Ford

E-transit bo poganjal električni motor s 198 kW/269 KM in navorom 430 Nm, s čimer bo to najmočnejše tovrstno gospodarsko vozilo na stari celini. Pogon bo na zadnji kolesni par, moč bo zagotavljala baterija, sicer vgrajena v dno vozila, s kapaciteto 67 kWh. Po tovarniških podatkih naj bi bilo mogoče z enim polnjenjem prevoziti do 350 kilometrov dolgo pot (merjeno po standardu WLTP). To je trikrat več, kot v povprečju po evropskih cestah dnevno prevozijo takšna vozila, pri čemer je jasno, da je napoved bolj ali manj teoretična. E-transit bo omogočal različne načine polnjenja baterije, pri čemer naj bi se ta na hitri polnilnici (115 kW) do 80 odstotkov napolnila v le 34 minutah. Ob treh voznih programih bo eco mode skrbel, da bo poraba elektrike pri praznem vozilu za osem do deset odstotkov skromnejša, saj bo samodejno omejil najvišjo hitrost, usmerjal delovanje klimatske naprave, reguliral pospeševanje ipd.

Ford

Glede na dolžino, višino, različne karoserijske izvedenke in nosilnost bo E-transit naprodaj v 25 izvedenkah. Nosilnost bo različna (od 1616 do 1967 kilogramov), skupna masa bo največ 4,25 tone. Že zdavnaj so pozabljeni časi, ko so bila lahka (in tudi težka) gospodarska vozila skromno opremljena, zato bo E-transit ponujal nabor številnih asistenčnih sistemov. Glede na to, da gre za gospodarsko vozilo, bo zanesljivo prav prišla prenosna (mobilna) električna enota s kapaciteto 2,3 kW, kar bo omogočalo uporabo in polnitev različnega električnega orodja na "terenu".

Ford

Stroški uporabe in garancije so pomembni pri vsakem vozilu, pri gospodarskih še toliko bolj. Kot pravijo pri Fordu, naj bi bili ti celo do 40 odstotkov manjši kot pri transitu z dizelskim pogonom, kar je zelo spodbudna in hkrati zavezujoča obljuba. Na evropskih trgih bo imel E-transit enoletno garancijo brez omejitve prevoženih kilometrov, medtem ko bo za baterijo in električne komponente veljala osemletna garancija oziroma do prevoženih 160 tisoč kilometrov. Jasno - o cenah še nič.

Ford
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta