(PREDSTAVLJAMO) Šesta generacija golfa variant: Srečni zadek

Janez Kovačič
09.01.2021 05:00
Variant je že šesta karavanska izvedenka še vedno dovolj svežega golfa, pri čemer je njegova prednost najprej in najbolj razsežen prtljažnik.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Variant je nekaj daljši od petvratne kombilimuzine, sicer pa do sredine oziroma tako imenovanega B-stebrička povsem enak. Foto: TOVARNA
Tovarna

Ko so ga predstavili prvič – kmalu bo trideset let –, so ga oglaševali kot avto s srečnim koncem. Bolj prav in natančno bi bilo reči s srečnim zadkom, saj so imeli v mislih karavana. Sedaj je golf variant, torej avto s srečnim koncem/zadkom, na voljo v šesti generacijski izvedbi. V Wolfsburgu si lahko rečejo, da se je doslej dobro prijel - naredili so jih več kot tri milijone. Spodobno.

Novi golf variant je torej karoserijska izpeljanka golfa 8, avta, ki je imel ob lanskem tržnem rojstvu kar nekaj težav. Variant je vse do sredine oziroma tako imenovanega B-stebrička povsem enak kot siceršnji golf. Razlika je v zadku. Treba je reči, da je tokratno "podaljšanje" avta opravljeno dizajnersko dovolj spretno oziroma nič nerodno – kot se je to morda zgodilo kdaj prej. Karavansko podaljšanje je pripomoglo tudi k nekaj večji dolžini (4,6 metra oziroma skoraj 3,5 centimetra več), medtem ko se je medosna razdalja napihnila za 6,7 centimetra.

Alltrack: za dve centimetra bolj od tal, plastične obrobe in vedno štirikolesni 4motion Foto: TOVARNA
Tovarna

Ampak tisto, kar pri takšnem avtu najbolj šteje, je seveda prostornina prtljažnika, saj s tem nagovarja avtomobilsko publiko, ki ima v tem pogledu zelo jasne in izostrene želje. V osnovni postavitvi je tam zadaj na voljo razsežnih 611 litrov, od podrti zadnji sedežni klopi pa skoraj megalomanskih - upoštevaje dolžino oziroma razred - 1642 litrov. Primerjava s predhodnikom kaže na pričakovano povečanje, kajti prostornina se je povečala za 6 oziroma 22 litrov. Pomembno je, da nakladalnega roba ni in da si je mogoče omisliti sistem samodejnega odpiranja easy open (s sedaj že znano brco pod zadek avtomobila), kar pa seveda ni nekaj, kar bi bilo na voljo zgolj pri variantu. In še: alltrack je variantova izvedenka, nekakšna mešanica med športnim terencem/karavanom, pri čemer najbolj padejo v oči plastične obrobe koles in pragov, za dobra dva centimetra večja oddaljenost trebuha od tal in štirikolesni pogon.

Notranjost oziroma armatura je digitalizirana, tudi pri variantu uravnavaš radijski sprejemnik z drsnikom. Foto: TOVARNA
Tovarna

Notranjost oziroma armaturna plošča sta seveda enaki kot v običajnem golfu, pri čemer je marsikaj odvisno od opremskega paketa oziroma globine žepa. Seznam asistenčnih sistemov je vedno daljši, zelo zanimiv je tisti z oznako car2x. In mimogrede – ponujajo celo glasovni vklop/izklop ogrevanja sedežev!

Bistvo je seveda v zadku oziroma prtljažniku, ki ponuja zelo uporaben volumen, nima nakladalnega roba in ga je mogoče odpreti tudi na način easy open, torej z brco pod dno vozila.
Tovarna

Motorna paleta je po Volkswagnovem običaju pestra – bencinska serija TSI z močjo od 81 do 110 kW (tudi kot blagi hibrid), v drugi polovici leta pride zmogljivejši 2,0-litrski TSI s 140 kW. Zraven je še dizelski 2,0-litrski TDI v treh izvedbah (od 85 do 147 kW), pa 1,5-litrski TGI (96 kW) na zemeljski plin, seveda tudi DSG-menjalnik in štirikolesni 4motion.

Prodaja golfa s srečnim koncem/zadkom steče te dni, računajo na prodajo 700 do 800 vozil. V najcenejši verziji (1,0 TSI, 81 kW) bo na voljo za od 21.400 evrov, medtem ko je alltrack naprodaj za najmanj 36.950 evrov. Ampak tole je treba vzeti z nekaj rezerve, saj bo novi zakon o davku na motorna vozila (verjetno) cene vsaj nekoliko spremenil.

Tovarna
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta