(PREDSTAVLJAMO) Nissan qashqai bo čez nekaj mesecev na voljo v tretji generacijski izvedbi

Janez Kovačič
24.02.2021 07:00
Qashqai, avto z nenavadnim imenom, bo čez nekaj mesecev na voljo v tretji generacijski izvedbi
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Navzven se je qashqai pričakovano preoblekel v bolj kupejevsko karoserijsko obleko, hkrati pa je nekaj daljši, širši, celo višji in z večjo medosno razdaljo. Foto: Nissan
Nissan

Nenavadno ime, nenavaden avto. Tako s(m)o pred štirinajstimi leti videli in razumeli Nissanovega qashqaija. Tedaj takšnim avtom še nis(m)o rekli športni terenci, kaj šele križanci. Qashqai je zaoral ledino novega avtomobilskega razreda, ki je, kljub številnim dvomom, postal evropska uspešnica. Doslej so jih zgolj na evropskih trgih prodali več kot tri milijone, v svoji vitrini ima lovoriko najuspešnejšega nissana na teh prostorih. V tretji generacijski izvedbi, ki se na cestah pojavi čez recimo dva meseca, računa na vsaj podoben tržni odziv kot doslej.

Armatura je seveda digitalizirana, na voljo bo zelo velik projicirni zaslon, pravijo, da je po novem zadaj več prostora za kolena in glave. Foto: Nissan
Nissan

Novi qashqai je zgrajen na novi platformi zveze Renault-Nissan-Mitsubishi (in mimogrede – prvega qashqaija je tedaj predstavil Carlos Ghosn, tedaj prvak Nissana, ki se sedaj pred japonsko roko pravice skriva v rodnem Libanonu) in ponuja pričakovano kupejevsko podobo. Kot se spodobi za novo generacijo, se je dimenzijsko poredil v vseh pogledih – je daljši (442 centimetrov), širši, celo višji in seveda z večjo medosno razdaljo. To je pripomoglo k prirastu prostora za kolena sedečih zadaj (plus 28 milimetrov), več ga je tudi po višini (dodatnih 15 milimetrov) in za povrh se je prtljažnik v osnovni postavitvi (z dvojnim dnom) povečal za 50 litrov. Prvič bo avto na voljo tudi z 20-palčnimi platišči in v 16 barvnih kombinacijah.

Prtljažnik je pridobil dobrih 50 litrov volumna, ima dvojno dno, je pa hkrati njegova nakladalna višina nižja, kot je bila doslej.
Nissan

Nova je notranjost oziroma armaturna plošča, ki je seveda digitalizirana, pri čemer si bo mogoče omisliti celo 12,3 palca velik multifunkcijski TFT-zaslon, medtem ko bo na voljo tudi 10,8-palčni projicirni zaslon (head-up display). Ta bo vozniku na prednjo šipo projiciral nekatere najpomembnejše informacije oziroma podatke, kar sicer ni nekaj novega, a pri Nissanu pravijo, da je največji v tem avtomobilskem razredu. Razumljivo je, da bo na voljo široka paleta asistenčnih sistemov, zraven bo seveda propilot, Nissanov sistem polavtonomne vožnje.

Pri motorjih oziroma pogonu, ki bo lahko na prednji kolesni par ali 4x4, bodo na začetku nekoliko skromnejši. Dizla ni, vsaj za sedaj ne, kar morda že pomeni, da se je v novem qashqaiju dokončno poslovil. Osnovni bo 1,3-litrski bencinski agregat v dveh izvedbah moči (102 in 116 kW) in kot blagi 12-voltni hibrid ter z ročnim 6-stopenjskim ali samodejnim dvosklopčnim menjalnikom Xtronic​. Nov bo, vendar z nekaj kasnejšim tržnim rojstvom, hibridni pogon E-power, kjer bo šlo za kombinacijo 1,5-litrskega bencinskega agregata in elektromotorja. Ob tem pravijo, da bo qashqai v tej izvedbi ponujal zmogljivosti električnega avtomobila, nič ni bilo rečenega o priključnem hibridu.

Z usnjenim oblazinjenjem bodo poskrbeli tudi za nekaj prestiža.
Nissan

Ker se je avtomobilsko-novinarski svet spremenil vsaj toliko, da je marsikaj opravljeno virtualno, o cenah, načrtu prodaje in vsem drugem, kar bi bilo zanimivo za slovenski trg in kupce, čez kakšen dober mesec. Je pa jasno – novi qashqai do skrajnosti zaostruje konkurenco športnih terencev/križancev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta