(PREDSTAVLJAMO) Novi DS 4 je francoski ''premium''

Vinko Kernc
01.03.2021 05:00
DS 4, ki je lahko kombilimuzina ali križanec, bo skušal mešati štrene audiju A3, seriji 1 in razredu A.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
DS 4: dolg motorni pokrov, dolga streha, položna zadnja šipa in navpično odsekan zadek. Skladno, čedno. Foto: DS
DS

DS 4 je sicer logično nadaljevanje prejšnje generacije avtomobila z enakim imenom, a se zdi, da bi bil lahko hkrati tudi zamenjava za DS 5. Oba, DS 5 in DS 4 prejšnje generacije, so prenehali izdelovati pred dvema letoma, novi DS 4 pa je mersko skoraj natanko med njima.

Pri DS obljubljajo poenostavljen in intuitiven uporabniški vmesnik za infozabavni sistem, nadpovprečno zvočno izolacijo in vrhunski zvok sistema Focal. Foto: DS
DS

Novi DS 4 je nastal na koncernski platformi EMP2, katere začetek sega v leto 2013, a je menda tokrat posebej za DS 4 izpopolnjena in nadgrajena. Z njo prihajajo tudi koncernski pogoni: menjalnik bo le samodejni, električnega pogona ne bo, so pa trije turbobencinski motorji puretech (96, 132 in 165 kW) in hibridni E-tense, pri katerem zmore turbobencinski motor 132 kilovatov, električni pa 81. S tem je E-tense tudi najzmogljivejši motor v ponudbi novega DS 4, saj je sistemske moči pogona 225 kilovatov. Ker skuša biti znamka DS tudi tehnološko in okoljsko napredna, bo poseben poudarek prav na slednjem.

Pri DS obljubljajo poenostavljen in intuitiven uporabniški vmesnik za infozabavni sistem, nadpovprečno zvočno izolacijo in vrhunski zvok sistema Focal. Foto: DS
DS

Pri okoljskem poglavju poudarjajo tudi reciklabilnost: 85 odstotkov sestavnih delov je primernih za recikliranje, 30 odstotkov mase vozila je izdelane iz obnovljivih ali že recikliranih materialov (kovine, polimeri), skriti deli armaturne plošče pa vsebujejo 20 odstotkov konopljinih vlaken.

Kljub vsemu pa je pri novem DS 4 glavni poudarek na videzu in materialih. Zunanji videz je všečen, a naj prepričuje sam, pri notranjosti pa gre za sožitje videza in materialov. Opozoriti velja na nevidne osrednje zračne reže in na skladno prelivanje armaturne plošče v vratne obloge, pa tudi na dokaj preproste, čiste poteze in oblike, ki dajejo vtis elegance, na alcantaro za armaturno ploščo, na ročno šivano usnje (več vrst in barv) in na eno- ali dvobarvno notranje okolje.

DS

Pri notranji tehniki izpostavljajo splošno ergonomijo, torej tudi na projicirni zaslon HUD s kar 21-palčno diagonalo prikaza informacij, ki jih voznik vidi navidezno štiri metre pred očmi. Tu so še sledilna ploščica pred prestavno ročico, glasovni ukazi, upravljanje s kretnjami, nočni vid (infrardeča kamera z dosegom 200 metrov) in še kaj, česar smo vajeni pri prestižnejših avtomobilih.

DS

Naprednih tehnologij s tem še ni konec. Novi DS 4 ima napredne matrične žaromete LED, kjer se sredinski modul zasuče za do 33,5 stopinje, dnevne luči s skupaj kar 98 elementi LED, radarska tipala tudi na karoserijskih vogalih (za asistenčne sisteme), tipalo oprijema volanskega obroča (da ga voznik ne spusti, ker polna samovoznost še ni dovoljena) in seveda sistem active scan suspension, pri katerem se delovanje podvozja prilagaja vnaprej glede na podatke s kamere.

DS

DS 4 prihaja v treh izvedbah: običajni, performace line in cross, ki je nežni križanec. Na naš trg naj bi prišel v zadnji četrtini tega leta, do takrat pa bo na ogled v trgovinah DS store.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta