Renault in Revoz: Skrb v Novem mestu je velika

Janez Kovačič Janez Kovačič
22.03.2022 05:00

Vojna v Ukrajini piše nekakšen apokaliptičen scenarij, v katerem je nekaj poglavij ali vlog namenjenih tudi avtomobilski industriji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Kernc

Toda to niso vloge, za katere bi se zelo potegovali in bi jim prinesle svetovno slavo. Tudi niso enakomerno razdeljene po tej sceni. Ta hip se zdi, da je glavna dodeljena francoski skupini Renault. Ni nepomembno, da ima v svojem lastniškem naročju tudi slovenski Revoz.

Naša edina in seveda tudi največja avtomobilska tovarna je že dolge mesece v središču pozornosti tistih, ki bolj podrobno spremljajo dogajanje v avtomobilski srenji. Žal ni videti, da bi to kaj posebej vznemirjalo vladno in ljubljansko Gregorčičevo. Revoz je v 100-odstotni lasti francoskega Renaulta. V letih 2019 in 2020 se je na računu te tovarne oziroma skupine, ki je z japonskim Nissanom in Mitsubishijem še vedno sestavni del precej omahljive zveze, nabral globok minus. Predlanski je v bilanco zvrtal več kot osemmilijardno evrsko luknjo, toda lani se je minus spremenil v plus, kar je, upoštevaje znane okoliščine, vendarle spoštovanja vreden dosežek. Ampak zadrega "našega" Revoza ostaja.

Zdaj se je Renault znašel še sredi vihre, ki jo prinašajo vojna v Ukrajini in sankcije proti Rusiji. Tam ima večinski delež v tovarni AvtoVAZ, ta pa v svojih rokah precejšen del ruskega avtomobilskega trga. Če bodo Francozi odšli, se utegne zgoditi, da bodo ob AvtoVAZ. To bo izjemno hud udarec - finančni, poslovni, tržni, strateški. Tako hud, da bodo verjetno nekoliko spremenili svojo lani sprejeto strategijo Renaulution. Tudi če je ne bereš med vrsticami, je očitno, kaj je v njenem ospredju - Francija, francoske tovarne, francoski delavci/zaposleni. Kar pričakovano, kajti Renault je v 15-odstotni lasti francoske države in finančni/gospodarski minister Bruno Le Maire je že nekajkrat dokazal, kako dolga je njegova roka. O Revozu, velikokrat največjem slovenskem izvozniku in pomembnem zaposlovalcu ne le na Dolenjskem, pač pa vsej Sloveniji, ni v tej strategiji nič. Kot da ga ni, kot da ne obstaja. In dogajanje v Rusiji mu ne koristi.

Revoz je bil lani daleč od produkcijskega rekorda. Twingo bo v programu le še do leta 2024, ostaja še clio, medtem ko se smart forfour prav tako poslavlja. Skrb v Novem mestu je velika, povsem razumljivo. Ko je za slovensko novinarsko mizo pred tedni sedel Christian Stein, prvi mož komunikacij v Renaultu, je bilo vprašanje o Revozu nujno. Odgovor je bil kratek, pičel: nič še ni jasno, razmišljamo, kako in kaj, tovarne ne bomo zapirali.

Slovenska vladna politika bi se lahko zdaj, ko tam "še razmišljajo", pozanimala, kaj imajo v mislih. To ne bi bilo epsko junaštvo, pač pa dokaz resne in zelo smiselne skrbi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.