Direktor Revoza je januarja postal Jože Bele. Novi direktor je tam v službi že več kot trideset let

Janez Kovačič Janez Kovačič
30.01.2022 05:00

Novi vodilni novomeške avtomobilske tovarne nedvomno dobro ve, da so pred njim in tovarno zahtevni časi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Jože Bele

Tovarna

Prvega januarja je bil za predsednika uprave novomeškega Revoza in hkrati za direktorja tovarne imenovan 54-letni Jože Bele. Na tem delovnem mestu je nasledil Kaana Ozkana, ki je to delo opravljal od septembra 2017. Bele tudi sam priznava, da je ponudbo za vodenje Revoza sprejel "kljub trenutno neugodnim razmeram in krizi v avtomobilski industriji".

Jože Bele je otrok oziroma človek novomeške tovarne, ki je v 100-odstotni lasti francoskega Renaulta. Slovenci ali vsaj slovenski državljani na čelu naše največje avtomobilske tovarne v vsej dosedanji zgodovini Revoza od leta 1988 so zelo redki. Novi direktor je tam v službi že več kot trideset let, za seboj ima kariero, ki dokazuje poznavanje proizvodnje in še marsičesa drugega, kar je nujno za uspešno delovanje tovarne. Po osnovni izobrazbi strojni inženir je svoje znanje dopolnil in nadgradil še z naslovom magistra ekonomskih znanosti, pozna tudi proizvodnjo v drugih Renaultovih tovarnah tako v Evropi kot drugje. In kje oziroma katere so težave, s katerimi se srečuje ali pa se bo srečevala tovarna, ki je pogosto največji slovenski izvoznik, pomemben zaposlovalec ne le v dolenjskem, temveč tudi širšem slovenskem prostoru, s tem pa pomemben gospodarski dejavnik pri nas?

Twingo v programu Renaulta in Revoza le do leta 2024?

Večer

V zadnjih dveh letih in še posebej lani je Revoz krčil obseg proizvodnje in posledično zmanjševal število delovnih izmen oziroma zaposlenih, tako bo tudi letos. Ta hip v tovarni nastajajo trije avtomobili v štirih izvedenkah: renault clio, sicer dolgoletni slovenski tržni prvak, twingo v bencinski in električni izvedbi in prav tako električni smart forfour. Lani so naredili dobrih 95 tisoč avtomobilov, kar je bilo daleč od rekordnega leta 2009, ko je s tekočih trakov pripeljalo 212 tisoč vozil. Že pred časom je Renault, ki se je lani pod vodstvom Luce de Mea zavezal novi strategiji v okviru načrta Renaulution, oznanil, da twingo po letu 2024 ne bo dobil naslednika. Električni smart forfour se prav tako poslavlja. Ta avto je začel v Revozu nastajati v okviru projekta Edison oziroma je plod sodelovanja med Renaultom in Daimlerjem AG. Slednji se je lani odločil, da bodo smarti čez nekaj let začeli nastajati na Kitajskem, in sicer v okviru sodelovanja s partnerjem Geely.

Če bo ostalo pri sedanjem načrtu, potem bo Revozu ostal le še clio, ki je sicer eden najuspešnejših renaultov na evropskih trgih. Novomeška tovarna je znotraj Renaulta ena najboljših, toda ni jasno, kakšna vloga ji je namenjena v okviru nove poslovne strategije Renaulution. Ta je nedvomno nastala tudi pod vplivom francoske politike. Francija je 15-odstotna lastnica Renaulta in že pred časom je francoski gospodarski/finančni minister Bruno Le Maire povsem jasno povedal, da morajo biti v ospredju tovarne v Franciji. Prav bi bilo, ko mandat Jožeta Beleta ne bi bil eden najbolj napornih v vsej zgodovini Revoza.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta