Štiri leta čakanja na toyoto land cruiser

Janez Kovačič Janez Kovačič
03.02.2022 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Toyota

Dobavni roki za avtomobile so se v času pandemije, pomanjkanja polprevodnikov in motenj v dobavnih verigah precej podaljšali, vendar bodo na toyoto land cruiserja japonski kupci morali čakati kar štiri leta. Neverjetno dolga čakalna doba tega izjemno priljubljenega terenca je posledica tega, da je povpraševanje po modelu veliko večje na drugih večjih in pomembnejših trgih. Na Bližnjem vzhodu denimo Toyota proda kar dve tretjini celotne produkcije land cruiserja, medtem ko domače povpraševanje predstavlja zgolj deset odstotkov produkcije.

Legendarnega terenca Toyota izdeluje že od petdesetih let 20. stoletja, zaradi česar je model najstarejši v prodajni paleti japonskega koncerna. Je pa ob tem japonska tovarna očitno obdržala krono največjega izdelovalca vozil na obli v letu 2021. Kot kaže sedaj, so lani izdelali 10,4 milijona vozil, kar je bilo celo za dobrih deset odstotkov več kot leta 2020, medtem ko je skupina Volkswagen (VW) lani naredila 8,8 milijona vozil ali 4,5 odstotka manj kot leto prej.

Po drugi strani se je Toyoti posrečil velik napredek na trgu ZDA. Prvič v devetdesetih letih se je namreč zgodilo, da na prestolu ni ameriški General Motors (GM), pač pa Toyota. Očitno se je japonski tovarni kljub vsemu posrečilo bolje izogniti težavam pri dobavi sestavnih delov (polprevodnikov) kot konkurenci. Ob tem so še sporočili, da njihov cilj ni biti največji, pač pa najboljši pri varnosti in kvaliteti. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta