Subvencije - komu in zakaj?

Janez Kovačič Janez Kovačič
09.12.2019 11:11
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Modelske ofenzive še ni, a je napovedana pri skoraj vseh avtomobilskih tovarnah: električna avtomobilska doba se začenja z velikimi koraki in tudi velikim upanjem - okoljskim, tržnim, preživetvenim. Toda preden se začne, je treba tržno uveljavljanje električnih baterijskih avtomobilov (EBA) in tudi drugih nekoliko spodbuditi - s subvencijami, olajšavami, ugodnostmi, kakorkoli že.
Ta hip je nesporno: EBA tare vrsta otroških bolezni, ki pa jih silovit napredek vse bolje oziroma učinkovito obvladuje in odpravlja. Ta hip najtrši ali vsaj eden najtrših orehov v tej zgodbi? Cene.
EBA so predragi in tako bo še nekaj časa. Toda v doseganju okoljskih ciljev, ki si jih je Evropa naložila že za leto 2021, pa še bistveno bolj zaostrila tja do konca prihodnjega desetletja, imajo ključno vlogo. Zato veliko držav EU pospešuje njihovo prodajo s subvencijami. Tudi Slovenija. Pri nas država prispeva zelo spodobnih 7500 evrov nepovratne subvencije pri nakupu EBA tako pravnim kot fizičnim osebam. Vprašanje je preprosto: je podpiranje prodaje EBA s subvencijami pravično ali vsaj nekoliko krivično, neustrezno? Kolikor je znano, še ni bila opravljena analiza kupcev EBA. A bi bilo mogoče domnevati, da se zanje odločajo predvsem nekaj bolje situirani, torej tisti, ki bi si lahko omislili tudi nakup dražjega "klasičnega" in okoljsko manj primernega avtomobila. To pomeni, da s 7500 evri podpremo nekoga, ki domnevno ima denar. Ali se nekdo za EBA odloči zato, ker je okoljsko ozaveščen ali zaradi subvencije? V eni od evropskih držav so pred časom znižali subvencijo za priključne hibride (to se je zgodilo letos tudi pri nas), ker se je pokazalo, da se lastniki teh vozil v glavnem vozijo na bencin, kaj malo na čisto elektriko, a so pobrali subvencijo.
Veliko bolje, predvsem pa bolj pravično bi zato bilo, če bi pri subvencijah upoštevali materialni položaj kupca oziroma nekako tako, kot na Finskem odmerjajo denarne kazni za prometne prekrške: če imaš več pod palcem, te enak prekršek tudi stane bistveno več kot onega, ki ima v denarnici malo ali manj. Je subvencija socialni korektiv? Verjetno, in če je, naj bo za ene in druge. In to poslu z EBA ne bi prav nič škodovalo, morda bi mu celo koristilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta