Subvencije za električne avtomobile: Darilo z napako

Janez Kovačič
24.12.2020 05:00
Odločitev slovenskega Eko sklada o zmanjšanju nepovratne podpore pri prodaji električnih vozil je neprijetno presenetila avtomobilsko sceno
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Twingo electric: po ceni, ki so jo začeli oglaševati v Renaultovi prodajni mreži, se bo zapeljal v malo slovenskih garaž. Foto: Tovarna
Renault

Uradni list RS z zaporedno številko 184, ki je izšel 11. decembra, je bil v določenem delu slovenske populacije in predvsem pri tistih, ki se tako ali drugače ukvarjajo z avtomobili, še posebej električnimi baterijskimi vozili (EBV), zanimivo, a hkrati šokantno branje za konec tedna. Eko sklad oziroma Slovenski okoljski javni sklad je namreč objavil javni poziv za nepovratne finančne spodbude za električna vozila. In sprožil vrsto ogorčenih reakcij.

Tisto, kar je v tokratnem javnem pozivu najbolj odmevalo, je bilo združeno v treh oziroma štirih informacijah: višina nepovratne finančne spodbude za EBV oziroma vozila brez emisij CO2 je 4500 evrov, skupna višina denarja, namenjena tem spodbudam, je v tem razpisu 2,5 milijona evrov (za fizične kupce), nepovratna finančna spodbuda ne sme preseči 20 odstotkov vrednosti vozila oziroma "upravičenih stroškov naložbe", vrednost vozila pa ne sme preseči 65 tisoč evrov. Če izpustimo zadnje določilo, ki bo ali bi utegnilo prizadeti predvsem morebitne kupce dragih oziroma najdražjih EBV, katerih ponudba je vendarle nekaj skromnejša, je bilo vse drugo v sedanjih okoliščinah zelo nepričakovano.

Nižje spodbude in manj denarja

Dejstvo je, da se je višina spodbude na nakup EBV letos znižala že drugič. Marca, v času, ko se je začel prvi val pandemije in je napovedoval velike težave tudi pri poslu z avtomobili, se je ta s prejšnjih 7500 evrov znižala na dosedanjih 6000. Pri nas država na takšen način že lep čas spodbuja zgolj nakup električnih vozil brez emisij CO2, priključni hibridi (PHEV) so iz tega izvzeti, še veliko prej pa se je to zgodilo z "običajnimi" hibridi. Odločitev Slovenije, da ne podpira prodaje PHEV in hibridov, je precej skladna s tistim, kar poznajo tudi v drugih državah EU. V zadnjem času je kar nekaj raziskav pokazalo in dokazalo, da subvencioniranje PHEV-vozil ni smiselno. Ugotovili so, da kupci poberejo spodbudo, na elektriko pa se s takšnim avtom, ki ima ob tem še bencinski ali dizelski motor, vozijo relativno malo, kar pomeni, da njihov CO2 odtis ni bistveno manjši, kot če bi uporabljali avto na bencin ali dizel. Po drugi strani je bilo tudi ugotovljeno, da tovarniški podatki o izpustih CO2 pri PHEV-vozilih v različnih režimih vožnje ne ustrezajo resničnemu stanju, torej nekako tako, kot je z bencinskimi/dizelskimi avtomobili. Tudi ali prav zaradi tega je EU 1. januarja dokončno uveljavila nov emisijski protokol WLTP, ki je glede meritev povprečne porabe goriva in izpustov CO2 veliko realnejši kot dosedanji NEDC. To pa je, mimogrede, tudi razlog za novi zakon o davku na motorna vozila (DMV), ki je tik pred sprejetjem.

Nejasno glede novega zakona o DMV

Če je odločitev o nesubvencioniranju priključnih (PHEV) hibridov in običajnih hibridov nekako v evropskem duhu, je po novem in z odločitvijo Eko sklada povsem drugače. Precej ogorčene reakcije prodajalcev avtomobilov so v tem primeru razumljive. Ob znižanju subvencije na 4500 evrov in ob upoštevanju določila, da njena višina ne sme preseči 20 odstotkov vrednosti, se precej zoži krog kupcev oziroma avtomobilov, pri katerih bo mogoče uveljaviti polno subvencijo. Če bo do konca tega razpisa obveljalo, da je na voljo 2,5 milijona evrov (letos oziroma doslej pet milijonov evrov), se bo prodaja EBV zanesljivo zmanjšala. To tudi pomeni, da bo subvencioniranih vsega kakšnih 600 avtomobilov (s polno subvencijo), kar je že ta hip v nasprotju z dogajanjem na slovenskem trgu. Letošnja prodaja EBV je izrazito poskočila, razlog, da ni smiselno podpirati prodaje avtomobilov, ki gredo dobro v promet, pa je zelo šibek in v nasprotju s tistim, kar si v tem pogledu prizadeva Evropska unija. Vse bolj pa je pod vprašajem tudi napoved, da naj bi novi zakon o DMV, ki uveljavlja ničelni oziroma le 0,5-odstotni davek nanje, pocenil električna baterijska vozila. Tako ali drugače, številko 184 Uradnega lista RS si bo slovenska avtomobilska scena zapomnila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.