(TEST) DS 7 crossback e-tense 4×4: Zmogljiva hibridna tehnika in diskretno prestižen videz

Vinko Kernc
18.01.2021 05:00
Nabit je z močjo. In ne, seveda ne gre za nizke in široke gume in za razširitev blatnikov, kakor bi se morda razumelo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Kernc

Saj že nekaj časa, odkar se avtomobili zaradi vse več vgrajene varnosti "redijo", opažamo, da se temu primerno veča tudi moč njihovih pogonov, a je, po domače, 300 "konj" (delno tudi električnih) za kašen avtomobil vseeno in še vedno veliko. Zelo veliko. In mamljivo.

Notranjost: snovalci so poskrbeli, da je potniku prijetno in udobno. Foto: Vinko KERNC
Vinko Kernc

Testni DS 7 je hibrid z bencinskim in z dvema elektromotorjema ter s sistemsko močjo 221 kilovatov. Odzivnost sistema z mirovanja je odlična, pospeševanje s katere koli hitrosti vse do kakih 200 kilometrov na uro prav tako. Avtomobil daje lažen vtis dosti manjše hitrosti, zato je sprotno pogledovanje na merilnik obvezno. Avtomobilsko cesto požira kot kak dober športni avtomobil (še) bolj žlahtnih znamk. Porabi pa tudi toliko.

Vinko Kernc

Ker je eden od elektromotorjev zadaj, je pogon štirikolesni, ta pa se prilagaja trenutnim razmeram pod kolesi, ki jih zaznavajo tipala. Odvisno od razmer (speljevanje, vožnja po klancu navzdol z malo plina …), lahko avtomobil žene tudi le zadnji kolesi, a na to voznik nima vpliva. Športnost se, kljub izjemni moči, konča med ovinki, a ne (le) zaradi višjega težišča: menjalnik ne dosega pričakovanega, odziv je prepočasen, ročno pretikanje s prekratkimi fiksnimi zavolanskimi ušesi je pogosto nemogoče, a vendarle - kdo bi s takšnim luksuznim avtomobilom želel divjati?

Vinko Kernc

Luksuz se začne (ali konča) pri ceni, a ima takšen DS 7 kar nekaj asov v rokavu. Za kokpit vsekakor drži, da izžareva udobje in kakovost v celem (z alkantaro in usnjem niso varčevali), a tudi v podrobnostih: vzmet varnostnega pasu je izjemno mehka, analogna ura je že vsaj tri desetletja stvar prestižnih (a zakaj se tu po zaustavitvi motorja skrije?), sedeža se pričneta zelo hitro ogrevati, pri mestni vožnji se pogosto sliši le (sicer tih) ventilator klimatske naprave, ergonomija je v splošnem na visoki ravni (posebno pohvalimo tempomat), na zadnji klopi je veliko prostora, sedežnemu naslonjalu se (nesimetrično) električno spreminja naklon in tako naprej.

Vinko Kernc

Pri vsem skupaj se pojavi še kakšen zakaj, denimo, zakaj je osrednji zaslon trapezoiden, zakaj ni podatka o trenutni porabi goriva in zakaj je gumb za zagon neprikladno visoko, pa tudi, zakaj ni klasičnih gumbov več. A tudi s tem se da živeti. Nabit z močjo pogona, a prav tako nabit z voljo biti znotraj prestižen. DS 7 crossback je eden tistih PSA, ki želijo pokazati in dokazati, da luksuz ni nujno le domena treh nemških in ene švedske znamke. Trg bo pokazal, koliko bo pri tem uspešen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta