Iščete delo? Delovati je začela prva posebna platforma za iskanje dela za upokojence

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
22.06.2022 11:00

Trenutno zasebni ponudniki dela najbolj iščejo varstvo otrok in druge vrste pomoči družinam in posameznikom. Podjetja pa so v prvih dneh delovanja portala najbolj iskala pomoč v gostinstvu, hotelirstvu, prodaji in skladišču.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Delovati je začela prva posebna platforma za iskanje dela za upokojence, imenovana SeniorDela.si. Združevala bo starejše, ki želijo še naprej delati, in podjetja ter fizične osebe, ki potrebujejo izkušene delavce. Ustanovitelj platforme Mitja Pajek poudarja, da gre za eno prvih tovrstnih platform v Evropi. Z namenom povezovanja starejših zaposlenih in upokojencev z gospodarstvom ter drugimi ponudniki dela jo je ustanovila skupina posameznikov, ki se zavzema za detabuizacijo starosti, medgeneracijsko povezovanje in omogočanje enakih možnosti starejšim.

Podjetja iščejo delavce tudi med upokojenimi

Po podatkih zavoda za zaposlovanje se trenutno več kot 50 odstotkov delodajalcev sooča s pomanjkanjem kadra. Tako pri nas kot v številnih evropskih državah beležimo zgodovinsko visoko raven zaposlenosti. Podjetja vedno bolj potrebujejo tudi kader za občasno, fleksibilno delo, mentoriranje in druge vrste pomoči, medtem ko seniorji pogosto iščejo dodatni zaslužek in si želijo tudi po upokojitvi aktivnega vključevanja v družbo ter predajanja svojih bogatih izkušenj ter znanj mlajšim generacijam.

Statistični podatki kažejo, da nove oblike dela naraščajo tudi v Sloveniji. Vedno več se pojavljajo projektno delo, timsko delo s pisano paleto strokovnjakov različnih sposobnosti in kompetenc, pogodbeno delo in avtorsko delo. V Sloveniji imamo trenutno 645 tisoč upokojencev. Zdaj že bivša vlada je sicer v začetku leta za ublažitev posledic obsežnih bolniških odsotnosti zaposlenih ter karanten z interventnim zakonom povečala število ur, koliko lahko upokojenci delajo, in hkrati prejemajo pokojnino. Še dodatno sprostitev zakonodaje glede dela starejših je napovedala tudi nova vlada.

"Živimo v dolgoživi družbi, kar je in mora ostati dojeto kot velika pridobitev razvoja v prid vsemu človeštvu. Tretje življenjsko obdobje, čas po upokojitvi, zdaj pogosto traja tudi 30 let in več. S platformo SeniorDela.si želimo s pomočjo medgeneracijsko osveščenih podjetij in posameznikov seniorjem omogočiti nadaljevanje aktivnega vključevanja v družbo tudi na trgu dela, obenem pa omogočiti družinam in posameznikom pomoč ter medgeneracijsko podporo," pravi Pajek.

Za obliko sodelovanja in plačilo se dogovarjate sami

Poleg povezav in priložnosti, da na jesen življenja najdejo delo, pa portal posameznikom nudi tudi pomoč pri sklenitvi pogodb ter ogromno informacij o tem, koliko lahko senior dela, kakšne vrste pravnih oblik sodelovanj so najprimernejše in druge, tako za delodajalce kot seniorje, ki se želijo ponovno vključiti na trg dela, pomembne informacije. Za obliko sodelovanja in plačilo se senior in iskalec dela dogovorita sama. Zanimanje je veliko.

"Odziv seniorjev je bil že prvi teden delovanja izjemen. Prav tako se pozitivno odzivajo podjetja in fizične osebe kot ponudniki dela. V prihodnjih tednih pričakujemo močno povečanje ponudbe dela, saj so poletni meseci čas sezon v veliko branžah in je pomanjkanje kadra še izrazitejše," pravi Pajek.

Trenutno zasebni ponudniki dela najbolj iščejo varstvo otrok in druge vrste pomoči družinam, posameznikom. Podjetja pa so v prvih dneh delovanja portala najbolj iskala pomoč v gostinstvu, hotelirstvu, prodaji in skladišču. Med prvimi uspešnimi povezavami pa je bil oglas za novinarja. Do jeseni bo portal brezplačen tudi za podjetja in fizične osebe, kasneje bodo plačevali minimalni prispevek. Medtem ko bo za seniorje portal ostal brezplačen.

Za pravico starejših do dela brez omejitev se zavzema tudi prof. dr. Ana Krajnc, soustanoviteljica in predsednica slovenske Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki meni, da bi morala delovna zakonodaja v Sloveniji odpraviti diskriminacijo po starosti tako za starejše delavce in za stare kot tudi za mlade. "Človek je rojen za delovanje in učenje, kot je ptica za letenje. Če ji odrežete peruti, umira. Tako je človek, če je po upokojitvi družbeno izločen, če nima možnosti za delo in učenje, obsojen na postopno umiranje," meni Kranjčeva in dodaja, da se država zaradi predsodkov odpoveduje delu blaginje, ki bi jo v prid tudi ostalim generacijam lahko dali ljudje po upokojitvi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta