Pokojnine bodo februarja višje za 4,4 odstotka

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
16.02.2022 12:30

S 1. marcem se bo za 4,9 odstotka zvišal tudi dodatek za pomoč in postrežbo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zagotovljena pokojnina za 40 let dela bo po novem 653 evrov.
Andrej Petelinsek

Pokojnine bodo višje za 4,4 odstotka. Višji zneski bodo upokojencem izplačani februarja, s poračunom za januar. Najnižja pokojnina bo po novem znašala 294 evrov, zagotovljena za 40 let pokojninske dobe 653 evrov, najnižja invalidska pokojnina pa 409 evrov.

Višje pokojnine je potrdil svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), kot to določa sistemski pokojninski zakon, po katerem se redna uskladitev v februarju izvede na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v preteklem letu. Pri uskladitvi se v 60 odstotkih upoštevajo rast plače, v 40 odstotkih pa rast cen življenjskih potrebščin. Po podatkih statističnega urada se je povprečna mesečna bruto plača lani v primerjavi s povprečno bruto plačo za leto prej zvišala za 6,1 odstotka. Povprečna rast cen življenjskih potrebščin pa je lani znašala 1,9 odstotka. Za pokojninsko blagajno to pomeni 268 milijonov letno več za pokojnine.

Člani sveta Zpiz so v razpravi izpostavili, da z januarsko izredno uskladitvijo še niso odpravljeni za vse upokojence zaostanki zaradi neusklajevanja pokojnin v preteklosti. Aljoša Čeč je pojasnil, da se upokojenim do leta 2010 dolguje še odstotek višje pokojnine, saj se pri izredni uskladitvi prejšnji mesec pri njih ni upoštevalo, da so tudi ti upokojenci zaradi lanskoletne nižje redne uskladitve, kot določa zakon, upravičeni še do enoodstotnega zvišanja pokojnin. Spomnimo, lani je redna uskladitev v februarju znašala 2,5 odstotka za vse, čeprav bi po pokojninskem zakonu in podatkih statističnega zavoda o rasti plač morala znašati 3,5 odstotka.

Francka Ćetković, članica sveta Zpiz, sicer pa tudi predsednica sindikata upokojencev, pa je poudarila, da se navkljub vsem rednim in izrednim uskladitvam pokojnin ter solidarnostnim dodatkom upokojencem z nizkimi pokojninami v času epidemije številni upokojenci še vedno soočajo z revščino. "Zagotovljena pokojnina za 40 let dela bo po novem sicer 653 evrov, a to je še vedno pod pragom revščine, ki znaša 739 evrov," je spomnila.

Povprečna starostna pokojnina za 40 let dela pa znaša okoli 900 evrov, kar je torej le okoli 160 evrov nad pragom revščine.

S 1. marcem bo za 4,9 odstotka višji tudi dodatek za pomoč in postrežbo, ki ga prejema več kot 33.400 upravičencev. Ta se izplačuje v treh različnih zneskih. Najvišji bo po novem znašal 451 evrov, srednji 314 evrov, tega dobivajo tudi slepi, najnižji pa 157 evrov, do katerega so upravičeni tudi slabovidni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta