SAB predstavila volilni program. Bratuškova: Nismo nov brezmadežni obraz, ki je že trikrat razočaral volivce

Luka Mlakar Luka Mlakar
14.02.2022 17:33

Člani sveta SAB so potrdili volilni program stranke za aprilske parlamentarne volitve. Program Naredimo, kar je treba, temelji na štirih ključnih stebrih. Kot nujne prioritete so opredelili spoštovanje vseh državljanov, povrnitev in utrditev pravne države, stabilizacijo javnih financ, povrnitev mednarodnega ugleda državi, zeleno preobrazbo ter izboljšanje položaja upokojencev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednica SAB Alenka Bratušek je ocenila, da se bomo spomladi poslovili od covida-19 in vlade Janeza Janše.
Twitter/luka Mlakar

"Vesela sem, da smo več kot dva meseca pred volitvami dobili volilni program, ki je zelo jasen. V njem natančno opredeljujemo, kaj bomo v naslednji vladi naredili," je poudarila predsednica SAB Alenka Bratušek. Volilni program SAB za aprilske volitve z naslovom Naredimo, kar je treba, temelji na štirih ključnih stebrih. To so nujne prioritete, ključni projekti, solidarnost in zelena preobrazba. "V SAB se zavedamo, da brez močnega in stabilnega gospodarstva ni socialne države in višjih pokojnin. Naših 15 projektov je zelo konkretnih in izvedljivih," je poudarila Bratuškova. Ko gre za aktualne politične razmere, je predsednica SAB ocenila, da so ljudje utrujeni od epidemije covida-19 in aktualne vlade pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše. "Kot kažejo zadnje napovedi, se bomo to pomlad poslovili od virusa in od vlade," je ocenila Bratuškova.

Bratuškova: Vlada vsakodnevno grozi ljudem

Po njenih besedah so pred Slovenijo prelomne parlamentarne volitve: "Prelomne so zato, ker je sedanji oblasti uspelo Slovenijo spraviti do prepada. Ljudje so razdeljeni in nezadovoljni kot še nikoli. 24. april bo dan preloma s politiko delitev, zaničevanja, žalitev in strahu. To bo dan upanja, povezovanja in spoštljivosti." Bratuškova je aktualne razmere v državi primerjala z letom 2013, ko je bila država v primežu gospodarske krize. "Ljudje so bili nezadovoljni s takratno vlado (druga Janševa vlada op. a.), saj ta problemov ni reševala, ampak je samo ustrahovala in žalila. Situacija je danes zelo podobna, tudi danes imamo vlado, ki ljudi straši, žali, jim vsakodnevno grozi in ne vlada odgovorno," je poudarila Bratuškova.

V SAB se na aprilske parlamentarne volitve podajajo s programom Naredimo, kar je treba.

V SAB so po njenih besedah vse od ustanovitve stranke zavezani svoji liberalno-socialni smeri. "Seveda ne mislimo vsi kot eden, seveda imamo vsak svoje mnenje, je pa naša socialno-liberalna politika tista, ki nas združuje in ki se ji nikoli ne bomo odpovedali. To so človekove pravice, moderno javno šolstvo, dostopno javno zdravstvo, pravna država, uspešno gospodarstvo in seveda za nas zelo pomembne rešitve za upokojence," je povedala Bratuškova. Ob tem je dodala, da  v osmih letih svojega delovanja nikoli niso izdali svojih volivcev: "Program, s katerim gremo na volitve, je točno tak, vreden zaupanja. Ker to, kar smo zapisali, lahko tudi naredimo. Ne obljubljamo nemogočega, ne govorimo o etiki in morali, ampak tako živimo in delamo. Nismo nov brezmadežni obraz v politiki, ki je že trikrat razočaral volivce."  Po njeni oceni so volivci razočarani zaradi ravnanj poslancev DeSUS in nekdanje SMC, ki se je preimenovala v Konkretno.

Med nujnimi prioritetami tudi izboljšanje položaja upokojencev

V SAB so kot nujne prioritete opredelili spoštovanje vseh državljank in državljanov, stabilizacijo javnih financ, povrnitev in utrditev pravne države, krepitev javnih in neodvisnih medijev, povrnitev mednarodnega ugleda Sloveniji, demokratično soodločanje, zeleno transformacijo, izboljšanje položaja upokojencev in strokovno vodenje epidemije. Med 15 ključnih projektov so uvrstili dolgotrajno oskrbo, ki ima zagotovljeno financiranje in košarico storitev, ustanovitev demografskega sklada, ki bo namenjen izključno financiranju pokojnin, ustanovitev slovenskega letalskega prevoznika, uvedbo preferenčnega glasu na volitvah za izbiro poslancev, brezplačni javni mestni prevoz za upokojence in ustanovitev javne agencije za centralizacijo in skupne nabave v zdravstvu za vse javne zavode. Zavzemajo se tudi pravično obdavčitev cerkve, ki mora biti primerljiva z obdavčitvijo državljanov in pravnih subjektov.

Bratuškova je kot prioriteto izpostavila tudi zdravstvo, ki je po njenih besedah v zadnjih dveh letih najbolj trpelo, hkrati pa smo bili priča največjim zlorabam proračunskih sredstev s strani trenutne vlade: "In za vse te zlorabe bo moral nekdo odgovarjati, to ne sme ostati nekaznovano." Med rešitvami je naštela še večji poudarek preventivi in zdravemu načinu življenja, jasno razmejitev dela zdravnikov v javnem in zasebnem zdravstvu ter ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja. Upokojenci imajo po njenih besedah v volilnem programu stranke posebno mesto: "Poskrbeti moramo za stabilnost pokojninske blagajne, kar je dogovor za prihodnost. Njena stabilnost je pogoj, da tudi mladi verjamejo v to, da bodo čez 30, 40 let dobili pokojnine." V demografski sklad bi se po njenem mnenju poleg dobičkov morala stekati tudi sredstva od prodaje lesa in vode.

"Volivci vedo, kaj dobijo, ko glasujejo za SAB"

Kandidatno listo za volitve bodo v SAB predvidoma predstavili v prvi polovici marca. Po besedah Bratuškove bodo na listi SAB posamezniki z izkušnjami in znanjem, ki so pripravljeni delati dobro za državo in ljudi. "Kandidatna lista je takorekoč že končana, imamo v vseh volilnih okrajih kandidate, ampak s predstavitvami kandidatov bomo počakali do marca," je pojasnila Bratuškova. Na vprašanje, kako komentira rezultat stranke v zadnjih javnomnenjskih anketah in ali prihod stranke Gibanje Svoboda na čelu z Robertom Golobom vidi kot grožnjo, pa je Bratuškova odgovorila, da ima SAB stabilno volilno bazo: "Prepričani smo, da bomo svoj volilni rezultat na teh volitvah še izboljšali. Volivci vedo, kaj dobijo, ko glasujejo za SAB. To je za nas ključno in dokazano."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.