(RECEPTI) Imate radi rabarbaro?

Bonbon Bonbon
09.07.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rabarbarina pita
Profimedia

Rabarbarina pita

Sestavine za testo: 180 g moke, 2 žlički sladkorja v prahu, 150 g mrzlega masla, narezanega na koščke, 1–2 žlički ledeno mrzle vode. Nadev: 6–7 stebel rabarbare, 40 g moke, 85 g sladkorja v prahu, 1/2 žličke vaniljevega sladkorja

Napravimo testo. Moko zmešamo s sladkorjem in dodamo maslo, da dobimo drobljivo zmes. Primešamo vodo in na hitro zgnetemo testo. Spravimo ga v hladilnik, da počiva 1 uro. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Testo razvaljamo in z njim obložimo posodo za pite s premerom približno 25 cm. Po dnu ga prebodemo z vilicami. Rabarbarina stebla narežemo na 3-centimetrske koščke. Moko, sladkor in vaniljev sladkor zmešamo. Rabarbaro razporedimo po testu in jo prekrijemo z mešanico moke in sladkorja. Na spodnji rešetki pečemo 25–30 minut, da testo rahlo porumeni in se rabarbara zmehča. Pito postrežemo mlačno s stepeno smetano.

Rabarbarina vodka

Sestavine: dve 7,5 dl steklenici vodke, deset stebelc rabarbare (naj bodo kar se da rožnata), zvrhano čajno skodelico sladkorja, velik kozarec s pokrovom ali posodo za rumov lonec

Rabarbaro razrežemo na približno centimeter velike koščke. Bolj ko so rožnati, lepša bo barva. Damo jih v kozarec ali lonec, posujemo po plasteh s sladkorjem, nato pa zalijemo z vodko. Pustimo stati okoli tri tedne, nato precedimo in shranimo v steklenice. Meni so všeč tiste trikotne. Čeprav je rabarbarina vodka zaradi sladko-kisle svežine zelo pitna, tudi tukaj velja načelo: Po pameti!

Rabarbarina vodka
Profimedia

Marmelada iz rabarbare

Sestavine: 500 g rabarbare, 500 g želirnega sladkorja, 1 žlica medu, 1 l ananasovega soka, 2 žlici limoninega soka

Rabarbaro temeljito operemo, olupimo peclje in narežemo na dva centimetra dolge koščke, ki jih zmešamo z želirnim sladkorjem, medom, ananasovim in limoninim sokom. Kuhamo približno 5 minut in pustimo, da se ohladi. Nato marmelado zlijemo v kozarce, ki jih dobro zapremo.

Čokoladni kolač z rabarbaro

Sestavine: 175 g masla, 125 g olja, 150 g sladkorja, vaniljev sladkor, 3 jajca, 2,5 dl tekočega jogurta ali kislega mleka, 400 g rabarbare (narežemo na pol centimetra), 250 g moke, pecilni prašek, žlička sode bikarbone, ščep soli, žlička cimeta, 4 žlice kakava v prahu, 200 g jedilne čokolade, 100 g mletih lešnikov, žlica ruma, 2 žlici marmelade (marelične)

125 g masla penasto stepemo z rumenjaki in sladkorjem. Moko presejemo s kakavom, cimetom, pecilnim praškom in sodo. Beljake s soljo stepemo v čvrst sneg. Rumenjakovi zmesi primešamo jogurt, olje, moko, lešnike, rabarbaro, 125 g grobo sesekljane čokolade; na koncu previdno vmešamo še beljake. Damo v pomaščen in pomokan pekač ter pečemo pri 175 stopinjah Celzija 1 uro. Zvrnemo iz pekača in še vroče premažemo z mešanico ruma in pretlačene marmelade. Preostalo maslo in čokolado nad soparo zmešamo v gladko glazuro, s katero premažemo ohlajeni kolač. Damo še za kako uro v hladilnik. Postrežemo s stepeno smetano.

Čokoladni kolač z rabarbaro
Profimedia

Tortice z rabarbaro

Potrebujemo: 400 g rabarbare, 2 zavitka vaniljevega sladkorja, 1 žličko kardamoma v prahu, 100 ml belega vina, 80 g sladkorja, 4 lističe zamrznjenega listnatega testa (po 40 g), 40 g mletih mandljev, 40 g opraženih pinijevih jedrc, 2 žlici jedilnega škroba, 200 ml sladke smetane, sladkor v prahu

Rabarbaro očistite, prerežite stebla na polovico in jih narežite na 3 cm velike kose. Zavrite vino, vaniljev sladkor, kardamom in sladkor ter še vroče polijte preko narezane rabarbare. Pustite stati vsaj eno uro. Pečico segrejte na 200 stopinj. Odtajano testo razvaljajte in ob straneh odrežite 1/2 cm debele trakove za dekoracijo. S testom obložite ognjevarne posodice (premer 12 cm). Rabarbaro odcedite in zmešajte z mandlji, pinijami in jedilnim škrobom ter jo naložite na testo. Po vrhu iz trakov naredite mrežo in pecite tortice na drugi rešetki od spodaj 20 do 25 minut. Smetano stepite v trdo s sladkorjem v prahu in jo ponudite skupaj ohlajenimi torticami z rabarbaro.

Tortice z rabarbaro
Profimedia

Rabarbarina omaka

Sestavine: 500 g rabarbarinih stebel (narezanih na centimetrske kose), 100 g sladkorja (rjavega), pomaranča, pol limone, cimetova paličica, klinček, lovor, zrno pimenta, ščep muškatnega oreščka, žlička gorčice v prahu

Rabarbaro s sokom oranže in limone, cimetom, klinčkom, pimentom, lovorjem in sladkorjem med mešanjem kuhamo na slabem ognju 15 minut. Odstranimo začimbe, dodamo naribano lupino oranže in limone, dodamo še gorčico in muškat, prevremo, ohladimo (lahko tudi shranimo v kozarce, pasteriziramo in dobro zapremo - obdrži se vsaj do naslednje sezone). Postrežemo k mesu (roastbeef, divjačina, prekajeno svinjsko, pasteta v testu ...) namesto cumberlandske omake. Če nam kaj ostane, dodamo žlico žajbljevega ali timijanovega medu in žličko worchestrske omake ter pretlačimo in uporabimo za glaziranje mesa. Če dodamo še poper, sol, česen, tabasko in malo olja, dobimo odlično marinado za meso, ki ga bomo spekli na žaru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta