O svoji usodi odločam sam

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V Sloveniji od leta 2015 poteka izvajanje nacionalnega programa presejanja diabetične retinopatije v 9 zdravstvenih ustanovah. Cilj je zajeti čim več sladkornih bolnikov, zlasti novoodkritih, in tako pripomoči k pravočasni diagnostiki, ustrezni terapiji in zmanjšanju pogostosti izgube vida. Diabetična retinopatija je resen socialnoekonomski problem vsake sodobne družbe, Slovenija pri tem ni izjema.

Pomembno je poudariti, da sta bila UKC Maribor, Oddelek za očesne bolezni, in UKC Ljubljana, Očesna klinika, pobudnika za uvedbo te nove dejavnosti. Po vlogi na zdravstvenem svetu na ministrstvu za zdravje leta 2011 in odobritvi programa s strani zdravstvene zavarovalnice leta 2015 nam je uspelo uvesti ta program v vsakodnevno prakso. Mislim, da se številni ne zavedajo pomena tega uspeha.

Prof. dr. Dušica Pahor, dr. med., predstojnica Oddelka za očesne bolezni UKC Maribor
Osebni Arhiv

Pregledi se izvajajo po enotnem protokolu za vse izvajalce v državi. Diplomirana medicinska sestra s posebnimi znanji se z bolnikom pogovori, določi vidno ostrino in slika očesno ozadje, slike pregleda specialist oftalmolog in določi stopnjo okvare ter bolnika usmeri k nadaljnjim postopkom. Kadar sprememb ni, je bolnik napoten na ponovni preventivni pregled čez leto dni.

Uspeh nacionalnega programa presejanja diabetične retinopatije je odvisen od ozaveščenosti sladkornih bolnikov o novi možnosti preventivnega pregleda očesnega ozadja, sodelovanja družinskih zdravnikov in diabetologov. Sladkorni bolniki morajo vedeti, da jim je omogočen preventivni pregled tako rekoč brez čakalne dobe, kar morajo izkoristiti.

Bolniki so najpomembnejši člen v tej verigi, brez njih je uspeh tega izjemno pomembnega preventivnega programa ničen. Pričakovali smo večji odziv bolnikov, na žalost se to ni zgodilo. Zato znova pozivamo vse sladkorne bolnike, kakor tudi družinske zdravnike, da to možnost, ki je nimajo nikjer na svetu, izkoristimo. Vsi smo odgovorni za svoje zdravje, če začnemo zanj skrbeti prepozno, nam ga nihče več ne more povrniti. Zdravje, predvsem pa vid, je neprecenljiva vrednota. Tisti, ki ste ga že izgubili, veste, o čem govorim. Brez vida ste odvisni in nebogljeni, vaš dosedanji svet je izginil. Ne dovolimo, da se to dogaja še naprej, preprečimo to agonijo in vsi skupaj prispevajmo h kakovostnejšemu življenju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.