Zakaj ob sladkorni bolezni popušča srce?

Sladkorna bolezen je tesno povezana s srčno-žilnimi zapleti. Približno 70 odstotkov ljudi s sladkorno boleznijo, starejših od 65 let, umre zaradi bolezni srca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock
asist. dr. Andraž Cerar, specialist internist kardiolog
Osebni Arhiv

Od leta 2008 zato regulatorne agencije za zdravila za vsako novo zdravilo, namenjeno zdravljenju diabetesa, pred odobritvijo zahtevajo raziskave glede vpliva tega zdravila na srčno-žilne dogodke (možganska kap, srčni infarkt, hospitalizacija zaradi srčnega popuščanja ali smrt).

V zadnjih letih s prihodom novih terapij, ki preprečujejo srčno-žilne zaplete, strokovne smernice zato priporočajo čim bolj zgodnjo uvedbo z dokazi podprtih zdravil, ki zmanjšujejo omenjene zaplete.

Nove terapije za zniževanje glukoze v krvi (antidiabetična zdravila) so zaradi svoje dokazane učinkovitosti za zaščito srca in ožilja precej razširile pogled na zdravljenje sladkorne bolezni. Z naporov za zniževanje sladkorja v krvi se je terapevtski pogled razširil tudi na zdravljenje oziroma preprečevanje posledic, ki jih prinaša sladkorna bolezen, torej posledic, ki jih bolezen pušča na srcu. Sladkorna bolezen je namreč eden izmed najprepričljivejših dejavnikov tveganja za koronarno bolezen, periferno arterijsko bolezen in posebej za srčno popuščanje. 

Breme srčnega popuščanja

Srčno popuščanje je sorodno kot sladkorna bolezen prav tako bolezen z naraščajočo pojavnostjo. Predvsem zaradi staranja prebivalstva ocenjujejo letni prirastek bolnikov s srčnim popuščanjem na okoli dva odstotka. Kljub sodobnim metodam zdravljenja še vedno velja, da je umrljivost pri tej bolezni zelo visoka, saj po petih letih po postavitvi diagnoze zaradi zapletov umre skoraj vsak drugi bolnik. Srčno popuščanje ima tako pravzaprav slabšo prognozo kot večina malignih bolezni, kjub temu pa je ozaveščenost pri prepoznavanju in zdravljenju srčnega popuščanja pomembno slabša kot pri maligni bolezni.

Zakaj zaradi sladkorne bolezni srce »popušča«?

Shutterstock

Sladkorna bolezen pomembno vpliva na sam nastanek srčnega popuščanja, saj je znano, da je aterosklerotična bolezen pri diabetesu zelo pospešena. Proces ateroskleroze vodi v naplastitve tudi na srčnih, koronarnih žilah, ki srčno mišico prehranjujejo in preskrbujejo s kisikom. Tako ob napredovanju zožitev postopoma pride do motene preskrbe srca, kar vodi v tako imenovano ishemično bolezen srca, ki je eden izmed pogostejših vzrokov srčnega popuščanja.

Sladkorna bolezen pa delovanje srca moti tudi prek drugih dejavnikov (visoke koncentracije glukoze v krvi, inzulinska rezistenca, nastajanje prostih kisikovih radikalov ...). Tako do srčnega popuščanja ob napredovali sladkorni bolezni lahko pride le zaradi prisotnosti sladkorne bolezni, brez prizadetosti srčnih žil.

Zdravljenje srčnega popuščanja

Ob zdravljenju srčnega popuščanja je pomembna delitev na dve osnovni obliki srčnega popuščanja, ki se med seboj razlikujeta tako po vzrokih, ki vodijo v bolezen, kakor v sami motnji delovanja srca. Nekatere bolezni vodijo v motnjo polnitve srca s krvjo, samo krčenje (kot aktivni proces črpanja krvi po telesu) pa ostane tako rekoč nespremenjeno. Takrat govorimo o srčnem popuščanju z ohranjenim iztisnim deležem. Ko poškodba srčne mišice privede še do zmanjšane zmožnosti črpanja krvi po telesu, srce pa se pomembno razširi, pa govorimo o srčnem popuščanju z okrnjenim iztisnim deležem.

Glavna razlika med obema oblikama so tudi možnosti zdravljenja srčnega popuščanja, saj za zdravljenje srčnega popuščanja z okrnjenim iztisnim deležem uporabljamo že precej učinkovitih zdravil, medtem ko za zdravljenje oblike z ohranjenim iztisnim deležem do zdaj učinkovitih zdravil, ki bi življenje podaljševala, nismo poznali.

Med novejšimi antidiabetičnimi zdravili je treba omeniti tako imenovane agoniste GLP-1 (angl. glucagon-like protein 1 agonists), kjer so dokazali ugodne učinke na srčno-žilni sistem za nekaj predstavnikov zdravil tega razreda, vendar za zdaj brez vidnejših analiz glede na obliko srčnega popuščanja. Še korak dlje so dosegli raziskovalci z zdravili, ki sodijo v razred zaviralcev SGLT-2 (angl. sodium glucose co-transporter 2 inhibitors), ki so nedvoumno dokazali pomembno korist zdravila za zmanjševanje srčno-žilnih dogodkov in preprečevanje hospitalizacij zaradi srčnega popuščanja. Dokazali so tudi zmanjšano umrljivost teh bolnikov zaradi kateregakoli vzroka.

V Sloveniji dostopna predstavnika empagliflozin in dapagliflozin sta s svojim preverjenim učinkom na srčno-žilni sistem v novejših raziskavah postala tudi temeljni zdravili za zdravljenje srčnega popuščanja z okrnjenim iztisnim deležem celo brez pridružene sladkorne bolezni. Bolniki se po uvedbi teh zdravil počutijo tudi pomembno bolje ter so bolj telesno zmogljivi. Zdravilo torej poleg podaljševanja zvišuje tudi samo kakovost življenja.

Pred nedavnim pa je zdravilo empagliflozin dokazalo tudi izjemno ugodne učinke na obliko srčnega popuščanja z ohranjenim iztisnim deležem in je tako postalo prvo zdravilo, ki ugodno vpliva ne le na počutje bolnikov, temveč na podaljševanje življenja kakor tudi zmanjševanje potrebe po bolnišničnem zdravljenju.

Vsa nova dognanja tako potrjujejo neizogibno povezavo organskih sistemov v telesu, ki zahtevajo tako imenovano multidisciplinarno obravnavo. Medsebojno sodelovanje več specialnosti je tako najpomembnejše za dobro preživetje predvsem srčnih in sladkornih bolnikov z namenom zviševanja kakovosti življenja, preprečevanja bolnišničnih zdravljenj in predvsem podaljševanja življenja.

Avtor: asist. dr. Andraž Cerar, specialist internist kardiolog, Oddelek za napredovalo srčno popuščanje in transplantacije, KO za kardiologijo UKC Ljubljana

Preberite več zanimivih vsebin
v novi digitalni prilogi 'Sladko življenje',
brezplačno.

Prenos PDF

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta