Afera Litijska: Ministrica bo vložila kazensko ovadbo, za obnovo več kot 5 milijonov evrov

MAT
29.04.2024 12:15

Cenilno poročilo nakupa nesojene sodne stavbe razkriva, da je objekt vreden 6 milijonov evrov. Država ga je preplačala za 1,7 milijona evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kakšna bo usoda razvpite stavbe na Litijski cesti? 
Kakšna bo usoda razvpite stavbe na Litijski cesti? 
Primož Lavre

Afera sodna stavba na Litijski cesti 51 v Ljubljani – pod sporni posel se je v zaključku lanskega leta podpisala nekdanja pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan – dobiva novo poglavje. Cenitveno poročilo, ki ga je naročilo državno odvetništvo, kaže, da je objekt vreden 6 milijonov evrov. To pomeni, da je država stavbo preplačala za 1,7 milijona evrov takratnemu lastniku in primorskemu podjetniku Sebastjanu Vežnaverju. Ta je razpadajoči objekt leta 2019 kupil za manj kot 2 milijona evrov. Medtem ko podrobnosti nakupa in morebitne zlorabe položajev preverja Nacionalni preiskovalni urad, je ministrica za pravosodje Andreja Katič izpostavila, da ji odgovornost nalaga vložitev kazenske ovadbe. Kdo bo ovaden, ni znano, saj je ministrica omenila, da gre za pristojnost organov pregona.

Po prejemu cenitvenega poročila so izpolnjeni vsi pogoji za primopredajo stavbe, kar naj bi se zgodilo v začetku prihodnjega tedna. Ministrica je poudarila, da objekta trenutno ni mogoče uporabljati, saj je bila stavbi leta 2015 zaradi neplačanih računov prekinjena dobava električne energije. "Pogoji za uporabo niso izpolnjeni. Objekt je nezaščiten in izpostavljen odtujitvi materialov. V njem ni elektrike, vanj je zatekala meteorna voda, poškodovana je hidroizolacija. Prav tako je treba urediti streho, sistem prezračevanj, celotno stavbno pohištvo, toplotno izolacijsko fasado, poškodovani so stropi, vso instalacijo je treba postaviti na novo in zagotoviti ustrezno sodobno ventilacijo prostorov. Glede na to, da stavba skoraj desetletje ni bila v uporabi, se poraja dvom o ustreznosti energetske izkaznice," je dejala Andreja Katič in dodala, da objekt ni potresno ogrožen. Zaradi poškodb stavbe in neustreznega vzdrževanja bi morali po grobih ocenah v obnovo objekta vložiti dodatnih 5,55 milijona evrov. Problematično je, ker ministrstvo v letošnjem letu ne razpolaga s sredstvi za obnovo. Denar bodo poskušali zagotoviti z notranjimi razporeditvami.

Pravosodna ministrica bo Milana Brgleza predlagala za državnega sekretarja. 
Sašo Radej

Ker objekt ni primeren niti za delovanje sodišč niti za potrebe pravosodnih arhivov, na ministrstvu še ne vedo, v kakšne namene bodo stavbo uporabljali. Ministrica pravi, da bodo pregledali, ali je pogodbo še možno razdreti in kakšne bi bile posledice za državo. Prav tako je omenila, da je bilo oteženo pridobivanje podatkov v dokumentaciji, saj ta ni bila hranjena po predpisih. Andreja Katič je razkrila nov podatek, da je bilo za Litijsko 51 izdano gradbeno in lokacijsko dovoljenje pod pogojem, da se na sosednji stavbi Litijska 53 zgradi 85 parkirnih mest. Pri ocenjevanju tržne vrednosti je bilo upoštevano, da bo mogoče uveljaviti stavbno pravico tako za parkirišča kot manjšo parcelo, ki predstavlja del funkcionalnega zemljišča. Ministrica napoveduje, da bodo po primopredaji stavbo zavarovali z zaščitno ograjo in zaprli odprtine, da preprečijo zamakanje. To bi lahko storili do konca maja. Na podlagi popisanih površin je razvidno, da je v stavbi več 40 odstotkov manj površin od zahtevanih v razpisu. Postopki proti dvema uslužbencema ministrstva, ki sta prejela opozorilo pred redno odpovedjo o zaposlitvi iz krivdnih razlogov, še potekajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta