Alenka Bratušek na mariborskem letališču: "Slovenija ni mafijska država"

Urban Červek Urban Červek
25.07.2019 16:19

V Sloveniji ni mogoče ovirati dostopa do infrastrukture, je ob današnjem obisku Letališča Edvarda Rusjana Maribor povedala ministrica za infrastrukturo. Napovedala je oživitev letališča

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Alenka Bratušek: "Žal mi je, da od sanjskih obljub prejšnjih upravnikov letališča ni ostalo nič."
Urban Červek

"Sem obenem vesela in razočarana. Vesela, da ima letališče tako sodobno opremo, in razočarana, ker ta oprema sameva," je na razgledni terasi letališča povedala ministrica Alenka Bratušek. Letališka ploščad pod teraso sicer v času njenega obiska ni samevala, saj se je na srednje veliko potniško letalo prav takrat vkrcavala ekipa švedskega nogometnega kluba AIK, ki je na sredini tekmi kvalifikacij za nastop v ligi prvakov izgubila proti domačemu NK Maribor.
"Pri nas se ves čas nekaj dogaja," je po zaključenih postopkih oddaje prtljage švedskih nogometašev povedala dolgoletna uslužbenka letališča Marija Špehar. Čeprav letališče rednih linij nima, se pri njih šolajo piloti, pristajajo zasebna poslovna letala, prihajajo in odhajajo nogometaši, je povedala Špeharjeva, ki na letališču dela že 40 let. Na letališču nemoteno deluje tudi nujna medicinska pomoč, prisotna je gasilska enota. Vodja letališča Smiljan Kramberger je zanikal navedbe, da naj bi bil del opreme na letališču v lasti Aerodroma Maribor. "Vse je v lasti ministrstva za infrastrukturo," je zatrdil.

Za manjšo gnečo na Letališču Edvarda Rusjana Maribor so danes poskrbeli nogometaši švedskega kluba AIK, ki so se po tekmi z NK Maribor vračali domov.
Urban Červek

Zakaj so zemljišča pristala v zasebnih rokah?

Kljub temu da letališče deluje z vsemi službami nemoteno, si ministrstvo za infrastrukturo želi, da bi letališče po odhodu kitajskih upravnikov zaživelo z rednimi linijami, s katerimi bi, kot je povedala ministrica Alenka Bratušek, Maribor povezali z Evropo in svetom. "Žal mi je, da od sanjskih obljub prejšnjih upravnikov letališča ni ostalo nič. Zdaj smo pred izzivom, kako najti pravega strateškega koncesionarja, ki bo letališče spravil v delovanje." Obenem si želijo, da jim nekdanji upravniki, podjetje Aerodrom Maribor, v katerem so kitajski lastniki, ne bi povzročali težav.

DRI je zgolj začasni upravnik

Zdaj letališko infrastrukturo upravlja državno inženirsko podjetje DRI, ki pa je zgolj začasni upravnik. Motiv za prevzem upravljanja pod okrilje državnega podjetja ni zgolj to, da se prepreči vračanje evropskega denarja, ki smo ga dobili za posodobitev letališča, pravi Alenka Bratušek, predvsem bi radi zagotovili obstanek in razvoj letališča. Ko bodo uredili razmerja s prejšnjim upraviteljem, bodo objavili razpis in poskusili najti dolgoročnega koncesionarja. Ministrstvo bo družbi DRI za zagotavljanje obratovanja letališča do konca 2020 plačalo nekaj več kot 1,5 milijona evrov; letos 400.000 evrov, naslednje leto pa 1,1 milijona evrov, je povedala ministrica, pri čemer bo končni strošek za državo nižji, saj je treba od tega odšteti prihodke, ki jih bodo zaslužili z delovanjem letališča. Vsota bo vsekakor nižja, kot če bi morali vrniti evropski denar - okoli 10,5 milijona evrov -, ki smo ga dobili za obnovo letališča, je poudarila Bratuškova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta