Alenka Forte: Angleški sev je zaradi mutirane beljakovine na površini bolj agresiven

Gr.G., A.L., STA
25.01.2021 09:22
V nedeljo je bilo 2734 testiranj na covid-19, pozitivnih je 293 ljudi. Delež pozitivnih pri PCR testih je bil petino, 20,4 odstotka, pri hitrih testih pa 2 odstotka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

​Covid-19 sledilnik je objavil podatke o številu testiranj na novi koronavirus. V nedeljo so v Sloveniji opravili 1293 PCR testiranj in 1441 hitrih testov. Delež pozitivnih pri PCR testih je bil 20,4 odstotka, pri hitrih testih pa 2 odstotka. Skupno je bilo pozitivnih 293 ljudi. Trenutno je v državi 18.350 aktivnih primerov okužb.

861,9 je 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, je vlada sporočila na novinarski konferenci. Najboljše je stanje na Koroškem, v osrednjeslovenski in podravski regiji. Stanje se ne izboljšuje več tako hitro, kot se je v prejšnjem tednu. V bolnišnicah je v nedeljo umrlo 16 oseb, tri v domovih za starejše občane. 1173 pacientov je hospitaliziranih. 

V skladu z načrtom sproščanja naj bi se jutri v rdeče obarvanih regijah znova odprli vrtci, pouk pa naj bi se začel tudi v razredih prve triade. Pred vnovičnim odprtjem vrtcev in osnovnih šol v regijah z boljšo epidemiološko sliko danes na okužbo z novim koronavirusom potekajo množična testiranja zaposlenih. Alenka Forte, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, je povedala, da gre za doslej najbolj množično testiranje v enem dnevu. "Naša skupna odgovornost je ustvariti čim bolj varno šolsko okolje," je dodala. Za nekatere so testiranja izvedli v šolah ali zdravstvenih domovih, za več kot 3000 zaposlenih na ljubljanskih šolah in vrtcih testiranje ves dan potekala na Gospodarskem razstavišču.

Novost pri nošnji mask

Namesto mask, ki so v širši uporabi - iz blaga, se danes po besedah Fortejeve priporoča, da uporabljamo troslojno kirurško masko. "Sledimo, kaj se dogaja po Evropi," je dodala državna sekretarka. Nemčija v javnem prometu in kjer so ljudje v tesnejšem stiku priporoča uporabo tako imenovanih ffp2 mask. "Pri nas še čakamo stališče pristojnih služb. Zaenkrat velja, da nosimo troslojne kirurške maske." Alenka Forte je še izpostavila pomembnost prezračevanja in redno čiščenje prostorov.

Staršem svetuje, naj se z otroci pogovorijo, jim na primeren način razložijo situacijo, v kateri se nahajamo. "Pomembno je, da starši, ko pripeljejo otroke do šolo, upoštevajo vse ukrepe: nošnjo maske, da si razkužujejo roke, da ne bi pri stiku prišlo do prenosa okužbe," je zaključila Fortejeva. Uporaba mask je za učitelje v šolskem prostoru obvezna, nekatere šole so namestile tudi pleksi pregrade. 

Angleški sev je bolj agresiven

Novi angleški sev je zaradi mutirane beljakovine na površini bolj agresiven, je razložila državna sekretarka. Da seva še ne poznamo dosti, je dodala, je pa nedvomno, da je širjenje še agresivnejše. Na vprašanje, ali bo zaradi novega seva potrebno prilagoditi ukrepe, Fortejeva odgovarja, da se glede upoštevanja obstoječih ukrepov že na ulici vidi, da jih ljudje ne upoštevajo. "Ljudje ne nosijo maske, ni socialne distance, preveč je zasebnih druženj, mimo vseh priporočil. Če bomo vse splošne ukrepe, ki jih imamo že zdaj v veljavi, upoštevali, ni razloga, da ne bi zajezili tudi tega novega seva." 

Zaščita v fazi prvih 14 dni po prvem cepljenju je približno 50 odstotna. "Vsak, ki je dobil prvi odmerek, še ni zaščiten v tolikšni meri, kot jo predstavlja dvojni odmerek cepiva, kjer je zaščita nekje 95-odstotna. Tudi cepljenje ne predstavlja 100-odstotne varnosti. In če opuščamo splošne ukrepe, bomo imeli vedno znova žarišča," je prepričana Fortejeva. "Absolutne zaščite ni. Zato bodo, dokler ne bomo epidemije popolnoma obvladali, še vedno veljali vsi splošni ukrepi, ki jih kar naprej ponavljamo." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta