Ali je lahko imenovanje Boruta Jamnika v nadzorni svet NKBM sporno?

Aleš Kocjan
14.05.2019 17:22

Iz mariborske banke, ki je v večinski lasti ameriškega sklada Apollo, sporočajo, da je Jamnik prestal potrebne regulatorne postopke pred imenovanjem za člana nadzornega sveta, četudi je prvi mož Modre zavarovalnice že član v nadzornih svetih Krke in Cinkarne Celje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nova KBM ima na slovenskem trgu še velike načrte. S svojimi izkušnjami ji bo kot nadzornik pomagal tudi Borut Jamnik.
Robert Balen

Eden najbolj vplivnih mož v slovenskem gospodarstvu Borut Jamnik, predsednik uprave Modre zavarovalnice, katere edini lastnik je državna Kapitalska družba, je prejšnji teden v svoj nabor visokih funkcij v gospodarstvu vključil še članstvo v nadzornem svetu Nove KBM. Lastnik Nove KBM, družba Biser Bidco, ki sta jo za leta 2016 zaključeni nakup druge največje slovenske banke skupaj ustanovila sklad Apollo in Evropska banka za obnovo in razvoj, je imenoval Jamnika za nadzornika v nekdaj drugi največji slovenski banki s sedežem v Mariboru za obdobje petih let, mandat pa mu je začel teči z dnem imenovanja, minuli torek. Kot nadzornik v NKBM bo Jamnik na leto prejel vsaj 100 tisočakov evrov nadomestila.
Imenovanje Jamnika v nadzorni svet NKBM ne bi bilo problematično, če prvi mož Modre zavarovalnice ne bi bil že nadzornik v Krki in Cinkarni Celje, kjer je celo predsednik nadzornega sveta. Zakon o bančništvu namreč po spremembi iz leta 2015 prepoveduje opravljanje nadzorniške funkcije v banki, če član že opravlja eno izvršilno direktorsko funkcijo (članstvo v upravi gospodarske družbe) in dve neizvršilni (članstvo v nadzornem svetu). Direktor Jamnik je poslej torej član v treh nadzornih svetih ali - sodeč po zakonu o bančništvu - v enem preveč.

Borut Jamnik
Robert Balen

Omejitve za nadzornike v bankah prinesla vlada Bratuškove

Dr. Bogomir Kovač z Ekonomske fakultete v Ljubljani pravi, da je treba področje bančništva zaradi občutljivosti drugače regulirati kot druge gospodarske panoge. "Stopnja regulacije je tesnejša in večja," pojasnjuje ekonomist in dodaja, da zakon z omejitvami skuša med drugim preprečiti, da bi bili veliki komitenti bank hkrati tudi člani nadzornih svetov. Pri tem opomnimo, da je bil zakon o bančništvu leta 2015 spremenjen po slabi izkušnji, ki jo je Slovenija imela s finančno in gospodarsko krizo, ki je najbolj prizadela prav bančni sektor, saj se je tedaj ugotovilo, da so bili nekateri nadzorniki v bankah hkrati še člani nadzornih svetov v številnih drugih družbah in svojega dela niso dovolj dosledno opravljali, zato je zakonodajalec to nadvse odgovorno dejavnost omejil, da bi se lahko nadzorniki ustrezno posvetili svojemu nadzorniškemu delu, za katerega so, mimogrede, odlično plačani.

Robert Balen

Jamnik prestal regulatorne postopke v NKBM, na vrsti še ECB

Iz Modre zavarovalnice, kjer je Jamnik predsednik uprave, so nas v zvezi našimi poizvedovanji napotili na Novo KBM, ki je vodila postopke za imenovanje člana nadzornega sveta in opravila tudi presojo skladnosti poslovanja po zakonu o bančništvu. "Gospod Jamnik je prestal potrebne regulatorne postopke pred imenovanjem za člana nadzornega sveta. Skupščina je sprejela sklep o njegovem imenovanju v skladu s področno zakonodajo," pa se glasi odgovor Nove KBM. Skladno z zakonom o bančništvu bi morala NKBM ali Jamnik zaprositi Banko Slovenije za dovoljenje za opravljanje nadzorniške funkcije v mariborski banki, a očitno tega nista storila zaradi kreativnega tolmačenja zakona o bančništvu. Ta namreč v 4. točki 36. člena pravi, da se kot ena sama direktorska funkcija štejejo izvršne ali neizvršne direktorske funkcije v družbah znotraj iste skupine, kar naj bi bil po naših neuradnih informacijah argument pri Jamniku, saj je Modra zavarovalnica 20-odstotna lastnica Cinkarne Celje.
Toda zakon ne opredeljuje dovolj jasno, ali v tem primeru lahko govorimo o tem, da sta Cinkarna in Modra zavarovalnica del iste skupine. Zakon namreč v svojem sedmem členu kot skupino opredeljuje "nadrejeno osebo in njene podrejene družbe".

Dr. Bogomir Kovač: "Stopnja regulacije je za banke tesnejša in večja."
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta