Ali smejo motoristi prehitevati kolono vozil pred mejnim prehodom ali na avtocesti? Policija odgovarja ...

M.R.
21.05.2021 11:25
Motoristi pogosto razburijo voznike osebnih vozil, ko prehitevajo stoječo kolono. Zaradi zastoja na cesti, ozkega grla ali pa pred mejnim prehodom ...
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Andrej Petelinšek

Pred nami je poletni čas, ko številni turisti potujejo proti Hrvaški. Praktično vsak konec tedna tako nastajajo kolone pred mejnimi prehodi. Te bodo morda letos krajše, ker se bo zaradi epidemioloških ukrepov na počitnice odpravilo manj ljudi, a to še ne pomeni, da bodo čakalne dobe manjše, saj trenutno policisti preverjajo, če posameznik, ki želi prek meje, izpolnjuje zahtevane pogoje. 

Policija je pretekli teden na Twitterju odgovorila uporabniku, da je prehitevanje stoječe kolone voznikom enoslednih vozil dovoljeno. Uporabnik je spraševal, ali je dovoljeno motoristu prehiteti kolono na mejnem prehodu. "Vozniku enoslednega vozila je vožnja mimo ustavljene kolone vozil dovoljena. Pri tem mora voziti s primerno hitrostjo in paziti na lastno varnost in varnost ostalih udeležencev," je odgovorila policija. 

Policiji smo sicer zastavili še nekaj vprašanj. Na vprašanje, ali morajo vozniki enoslednih vozil, kar so tudi motorna kolesa, mimo kolone voziti po levi ali desni strani, nam je policija odgovorila, da lahko to storijo po obeh straneh, če imajo dovolj prostora, pri tem pa ne smejo ovirati udeležencev, ki prihajajo iz nasprotne smeri. 

Izrecno so ponovili, da je vožnja mimo stoječe kolone na mejnem prehodu dovoljena, vendar pa to ni dovoljeno, kjer smerni vozišči loči neprekinjena črta. "Voznik enoslednega vozila lahko, če je dovolj prostora, vozi mimo kolone po desni strani. To mora storiti s primerno hitrostjo in pazljivo," so odgovorili. So pa še poudarili, da so vozniki na mejnih prehodih obravnavani enakovredno in da vozniki motornih koles nimajo prednosti. 

Na avtocesti je prav tako dovoljeno prehitevanje, a zgolj pogojno. "Vožnja mimo kolone vozil, ustavljene na smernem vozišču, je prepovedana, če se voznik ne bi mogel varno in brez oviranja vrniti nazaj na smerno vozišče, po katerem je vozil pred tem," so odgovorili, pri tem pa še opozorili, da morajo udeleženci na avtocesti med kolonama pustiti tudi dovolj prostora za intervencijska vozila oz. tako imenovani reševalni pas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta