Alternativne naložbe: Odprta vrata za množično posvojitev bitcoina?

27.10.2021 06:00
Največja in najbolj znana kriptovaluta je znova dosegla najvišjo vrednost, potem ko je prejšnji teden na newyorški borzi začel kotirati prvi bitcoin ETF-sklada v ZDA.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V torek prejšnji teden je na newyorški borzi začel kotirati sklad ProShares Bitcoin Strategy ETF, ki je prvi tovrstni sklad v ZDA, kar je potisnilo ceno bitcoina do rekordnih 66.000 dolarjev oziroma 56.700 evrov dan pozneje. Cena bitcoina se je pozneje sicer nekoliko znižala, a se je ohranila nad ravnijo 60.000 dolarjev. Kotacija omenjenega sklada je pomembna zato, ker je omogočila investiranje v bitcoin tudi tako imenovanim institucionalnim investitorjem, ki zaradi zakonskih določil ne morejo kupovati bitcoinov neposredno na kriptoborzah (kot to lahko počnejo fizične osebe in nekatera zasebna podjetja). Kot pojasnjuje Damjan Kovačič, specialist za upravljanje investicijskih skladov pri družbi za upravljanje Sava Infond, ProShares Bitcoin Strategy ETF v svoji zasnovi ni klasični ETF. "Sklad ni neposredno povezan z gibanjem tečaja bitcoina, ampak zagotavlja vlagateljem samo posredno izpostavljenost do bitcoina prek terminskih pogodb, s katerimi se trguje na borzi. Kljub temu je že nekaj dni po začetku kotacije presegel milijardo dolarjev sredstev v upravljanju, kar je eden najuspešnejših začetkov v zgodovini ETF, ironično primerljiv uspehu prvega zlatega ETF, ki je leta 2004 napovedal začetek zlate mrzlice." Kratica ETF sicer pomeni "exchange traded fund" ali sklad, z delnicami katerega se trguje na borzi.

​Bitcoin je preživel vse vratolomne padce

Zakaj se vedno več vlagateljev odloča za investicijo v bitcoin? "V svetu rekordno nizkih negativnih obrestnih mer za tradicionalne varne naložbe opažamo rekordne prilive v tvegane naložbene razrede, s prilivi v delniške sklade, ki so večji kot prej v 20 letih skupaj. Zato je logično in razumljivo, da se bo del tega kapitala in potlačenega povpraševanja usmeril v bitcoin in kriptovalute, posebno če bo imel na voljo varne, poceni in enostavne nakupne možnosti. Zato bi dolgo pričakovani klasični odprti investicijski sklad ETF na bitcoin na ameriškem trgu lahko deloval kot 'game changer' in odprl vrata za množično posvojitev bitcoina, kasneje pa morda tudi drugih kriptovalut," pravi Damjan Kovačič.

"Bitcoin si lahko predstavljamo kot decentralizirano, kriptografsko varno digitalno naložbo, ki je po svoji vlogi in funkciji v svetu kriptovalut oziroma v novonastajajočem decentraliziranem spletu Web3.0 še najbolj podobna vlogi zlata v finančnem sistemu. Bitcoin je od svojih začetkov priljubljena tarča številnih skeptičnih ekonomistov, bančnikov in uglednih investitorjev, ki so prepričani, da gre za modno muho brez vrednosti ali finančni privid, in mu napovedujejo neslaven propad. Po drugi strani je največji argument v prid bitcoinu to, da je preživel vse vratolomne padce in se iz vsakega vrača močnejši. V finančnem svetu je denar sveta vladar, zato se vse meri skozi prizmo tržne kapitalizacije in donosov. Povej mi, kolikšna je tvoja tržna vrednost in kakšne donose dosegaš, pa ti povem, kako zaželen si. Po tem kriteriju bi težko našli bolj privlačno in zaželeno naložbo od bitcoina, katerega tržna vrednost je danes 1,2 tisoč milijard dolarjev oziroma 23-kratnik slovenskega BDP," še pojasni specialist za upravljanje investicijskih skladov pri družbi za upravljanje Sava Infond. Njegov komentar je sicer osebno razmišljanje, ki ni nujno enako mnenju družbe za upravljanje, v kateri je zaposlen.

​Bitcoinu sledijo številni kriptokovanci

Bitcoin je prejšnjo rekordno vrednost, dobrih 64.000 dolarjev, dosegel aprila letos, nato je njegova vrednost zdrsnila pod mejo 30.000 dolarjev v drugi polovici julija, potem pa je znova začela rasti. Prav nestanovitnost vrednosti bitcoina in drugih kriptovalut je eden od razlogov, zaradi katerega številni finančni strokovnjaki vlaganje v to premoženje odsvetujejo. Kritiki jim očitajo tudi pomanjkanje regulacije in nadzora, zaradi česar so prav tako priljubljene pri kriminalcih in financiranju terorističnih dejavnosti. Zagovorniki medtem kriptovalute vidijo kot prihodnost plačil in zavarovanje proti inflaciji v času, ko centralne banke po vsem svetu po pandemiji covida-19 pospešeno tiskajo denar.

Poleg bitcoina obstaja še veliko drugih kriptovalut, ki so nastale v zadnjih letih in se z njimi trguje na spletnih borzah. Bitcoin je prva in najstarejša kriptovaluta, ki deluje po principu tako imenovanega veriženja blokov in kriptiranja podatkov, temu principu pa so s takšnimi in drugačnimi spremembami sledili še drugi "kriptokovanci". Druga največja kriptovaluta je ether, med vlagatelji je priljubljen tudi dogecoin, ki ga med drugimi propagira tudi ustanovitelj Tesle Elon Musk. Strokovnjaki sicer menijo, da bo velika večina teh valut propadla, opozarjajo tudi pred napihovanjem balona vrednosti, podobnega tako imenovanemu pikakom balonu tehnoloških delnic, ki je počil leta 2000.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta