Antifašistični odgovor na prihod CasaPound v Trst. Šarec: Fašizem je poosebljeno zlo

Kristina Božič
02.11.2018 11:15

Fašistična marginalna politična skupina CasaPound si bo jutri popoldan prisvojila dele treh tržaških ulic. S svojim vseitalijanskim shodom želi obeležiti zmago Italije v prvi svetovni vojni in začetek vzpona fašizma pred stotimi leti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Vugrinec

Jutri, v soboto, bo v Trstu protifašistična manifestacija, ki jo organizirajo italijanski sindikati Cgil ter vsedržavno združenje partizanov Italije Anpi, pridružila pa se jim je tudi italijanska Demokratska stranka. Začetek shoda je napovedan ob 15. uri, kulturni in družbenopolitični program naj bi trajal vse do 21. ure pod naslovom Osvobodimo se fašizmov. Pridružili se jim bodo posamezniki in različne skupine, ki nasprotujejo istočasnemu shodu skrajno desne politične skupine CasaPound. Ta želi dan pred državnim praznikom slaviti italijansko sodelovanje v prvi svetovni vojni, v nedeljo pa bo Trst obiskal tudi predsednik Italije Sergio Mattarella.
"CasaPound, tako kot tudi druga neofašistična gibanja in stranke, predstavlja nevarno in stopnjujočo se grožnjo demokraciji, socialnemu vključevanju, raznolikosti...," so sredi oktobra zapisali v tržaški Anarhistični pobudi in opozorili na številne fizične napade pripadnikov CasaPound na posameznike, ki so tarče le zato, ker je njihova koža "napačne" barve, ker ljubijo "napačne" ljudi ali misilijo "napačne" stvari. Povečano število antifašističnih, antirasističnih in feminističnih dogodkov se vrsti že zadnja dva tedna v mestu, kjer so po koncu prve svetovne vojne fašisti leta 1920 požgali slovenski Narodni dom in kjer je leta 1938 Benito Mussolini razglasil rasne zakone – leta 1919 je fašistični voditelj predstavil svoj prvi fašistični manifest. "Kjer želijo CasaPound in ostala neofašistična gibanja ločevati, želimo mi združevati: različne pogoje, različne pristope k družbenemu aktivizmu, različne borbe, s skupnim protifašističnim prepričanjem in za družbo, v kateri ni prostora za rasizem, zatiranje in nasilje," so zapisali tržaški protifašistični aktivisti, da se antifašistični boj jutri ne bo ne začel ne končal.

Samooklicani fašisti

Kdo je pravzaprav skupina, ki bo z več deset avtobusi svoje člane pripeljala v Trst z vseh koncev Italije? CasaPound se je formirala kot skupina belih supremacistov in neofašistov decembra leta 2003. Že od samega začetka posvaja govorico levice glede kritike sistema in kapitalizma. Tudi njen najbolj prepoznavni projekt je okupacija zapuščene sedemnadstropne stavbe v Rimu, ki je služila kot model za nadaljnje zasedbe po Italiji. Člane pridobiva CasaPound skozi organizacijo socialno-kulturnih aktivnosti, imajo svoje kafiče, nočne klube, studie za tetovažo, telovadnice, knjigarne, trgovine z oblačili, študentsko skupino in različne tematske podskupine in centre. Njihov začetni politični zaveznik je bil Silvio Berlusconi, saj je član CasePound že leta 2005 kandidiral na Berlusconijevi listi. Sami so se registrirali kot politična stranka leta 2012, leto kasneje pa prvič nastopili na lokalnih in tri leta kasneje na nacionalnih italijanskih volitvah. Na letošnjih so dobili 0,9 odstotka glasov, a status politične stranke jim uspešno služi tako za širjenje dostopa in vpliva kot za zaščito.

Casa Pound med pohodom v Milanu. 
Profimedia

Poveličevanje vojske in naroda v imenu fašizma

Kljub pozivu stranke Levice slovenska vlada ni obsodila shoda fašistične politične skupine jutri v Trstu, kjer živi tudi slovenska manjšina, ki je v preteklosti neposredno že občutila zločine fašizma. Na naše vprašanje so iz kabineta predsednika vlade Marjana Šarca sporočili le, da ta "izraža zaskrbljenost nad kakršnim koli izražanjem sovraštva in nestrpnosti v družbi".
Premier je na twitterju danes tudi zapisal, da je fašizem bil in je še vedno poosebljeno zlo, ki ne sme imeti podpore. 
{twitter}https://twitter.com/sarecmarjan/status/1058368787324567553{/twitter}

Trgovine na nekaterih tržaških ulicah naj bi bile v soboto popoldan zaprte, z njih pa naj bi umaknili tudi vse smetnjake, da bi se izognili neredom.
Marko Vanovšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta