(AVDIO in VIDEO) Podkast Večer v živo z Brigito Langerholc: "Moč uma"

Maja Furman
08.04.2021 17:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brigita Langerholc (foto: Večer)
Večer

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Brigita Langerholc, dobrodošli v podkastu. Kako ste?

"Zelo v redu sem, hvala. Sicer sem tudi zelo zaposlena, opažam, da ljudje zelo potrebujejo stvari, s katerimi se ukvarjam, zato sledim potrebam in plavam s tokom. Zaradi korone so ljudje spoznali, da bi bilo dobro pogledati vase, kar sproža zelo pozitiven efekt."

Večina naših gledalcev in poslušalcev vas pozna kot olimpijko, ste tudi inštruktorica metode, o kateri bova danes govorili, dihalna mentorica ter učiteljica joge. Ste zelo interdisciplinarni in vas je težko popredalčkati. Je predalčkanje sploh še smiselno?

"Tega širokega dojemanja znanja in veščin sem se naučila na šolanju v Ameriki. Takrat me je poddekan poslovne šole, ki sem jo obiskovala, vprašal, ali že ni čas, da spremenim svojo študijsko usmeritev in sem rekla, da nikakor, saj želim biti na poslovni šoli. Vprašala sem ga, kaj je po izobrazbi, in na moje veliko presenečenje mi je povedal, da je profesor zgodovine. Nisem mogla verjeti, saj sem bila iz naše Jugoslavije takrat navajena, da tisto, kar doštudiraš, delaš do upokojitve. Takrat sem si rekla, da je čas, da začnemo spreminjati tovrstne vzorce."

To, da spreminjate vzorce, ki vam več ne služijo, ni več nič nenavadnega. Vi tudi premikate meje možnega; bili ste bolehna deklica, ki je postala olimpijka in leta 2000 na Olimpijskih igrah v Sydnyu usvojila 4. mesto. Uvrstitev ste si namreč zvizualizirali. Kakšna je vaša zgodba?

"Moja zgodba je zelo zanimiva, je pa res, da je dolgo nisem mogla razlagati, nekako sem se zapirala vanjo. Pred tremi leti sem začutila, da je čas, da jo povem. Marsikdo ima olimpijce in olimpijke za super heroje in ne vedo, da se za njihovo zgodbo skriva več, kot to, kar vidijo. Rodila sem se zdrava, a je nato šlo v porodnišnici nekaj narobe. V eni noči je umrlo več otrok, jaz sem bila med tistimi, ki smo preživeli. Prva tri leta sem preživela na zdravljenju v bolnišnici, vzgajal me je sistem. Starši niso mogli biti ob meni, zato sem razvila nekaj anksioznosti, celo ljudi sem se bala. Večkrat so me tudi reševali, saj sem razvila cel kup alergij, hujša oblika astme me je spremljala skoraj do 20. leta. Pri 15 letih sem odkrila jogo, ki je bila takrat tabu, veljala je za nekaj mističnega. Joga mi je zelo pomagala, intuitivno sem začutila, da se moram priključiti vadbi. Pomagala mi je preprečiti dihalne stiske in jih lažje obvladovati, kasneje pa mi je joga pomagala v vrhunskem športu."

Poleg joge ste v svoji športni karieri s pridom uporabljali tudi moč uma. Je bila tudi to takrat tabu tema?

"Ni bila ravno tabu, je pa bilo zelo neznano področje. K sreči sem imela trenerja Dobrivoja Vučkovića, ki nas je učil avtogeni trening, urjenje uma in sproščanje pred štartom. Veliko športnikov ni delalo vaj, jaz sem delala redno in dosledno. Trenirala sem vse te mentalne vaje, čeprav včasih nisem točno vedela, za kaj gre pri njih. Želela sem si namreč biti zdrava. Šport mi je zelo odprl področje samozavesti, ki je, zaradi raznih strahov, nisem imela. S temi metodami sem zapirala travmatične dogodke iz svojega otroštva, predvsem bivanje v bolnišnici, hkrati sem krepila tudi svojo športno formo. Že kot sedemnjastletna sem bila prva na mladinskih olimpijskih igrah."

Več vsebine vas čaka v podkastu Večer v živo.

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Pogovor je vodila Maja Furman. Spremljajte dogodke Večer v živo na spletni strani www.vecer.com/vzivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta