Avstrijci bodo še vlagali: "Dobili smo nekaj sporočil avstrijskih podjetij, da si želijo v Sloveniji odpreti podjetje ali iščejo poslovnega partnerja"

Srečko Klapš
19.01.2021 17:40
Avstrijska podjetja, ki v Sloveniji zaposlujejo 20 tisoč ljudi, se trenutno soočajo z upadom povpraševanja in prometa, nekaj težav jim povzročajo tudi koronske omejitve. A kljub pandemiji covida-19 za avstrijske vlagatelje in gospodarstvenike ostajamo privlačno investicijsko okolje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Direktorju Lumarja Marku Lukiću je nagrado nemškega gospodarstva v Sloveniji izročila Gertrud Rantzen, predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice. Foto: MEDIASPEED
Mediaspeed

Predstavništvo avstrijskega gospodarstva v Sloveniji Advantage Austria Ljubljana je danes predstavilo anketo, ki kaže, da kljub pandemiji covida-19 za avstrijske vlagatelje in gospodarstvenike ostajamo privlačno investicijsko okolje. Koronakriza je sicer prizadela 89 odstotkov anketiranih podjetij, pri čemer se jih dobra polovica boji dolgotrajnih posledic.

Dve tretjini podjetij bosta nadaljevali investicije

Trenutno se soočajo predvsem z upadom povpraševanj in prometa, težave pa jim povzročajo tudi nekatere omejitve in spremembe zakonodaje. Podjetja z večinskim avstrijskim kapitalom so v leto 2021 vstopila z mešanimi pričakovanji, vendar ostajajo optimistična. Tretjina anketiranih podjetij pričakuje nadaljnji upad prometa in naročil, slaba četrtina jih napoveduje upad obsega investicij, ob tem zmanjšanje števila zaposlenih predvideva 18 odstotkov anketiranih podjetij.

Avstrijska podjetja zaradi epidemije covida-19 prestavljajo v prihodnost tudi nekatere investicije, a kljub temu kar 70 odstotkov vprašanih meni, da bodo letos nadaljevali investicije v Sloveniji. "To je sicer precej nižji delež kot v preteklih letih, a še vedno visok," meni direktor Advantage Austria Ljubljana Wilhelm Nest in doda, da je Slovenija privlačna za avstrijske investicije predvsem zaradi članstva v EU, geografske lege, kvalificirane in izobražene delovne sile, dostopa do trgov jugovzhodne Evrope ter varnega okolja v državi na splošno. Z optimizmom jih navdaja tudi dejstvo, da je epidemija covida-19 prizadela le malo avstrijskih proizvodnih podjetij, ki delujejo v Sloveniji, nekaterih pa sploh ne.

Motijo jih birokracija in visoki davki

Po besedah Wilhelma Nesta so bili anketirani tudi kritični do še vedno preveč birokracije pri postopkih, do plačilne nediscipline, želijo si še bolj predvidljive ekonomske politike in nižje davčne obremenitve. Predstavniki avstrijskega gospodarstva v Sloveniji pri tem izpostavljajo, da glavni problemi že vrsto let ostajajo isti, potrebnih ukrepov in reform pa ni.

"Za zdaj ne morem podati konkretnih informacij, toda dobili smo nekaj sporočil avstrijskih podjetij, da si želijo v Sloveniji odpreti podjetje ali iščejo poslovnega partnerja," je še napovedal Nest. Med temi je tudi družinsko podjetje Oben Auf iz Gradca. Direktor Paul Spitzer je ugotavljal, da je spoprijemanje s koronakrizo v obeh državah podobno, predvsem pri ukrepih za ohranjanje delovnih mest, glede na velikost obeh ekonomij pa je primerljiv tudi obseg denarne pomoči, ki ga državi namenjata za obvladovanje gospodarskih posledic epidemije. Spitzer je opozoril tudi na visoko zaščito, ki jo zaposlenim v Sloveniji zagotavlja delovnopravna zakonodaja. Po njegovem mnenju to delodajalcu onemogoča, da bi lahko delavca nadomestil z boljšim, če bi bilo to potrebno. "To ni le slabost za podjetja, ampak posledično za celotno slovensko gospodarstvo."

Več kot tisoč avstrijskih podjetij, v katerih je zaposlenih okoli 20 tisoč ljudi, je v Sloveniji investiralo okoli 3,6 milijarde evrov, s čimer so največji tuji investitor, s kar četrtino vseh naložb. Blagovna menjava med državama pa je lani znašala približno 5,5 milijarde evrov, s čimer se uvršča Avstrija na tretje mesto, za Nemčijo in Italijo. Največ avstrijskih naložb je v osrednjeslovenski regiji in na vzhodu Slovenije. Največ vlagateljev prihaja z Dunaja, sledita avstrijska Koroška in avstrijska Štajerska.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta