Avstrijci največji tuji investitorji v Sloveniji

Srečko Klapš Srečko Klapš
16.01.2020 16:33

Lanska blagovna menjava med državama je znašala 5,5 milijarde evrov oziroma okoli 2700 evrov na prebivalca. Medtem ko neposredne avstrijske investicije v Sloveniji dosegajo 3,6 milijarde evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Advantage Austria Ljubljana je včeraj pripravil tiskovno konferenco o investicijah in gospodarski klimi v Sloveniji.
Robert Balen

Direktor gospodarskega oddelka avstrijskega veleposlaništva v Sloveniji Advantage Austria Peter Hasslacher je včeraj predstavil rezultate ankete investicijske in gospodarske klime z zornega kota podjetij v avstrijski lasti. "Lanska blagovna menjava med državama je znašala 5,5 milijarde evrov oziroma okoli 2700 evrov na prebivalca, kar je rekordno ne samo v Sloveniji, ampak na svetovni ravni. Medtem ko dosegajo neposredne avstrijske investicije v Sloveniji 3,6 milijarde evrov," je dejal Hasslacher in dodal, da v Sloveniji deluje več kot tisoč podjetij v večinski lasti avstrijskega kapitala, zaposlujejo pa več kot 20.000 ljudi.

Največ avstrijskih vlagateljev z Dunaja, sledijo jim Korošci

Polovica avstrijskih podružnic deluje v osrednjeslovenski regiji, medtem ko naraščajo naložbe v Podravju, Pomurju in Zasavju. Največ avstrijskih vlagateljev prihaja z Dunaja, na drugem mestu pa je avstrijska koroška. "Anketa kaže tudi, da tri četrtine vprašanih meni, da bo Slovenija zanimiva za investicije tudi v letu 2020, kar je veliko, a kljub temu za 16 odstotkov manj od lani," je dejal Hasslacher in dodal, da Slovenija ni izoliran otok in čuti napovedi gospodarskega ohlajanja. Za avstrijske investicije je naša država privlačna zaradi varnosti, geografske lege in predvsem zaradi Luke Koper ter dostopa do trgov držav jugovzhodne Evrope, je še dejal Hasslacher, ki mu je žal za Adrio Airways in njene dnevne povezave iz Ljubljane na Balkan.

Nezadovoljstvo ostaja, potrebnih reform pa ni

Predstavniki avstrijskega gospodarstva od vlade pričakujejo zmanjšanje davčnih obremenitev in administrativnih ovir, večjo fleksibilnost trga dela, več transparentnosti ter preprečevanje korupcije. "Opažamo, da točke nezadovoljstva ostajajo vsako leto iste, potrebnih reform pa ni. Želimo si konkretnih ukrepov, le tako bo Slovenija tudi v prihodnje privlačna za tuje investicije," je kritičen Peter Hasslacher, ki bo tudi letos rezultate ankete poslal na vlado in nekatera ministrstva, čeprav doslej od tam, kot je dejal, še niso dobili "feedbacka".

Ljubljana. Tiskovne konference na temo investicijske in gospodarske klime v Sloveni ga. Karmen Demšar
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta