Banka Slovenija pri potrošniških kreditih pritiska na zavoro. Od naslednjega meseca nova pravila

Jelka Zupanič
09.10.2019 18:46

Od novembra bodo lahko banke podeljevale potrošniška posojila za največ 84 mesecev, je najavila centralna banka, a le, če bo kreditojemalcu po plačilu obroka ostalo za življenje 674 evrov in še 231 evrov za vsakega otroka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Banke z veseljem posojajo denar potrošnikom, saj so ta posojila najbolj donosna.
Sašo Bizjak

Banka Slovenije oziroma svet naše centralne banke bo zaradi avgustovske skoraj 12-odstotne rasti potrošniških posojil (povprečno so si ljudje sposojali 8000 evrov ali 2000 evrov več kot lani) bankam predpisal, kje so meje, do katerih se potrošniki pri njih še lahko zadolžujejo brez pretiranih tveganj. Banko Slovenije namreč skrbi trend rasti potrošniških posojil. "Javnosti želimo sporočiti, kje so po našem videnju meje zdravega zadolževanja," je pojasnil ukrepe viceguverner in namestnik guvernerja Banke Slovenije Primož Dolenc.

Dodatna omejitev, koliko mora ostati kreditojemalcu

Od novembra bodo tako banke smele podeljevati potrošniška posojila za največ sedem let oziroma 84 mesecev. Obvezno pa bodo morale spoštovati tudi novo, bolj omejevalno razmerje med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom kreditojemalca. To razmerje ne bo smelo preseči 50 odstotkov za kreditojemalca z nižjim dohodkom od dvakratnika bruto minimalne plače in 67 odstotkov za preostali del dohodka. Kreditojemalcu mora, potem ko odplača obrok oziroma servisira dolg, ostati za življenje vsaj znesek neto minimalne plače oziroma 76 odstotkov bruto minimalne plače. Če ima vzdrževane družinske člane, pa ustrezno več. Ko je odstotke prelil v evre, je direktor oddelka finančne stabilnosti in makrobonitetne politike v Banki Slovenije Tomaž Košak dejal, da mora kreditojemalcu za življenje ostati 674 evrov, za preživljanje enega otroka pa še 231 evrov.

Rast potrošniških posojil v popolnem nasprotju

Viceguverner Dolenc je pojasnil, da so se za ukrepe odločili, ker se po njihovih lanskih priporočilih za podeljevanje potrošniških posojil tveganja zaradi rasti potrošniških posojil ne zmanjšujejo. Letne rasti presegajo dvomestno številko, skoraj četrtina zneska vseh teh posojil je odstopala od priporočil. Rast stanovanjskih posojil se je v zadnjih letih ustalila pri petih odstotkih in je vzdržna in normalna, posojila podjetjem ostajajo nizka, ne dosegajo pet odstotkov, a je njihova rast stabilna. Potrošniška posojila pa izjemno hitro rastejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta