Bele štorklje na Gorenjskem z novim domovanjem

09.08.2022 13:01

Bele štorklje so potencialno ogrožena vrsta, ki se iz južne Afrike vrača v drugi polovici aprila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gnezdo v pričakovanju štorkelj
Rotary klub Logatec

V Sloveniji gnezdi okoli 200 parov. Na Gorenjskem, natančneje v naselju Breg ob Savi, imajo odslej novo domovanje, ki so ga postavili rotarijci. Kostanjev drog in gnezdo je postavil Rotary klub Logatec s pomočjo Rotary kluba Ljubljana, podjetja Interenergo, članov kluba in ostalih dobrih ljudi.

Gre že za drugo tovrstno zgodbo, je povedal letošnji predsednik Rotary kluba Logatec, pobudnik in glavni organizator Matjaž Mravlja: »Prvo gnezdo smo namreč postavili že leta 2015, na Šutnji pri Kranju. Takrat so se na travnikih pasle štorklje, ki pa so bile brez doma. Zato smo jim ga postavili in res smo bili veseli, ko so ga sprejele za svojega, čez nekaj let pa so imele celo podmladek.«

Bele štorklje dograjujejo stara gnezda

Bela štorklja je pri nas ranljiva vrsta, čeprav se je v Sloveniji v zadnjih 20 letih njena populacija povečala. Gre za veliko belo ptico s črnimi peresi, ki hladnejši del leta preživi v Afriki. Ob vrnitvi skupaj s partnerjem dograjuje gnezdo, ki lahko doseže težo 500 kilogramov. Domujejo na strešnih slemenih, dimnikih, električnih drogovih in posebnih gnezditvenih podstavkih.

Postavljanje novega gnezda za štorklje na Gorenjskem
Rotary klub Logatec

Pomembnost čistega okolja

Pri Rotary klubu Logatec so želeli opozoriti na pomembnost biodiverzitete in čistega okolja, v katerem prebivajo bele štorklje. Ker gnezd ni dovoljeno postaviti kjerkoli, jim je na pomoč priskočil Aleksander Pritekelj, strokovnjak za gnezdilnice. Pritekelj ob tem sicer opozarja, da je s tem gnezdom na Gorenjskem dosežen prag števila gnezd, ki jih lahko tam postavimo. Težava naj bi bila predvsem v hrani, ki bi je lahko zmanjkalo, če bi se število štorkelj še povečalo.

Ob postavitvi gnezda skupaj stopilo veliko dobrih ljudi

Mravlja je povedal, da postavitev gnezda ni bila lahka. Potrebovali so kar nekaj pridnih rok, ki so poskrbele za barvanje droga, varjenje železnega gnezda in barvanje gnezda, ročno kopanje jame za postavitev in še bi lahko naštevali. Bratsko so Rotary klubu Logatec priskočili na pomoč člani Rotary kluba Ljubljana.

Na Gorenjskem z navdušenjem pričakujejo prve štorklje, ki bodo naselile gnezdo v Bregu pri Savi, in upajo, da se bo iz gnezda kmalu zaslišalo klopotanje kljunov mladičkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.