Bodoči programski svetnik, ki ga je izbrala Janševa koalicija, zavaja s številkami. Simonovič o glasovanju: "Pomota je bila."

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
30.12.2021 11:56

Zakaj je poslanec DeSUS in tedaj predsedujoči državnozborski seji Branko Simonovič glasoval proti petim kandidatom za programski svet, ki so jih predlagale stranke SDS, NSi, SMC, DeSUS in SNS? In kaj ima z zavajajočimi številkami Miro Petek?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Branko Simonovič

Robert Balen

"V programski svet so lahko izvoljene oziroma imenovane osebe, ki s svojim znanjem, ugledom oziroma dosežki na kulturnem, izobraževalnem ali kateremkoli drugem področju družbenega življenja lahko pripomorejo k dobremu delovanju in krepitvi ugleda javne radiotelevizije, tako v Republiki Sloveniji kot v tujini."

Gre za določilo iz zakona o Radioteleviziji Slovenija, ki je v luči zadnjih imenovanj, pod katere se je v državnem zboru podpisala Janševa koalicija, zelo pomembno. Med tistimi, ki bodo v prihodnjem letu prevzeli članstvo v programskem svetu, torej najpomembnejšem organu javnega servisa, bi moral biti tudi Vane Gošnik. Kot smo namreč že poročali v Večeru, slednji sploh ne plačuje RTV-prispevka, zaradi česar ga mora javni zavod rubiti, poleg tega pa na družbenih omrežjih širi neprimerne zapise, nazadnje je to storil v primeru tragedije, ko je v Dragonji utonila 10-letna deklica.

Miro Petek

Robert Balen

Številke, ki jih je po Petku navedel še bodoči programski svetnik, če bo ta položaj tudi zasedel - včeraj je namreč Gošnik sporočil, da bo "o svetu RTVS molčal do 27. 01. 2022, ko bo potrjen oz. bo mandat nesporen" -, niso popolne in gre za zavajanje. Kot lahko preberemo na spletni strani Slovenske vojske, je v stalni sestavi 6365 pripadnikov, v pogodbeni rezervi pa jih je še 723. Stalna sestava so sicer poklicni pripadniki vojske: vojaki (2272), podčastniki (1937), častniki (1027) in vojaški uslužbenci (697) ter civilne osebe (432).

Robert Balen

Na drugi strani je bilo na Radioteleviziji Slovenija 17. decembra redno zaposlenih 2214 uslužbencev, po naših informacijah pa bo javni zavod z novim letom zapustilo okoli 40 zaposlenih. Tako kot Slovenska vojska ima tudi javni servis zelo razvejano kadrovsko strukturo, saj zaposluje novinarje, urednike, glasbenike iz orkestra in Big banda, tehnični kader v medijski produkciji in enoti Oddajniki in zveze, administrativni kader ...  

Sicer pa Gošnik tudi piše, da mora svet RTVS enostavno ukrepati. Ob tem velja dodati, da programski svet nima nobenih pristojnosti na področju zaposlitev na javnem zavodu, saj je v prvi vrsti, kot pravi zakon, zadolžen za programske standarde in programske zasnove.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.