(BORZNI KOMENTAR) Vplivi delte se že odražajo v podatkih

02.09.2021 15:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Vplivi virusne različice delta se že opazno izražajo v makroekonomskih kazalcih. Tako v Evropi, ZDA in na Kitajskem, kjer se je to sredo odčitek proizvodnega indeksa PMI ​za avgust prvič po aprilu 2020 znašel pod 50 točkami, pri 49,2 točke (rezultat pod 50 točkami pomeni krčenje, nad 50 točkami pa širitev). Kitajska pridelovalna oziroma proizvodna aktivnost se je avgusta krčila predvsem zaradi virusne različice delta, saj na Kitajskem zapirajo pristanišča, če najdejo zgolj posamezen primer okužbe, kar ima celo hujše posledice na globalno ekonomijo, kot jih je imelo letošnje zaprtje Sueškega prekopa. Ob daljših dobavnih časih visoke cene surovin tudi ne pomagajo. Tako se je avgusta na Kitajskem raven proizvodnje zmanjšala prvič po 17 mesecih, nova naročila pa so upadla drugi mesec zapored, medtem ko je naročil iz tujine manj prvič po letošnjem februarju.

Tveganja, povezana z virusno različico delta, se kažejo tudi v razpoloženju med nemškimi menedžerji. To se je avgusta še drugič zapored poslabšalo. Upad je predvsem posledica manjših pričakovanj menedžerjev glede prihodnosti. Tudi kazalnik gospodarskega razpoloženja na območju z evrom se je avgusta zaradi različice delta znižal. Upadel je tako v storitvenem kot v pridelovalnem gospodarskem sektorju.

Predsednik ameriške centralne banke (Fed) Jerome Powell v svojem petkovem govoru v Jackson Holu ni omenil, kdaj bo Fed začel zmanjševati nakup vrednostnih papirjev. Zato ostajamo v negotovosti glede morebitnih sprememb v denarni politiki ameriške centralne banke. Zadnji zapisnik Fedovega odbora za odprti trg je razkril, da je večina njegovih članov proti koncu leta pripravljena začeti nekoliko umirjati še vedno zelo ekspanzivno monetarno politiko, kar bi v začetku dosegli z zmanjševanjem odkupov vrednostnih papirjev. Časovnica in zmanjšana jakost odkupov bosta večinoma odvisni od vsebine avgustovskih podatkov s trga dela, ki bodo objavljeni ta petek, in od podatkov o inflaciji, ki bodo objavljeni 14. septembra. Zlasti če bodo podatki s trga dela kazali na krepko izboljšanje, lahko na septembrskem zasedanju Feda (22. septembra) že pričakujemo napovedi o začetku zmanjševanja odkupov v jesenskih ali zimskih mesecih. A julijski podatki za ameriško prodajo na drobno kažejo, da se rast porabe zelo upočasnjuje, kar lahko skupaj z virusno različico delta časovnico zmanjševanja odkupov potisne še bolj v prihodnost.

Gospodarstvo ZDA je na letni ravni v drugem kvartalu napredovalo za 6,6 odstotka. To se je odrazilo tudi v sezoni objav poslovnih izidov oziroma dobičkov podjetij v ZDA. V drugem letošnjem četrtletju so dosegli rekordno raven, na agregatni ravni so obsegali 2,42 bilijona dolarjev, kar je za 9,7 odstotka več kot v prvem četrtletju, ko so dosegli 2,21 bilijona dolarjev. Podjetja ameriškega borznega indeksa S & P 500 so v agregatu v medletni primerjavi dosegla 26-odstotno rast prihodkov in 93-odstotno rast dobička v letošnjem drugem četrtletju. Dobri zaslužki podjetij po svetu in raven njihovih investicij bodo kljub različici delta pripomogli h globalni gospodarski rasti, zaradi česar lahko ostanemo pozitivni, kar se tiče delniških tečajev do konca leta.

Po prvi polovici leta lahko ugotovimo, da so podjetja, zajeta v indeksu SBITOP, v prvih šestih mesecih dosegla zelo dobre poslovne rezultate. Tako je tudi v primeru največjih domačih zavarovalnic – Skupine Triglav in Zavarovalne skupine Sava (Sava Re) kakor tudi podjetij, kot so Krka, Petrol in NLB. Po dobičkonosnosti letos vodi Krka, ki s povišanimi maržami in ravnjo prihodkov navdušuje delničarje. Po dobičkonosnosti ji sledi NLB, ki je nedavno uspešno opravila nakup srbske Komercijalne banke. Domači trg prve kotacije Ljubljanske borze je sicer kljub letošnji 35-odstotni rasti (brez upoštevanja izplačil dividend) še vedno med ugodnejšimi oziroma je najcenejši trg v regiji po domala vseh kazalnikih. Tako je tudi v primerjavi z zahodnimi trgi. Lahko se pohvali tudi z najnižjo zadolženostjo, zelo visokimi dividendami in dobrimi obeti za nadaljnjo rast.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta