(BORZNI KOMENTAR) Zmaga znanosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Že drugi ponedeljek zapored smo prejeli odlične novice o cepivu za covid-19. Najnovejša objava Moderne in ameriškega nacionalnega inštituta za alergije in infektivne bolezni je bila še bolj spodbudna kot novica Pfizerja in BioNTecha prejšnji teden. Cepivo Moderne je s 94,5-odstotno stopnjo uspeha nekoliko učinkovitejše pri preprečevanju okužb s covidom-19 kot Pfizerjevo z 90-odstotno učinkovitostjo. Izjemen uspeh, še posebno, če rezultat primerjamo s cepivom za tipično sezonsko gripo, ki je učinkovito nekje med 30 in 50 odstotki. Poleg tega je bistveno bolj preprosto za shranjevanje in prevoz. Pfizerjevo cepivo za shranjevanje potrebuje "arktično" temperaturo -70 oC. Moderna za cepivo uporablja podobno tehnologijo mRNK, ki z vbrizganjem sintetičnega genetskega materiala virusa spodbudi telo, da začne proizvajati protitelesa, zato smo pričakovali podobne pogoje. Cepivo Moderne naj bi bilo stabilno v hladilniku pri temperaturi od 2 do 8 oC in do šest mesecev v zamrzovalniku pri -20 oC, kar močno olajša distribucijo cepiva. Že do konca tega leta bo na voljo nekaj deset milijonov odmerkov, do konca 2021 pa bosta samo ti dve družbi lahko ponudili 2,3 milijarde odmerkov. V zadnji fazi testiranja je še deset cepiv in realno je pričakovati, da bodo v drugi polovici leta 2021 na voljo širši populaciji.

Globalne delnice indeksa MSCI ACWI so v tednu dni od prve novice o cepivu pridobile 3,5 odstotka, merjeno v evrih. Trenutno so investitorji bistveno bolj fokusirani na pozitivne novice o cepivu kot na grozeče naraščajoče številke novookuženih. Osredotočeni so na delnice, ki bodo z odpiranjem gospodarstva in vračanjem v normalno življenje največ pridobile, manj priljubljene pa so tako imenovane "ostani doma" delnice.

Cepivo je ključ do postopne vrnitve v normalno življenje, vendar ni povsem brez ovir. Imunizacija prebivalstva je ogromen podvig. Izziv bosta transport in hranjenje cepiva. Za imunizacijo sta pri obeh potrebna dva odmerka v razmiku 21 dni pri Pfizerjevem in 28 dni pri Moderninem cepivu. Slednje bo od zdravstvenega osebja zahtevalo natančno evidenco cepljenih. Neznanka za zdaj ostaja doba imunosti. Pfizer je previdno optimističen in napoveduje, da naj bi imunost trajala vse do leta dni, koliko časa bo resnično trajala, pa v tem trenutku ne ve nihče.

Ovira za imunizacijo je lahko tudi skepticizem glede varnosti cepiva in potencialnih stranskih učinkov. Obe družbi poročata o blagih stranskih učinkih, kot so bolečine v mišicah, vročini in glavobolu, kar je zanemarljiva žrtev v boju z virusom, ki je po svetu okužil že 55 milijonov ljudi in jih ubil 1,3 milijona. Stroka ocenjuje, da za imunost populacije sicer ni potrebno, da se cepijo vsi. Če cepivo zaščiti devet od desetih primerov, je dovolj, da se cepi okrog 78 odstotkov ljudi.

Virus SARS-CoV-2 je že mutiral od takrat, ko se je prvič pojavil na Kitajskem. Kako hitro bo virus mutiral, je pogojeno s številom okužb in pri tako razširjenem virusu, kot je SARS-CoV-2, je verjetnost višja. Na Danskem je z novim sevom virusa okuženih ducat ljudi. Strokovnjaki predvidevajo, da je virus preskočil s človeka na kune (minke), tam mutiral in se ponovno prenesel iz živali na človeka. Za zdaj še ni jasno, ali bo cepivo učinkovalo tudi proti temu sevu virusa.

Ne glede na izzive na koncu tunela že vidimo svetlobo. Kljub vsemu pazite nase in druge ter ostanite zdravi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta