Boštjan Poklukar uspešno čez zaslišanje: "Policija mora znova postati avtonomna in zaupanja vredna institucija"

Luka Mlakar Luka Mlakar
13.02.2023 15:42

Člani parlamentarnega odbora za notranje zadeve so predstavitev kandidata za notranjega ministra Boštjana Poklukarja ocenili kot ustrezno. Poklukarja so podprli člani odbora iz vrst koalicije, proti so bili v opoziciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boštjan Poklukar je na zaslišanju v državnem zboru dobil podporo poslancev.
Žiga Živulović Jr./BOBO

Kandidat za ministra za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na predstavitvi pred parlamentarnim odborom za notranje zadeve med prioritetami svojega delovanja na ministrskem položaju izpostavil boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu, upravljanje migracij ter depolitizacijo, profesionalizacijo in modernizacijo policije. Poklukar je poudaril, da je v svoji karieri izkušnje nabiral v vseh treh stebrih nacionalne varnosti, kot svojo prednost pa je izpostavil tudi poznavanje podsistema notranje varnosti. Slovenija se po njegovih besedah na področju varnosti sooča z vrsto neznank in izzivov: "Varnost ni več samoumevna, ampak je dobrina in vrednota."

Poklukar izpostavil boj proti korupciji in gospodarskemu kriminalu

Ko gre za boj proti korupciji, je Poklukar izpostavil, da je žalosten, da se korupcije in njenih posledic kljub vsem vzpostavljenim institucijam "premalo zavedamo in jo premalo preganjamo". Kandidat za novega notranjega ministra je dejal, da bo učinkovito uresničeval v koalicijski pogodbi zapisano zavezo o ničelni toleranci do korupcije in učinkovitega pregona organiziranega kriminala. Zavzel se je tudi za učinkovito preiskavo projektov in investicij, ki so prepletena s sumi korupcije, vključno z nabavo zaščitne opreme med epidemijo covida-19. Če bom izvoljen za ministra, bo ena od mojih prvih potez izdaja obveznih usmeritev policiji za prednostno obravnavo korupcijskih kaznivih dejanj, je dejal kandidat za novega notranjega ministra.

Slovenija, Ljubljana, 13.02.2023, 13. februar 2023 Predstavitev kandidat za ministra za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Seja odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, politika, portret
Žiga Živulović Jr./bobo

Po njegovih besedah bodo Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) vrnili avtonomijo in samostojen status, ki ga je imel ob ustanovitvi, poleg tega pa se je zavzel tudi za zakonsko spremembo, s katero bi vodenje NPU poleg policistov lahko prevzeli tudi strokovnjaki s področja odkrivanja in pregona kaznivih dejanj, kazenskega sodstva in obveščevalno-varnostnih organov. Pri preiskovanju kaznivih dejanj s področja korupcije in gospodarskega kriminala je po njegovih besedah potrebno dodatno okrepiti sodelovanje med policijo in državnim tožilstvom. Boja s korupcijo se je treba lotiti premišljeno in sistematično, in to v vseh fazah postopka, torej tako pri odkrivanju kot pri preganjanju tovrstnih kaznivih dejanj, je poudaril kandidat za ministra.

"Rezilne žice na meji do konca letošnjega leta ne bo več"

Na področju upravljanja z migracijami je Poklukar napovedal nadaljevanje odstranjevanja rezilne žice in ograje na slovensko-hrvaški meji: "Cilj je, da rezilne žice na meji do konca letošnjega leta ne bo več." Kot je priznal, je pred leti res postavljal ograjo na južni meji, a je ta v današnjih razmerah nepotrebna, saj meja s Hrvaško ni več zunanja schengenska meja, ampak notranja meja EU.  Kot je spomnil, je vlada Marjana Šarca, v kateri je bil notranji minister, julija 2019 sprejela prvo in celovito strategijo vlade na področju migracij. Po njegovih besedah je nastopil čas, da na ministrstvu v sodelovanju z nevladnimi organizacijami pripravijo novo migracijsko strategijo s poudarkom na absolutnem spoštovanju človekovih pravic in varovanju ranljivih skupin.

Nevladniki nad možnostjo Poklukarjevega povratka na čelo notranjega ministrstva sicer niso navdušeni, a jim je ta odgovoril, da jih že zdaj vabi za skupno mizo. Kot je dejal, si želi, da nevladne organizacije s svojimi predlogi sodelujejo pri prenovi zakonov o tujcih, mednarodni zaščiti, začasni zaščiti razseljenih oseb in javnih zbiranjih. Zavedam se, da je treba prosilcem za azil olajšati postopke, tujcem, ki si urejajo statuse, pa zagotoviti hitrejšo obravnavo, je dejal Poklukar in napovedal, da bodo predlogi novel zakonov v državni zbor vloženi do konca letošnjega leta.

"Policijski šefi so skupaj z vladajočo politiko hodili po štabih"

Kandidat za notranjega ministra je na zaslišanju pred pristojnim parlamentarnim odborom izrazil prepričanje, da si mora policija povrniti svoj ugled v javnosti. Poklukar je dejal, da je bil ob branju poročila o izrednem nadzoru nad delom policije pri varovanju protestov v letih 2020 in 2021 zgrožen. "Ne morem si predstavljati, kako hitro lahko posamezniki znotraj policijskih vrst padejo na spoštovanju demokratičnih standardov in pravnih norm, varovanju človekovih pravic, celo na spoštovanju dane policijske prisege," je poudaril Poklukar in dodal, da je bila represija policije v mandatu prejšnje vlade Janeza Janše podpihovana s strani najvišjih predstavnikov oblasti. "Je pa jasno treba pogledati tudi poveljniško odgovornost, da ne bodo krivi samo izvajalci, ker so policijski šefi skupaj z vladajočo politiko hodili po operativnih štabih policije," je povedal kandidat za notranjega ministra in dodal, da so razmerja, tudi med notranjim ministrom in generalnim direktorjem policije, sicer jasno definirana.

Poklukar je spomnil na to, da je že začasna notranja ministrica Sanja Ajanović Hovnik podala usmeritve za pripravo ukrepov v policiji, ki bodo preprečevali zlorabo policije v politične namene: "Slovenska policija mora znova postati avtonomna in zaupanja vredna institucija, temelječa na visoki stopnji spoštovanja vladavine prava, enake obravnave, sorazmernega ukrepanja." Kot je izpostavil, bo predlagal tudi zakonsko spremembo imenovanja generalnega direktorja policije, in sicer na enak način, kot jo je predstavil v primeru imenovanja direktorja NPU. Napovedal je tudi spremembe zakonov o nalogah in pooblastilih policije ter o organiziranosti in delu policije, v katera bodo vgradili varovalke ki bodo politiki onemogočala "politično lomastenje po policiji"

V sklopu večje profesionalizacije policije si bo Poklukar prizadeval za vzpostavitev kariernega sistema napredovanja zaposlenih v policiji, k čemur so ga že pozvali tudi v obeh policijskih sindikatih. Predstavitev pred pristojnim odborom je kandidat za ministra sklenil s citatom pokojnega italijanskega protimafijskega tožilca Paola Borsellina: "Normalno je, da je v vsakem človeku strah. Pomembno pa je, da strah spremlja pogum. Nikoli ne dovolite, da vas strah premaga, sicer postane ovira, ki vam preprečuje, da bi šli naprej."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta