Bralec se je polno cepil, a ni imel digitalnega potrdila. Kaj lahko storijo tisti, ki po cepljenju tega nimajo zavedenega v sistemu?

Miha Raičevič
19.09.2021 13:27
Na nas se je obrnil bralec, ki je že konec lanskega leta prebolel covid-19, nato pa je bil pred kratkim polno cepljen, a za to ni dobil elektronskega potrdila.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Sašo Bizjak

Sam ni vedel, kaj naj stori, zato se je obrnil na več naslovov. Poklical je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), kjer se mu ni oglasil nihče, na elektronsko pošto pa je dobil splošni odgovor. Obrnil se je tudi na svojo zdravnico, ki ni vedela, kako naj ravna. 

Nato je za pomoč prosil upravo Zdravstvenega doma Domžale, kjer se je tudi cepil, a tudi tam mu sprva niso znali pomagati. Pozneje so mu zadevo uredili, a niso znali povedati, zakaj se je to zgodilo. Izvedel je tudi, da ni bil edini primer.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so na naše vprašanje, kaj lahko stori tisti, ki nima delujočega potrdila o cepljenju, odgovorili, da se mora posameznik, ki nima zavedenega cepljenja v sistem, obrniti na izvajalca cepljenja. Saj morajo namreč oni vnesti njegovo opravljeno cepljenje in mu ob cepljenju izdajo tudi potrdilo o cepljenju.

Ob tem na NIJZ še sporočajo, da sta za prebolevnike, ki so se cepili po več kot 180 dneh od potrjene okužbe, za pridobitev digitalnega potrdila po novem odloku vlade potrebna oba osnovna odmerka cepiva, razen za cepivo Janssen, s katerim se po cepilni shemi izvede cepljenje z enim odmerkom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta