(ČAS KORONAVIRUS) Vzdrževanje ravnovesja v krizi

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Začnimo s pripovedjo o nekih drugih časih, ki jih je svet v svoji samozaverovanosti skorajda pozabil. Ko so v drugi svetovni vojni letala nacističnega režima dan za dnem napadala London in je prebivalstvo ob trpljenju vsakršnega pomanjkanja trepetalo za svoja življenja, je luč na koncu tunela prihajala iz kraljeve palače. Žena kralja Jurija VI., mati sedanje britanske kraljice Elizabete II., je obiskovala bolnišnice, tovarne, ljudi iz revnih predelov mesta, jim prisluhnila in jih po svojih močeh bodrila. Pred odločilno invazijo na Normandijo se je pogovarjala tudi s padalci, ki so se pripravljali na dan D. Že v začetku vojne so ji predlagali, da bi bilo zanjo in oba otroka bolje, če se zateče v mirnejšo Kanado, a je to zavrnila, rekoč: "Otroci ne bodo odšli brez mene. Jaz ne bom zapustila kralja. Kralj pa nikoli ne bo zapustil svoje dežele."
Podobno moralno držo je pokazala tudi njena najstarejša hči, sedanja britanska kraljica, tedaj 14-letna princesa Elizabeta. Preko BBC-ja je nagovorila zaradi vojnih grozot po vsej deželi razseljene in prestrašene otroke in jih poskušala opogumiti. Kasneje, že kot 18-letnica, se je kot voznica, vešča tudi nujnih popravil, priključila britanskim teritorialcem in se skupaj z drugimi borila proti nasilju, za boljši, svobodnejši svet.

Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek
Robert Balen
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta