"Če bo potrebno, bodo dosegli svoje." Ali je Vizjak kadarkoli kot minister ravnal na način, da bi kateremu od sodnikov "strli jajca"?

Luka Mlakar Luka Mlakar
04.11.2021 10:06
Na POP TV so včeraj objavili nov posnetek, ki kaže, kako naj bi okoljski minister Andrej Vizjak pred leti, ko je bil gospodarski minister v prvi Janševi vladi, šefu uprave DZS Bojanu Petanu poskušal zagotoviti ohranitev vpliva v Termah Čatež. Kot je razvidno s posnetka, je Vizjak ponujal Petanu tudi možnost vplivanja na sodišče. Vizjak je danes priznal, da se je res pogovarjal s Petanom in da je zadnji objavljeni posnetek avtentičen. Kot je dejal, ima čisto vest, saj je bil namen pogovora s Petanom preprečiti oškodovanje Term Čatež.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Del posnetkov ravzpitega pogovora Andrejem Vizjakom in Bojanom Petanom so na POP TV objavili že sredi oktobra. Vizjak je takrat izrazil dvom v avtentičnost posnetka in dejal, da gre za lepljenko, medtem ko je Petan sporočil, da se pogovora ne spominja. Posnetek pogovora, ki so ga objavili včeraj zvečer, so na POP TV dali v pregled tudi strokovnjakom za forenziko in informacijske tehnologije, ki so po zagotovilih komercialne televizije ocenili, da nobena datoteka ni bila vsebinsko spremenjena.

Vizjak potrdil pogovor s Petanom: Hotel sem preprečiti izčrpavanje Term Čatež

Vizjak je na današnji tiskovni konferenci poudaril, da včeraj objavljeni posnetek dokazuje, da je bil prvi posnetek, ki so ga 18. oktobra objavili na POP TV, dejansko zlepljenka: "Delčki iz tega pogovora so uporabljeni tudi tam v kontekstu, da se prikazuje, da sem rekel oziroma da sem sugeriral, da je glupo plačevati davke, kar zavračam. Pozdravljam objavo celotnega posnetka. Jaz ne dvomim, da bi bil ta posnetek, ki je bil včeraj objavljen, zlepljenka." Čeprav je Vizjak dan po objavi prvega posnetka izjavil, da se "z gospodom Petanom, ne z nikomur drugim, nikoli ni dogovarjal ali karkoli dogovoril", je okoljski minister danes dejal, da se je pogovor s Petanom zagotovo zgodil, in sicer z namenom, da se prepreči škodljivo dejanje za državo: "Prvi objavljeni posnetek je bil lepljenka, ki so ji dodali davke oziroma, da jaz govorim o utaji davkov. Takrat sem povedal, da je negospodarno, uporabil sem izraz glupo, plačevati denar Term Čatež za odkup 30 milijonov evrov vrednih deležev odvisnih družb Term Čatež v Termah Čatež."

Vizjak je dejal, da je želel Petanu pojasniti, da je "glupo" izčrpavati Terme Čatež za njegove prevzemne ambicije.
Večer/Robert Balen

To se je po Vizjakovih besedah v Termah Čatež na koncu tudi zgodilo, podjetje se je zaradi tega izčrpalo in si od tega še danes ni opomoglo. Vizjak je dejal, da je njegov greh to, da se je leta 2007 kot gospodarski minister zavedal svojega poslanstva in da je hotel preprečiti izčrpavanje Term Čatež v korist države in drugih lastnikov v takratni lastniški strukturi. Kot je razložil, se je hotel pogovoriti s Petanom in mu dopovedati, da je "glupo izčrpavati Terme Čatež za njegove lastne prevzemne ambicije""To je moj greh, zato danes gledam te lepljenke, ki niso namenjene razčiščevanju takratnega dogajanja v Termah Čatež, ampak za mojo diskreditacijo," je poudaril Vizjak. Objave posnetkov so po njegovi oceni povezane z današnjimi dogodki, Vizjak je omenil zakon o varstvu okolja, ki ga bo vlada sprejela v kratkem. "Sem stoodstoten, da za tem stojijo lobiji nekaterih družb, ki se ukvarjajo s smetmi v tej državi, Vizjak jim je tu na poti. Če bo potrebno, bodo dosegli svoje, če bo politika ocenila, da je moja glava tu na poti, je pač ne bodo več gledali v okviru strukture vlade, ampak jaz imam čisto vest," je poudaril Vizjak.

Okoljski minister je sicer priznal, da je v neformalnem pogovoru s Petanom izrekel marsikaj neprimernega. "To izjavo glede sodstva obžalujem in se zelo distanciram od te svoje izjave, ampak kdor je brez greha, naj prvi vrže kamen," je dejal Vizjak. Na vprašanje, ali je kadarkoli kot minister ravnal na način, da bi kateremu od sodnikov "strli jajca", je Vizjak odgovoril, da nikoli ni ravnal tako in da se vsem, ki bi bili zaradi tega prizadeti, opravičuje: "Upam, da vse, kar je bilo v tem posnetku, ne bo zreducirano na to izjavo, ki jo obžalujem. Ta moja izjava je povsem neprimerna, jo obžalujem in nikoli v življenju nisem tako ravnal. To je bila izrečena izjava, ki ni imela nobenega vsebinskega konteksta, bila je izrečena in neprimerna." Minister je ob tem še enkrat zanikal navedbe, da bi Petana napeljeval na utajo davkov, zanikal je tudi, da bi delež takratne Kapitalske družbe (Kad) v Termah Čatež hotel prodati predsedniku uprave DZS. Prav tako je zanikal, da je hotel Petanu pomagati pri prevzemu Term Olimia.

Petanu bi pomagal pripojiti Terme Olimia

Terme Čatež so danes v lasti skupine DZS, ki jo obvladuje Petan, takrat pa je imel delež v njej tudi Kad. Na najnovejšem posnetku je Vizjak predlagal Petanu, da se bodo skupaj dogovorili, kdo bo direktor Term Čatež, pri tem je dodal, da bo šlo za dvočlansko upravo. "Enega daš ti, enega damo mi. Peljemo to zadevo naprej," je dejal Vizjak. "Naredimo nek gentlemenski agreement z umikom lastnih delnic, tako kot sem ti zdaj recimo rekel, jaz pa ti še pomagam pripojiti zraven Olimje," nadaljuje minister. Gre za Terme Olimia, ki so bile takrat v procesu privatizacije, saj so okoli polovico delnic prodajali Kad, nekdanja Slovenska odškodninska družba (Sod) in Slovenske železnice. Petan nato odvrne, da si bolj želi garancije za Olimje. "Ne moreš imeti garancije za Olimje, kot oni. Ja, ne moreš, ne morem ti dati garancije. Jaz ti pa lahko rečem, da bomo, kar se države tiče, bolj dobrohotno gledali na to, kot pa na 'uno'. Poglej, ker imamo tudi za to razloge," je iz posnetka razviden odgovor Vizjaka. Ta v nadaljevanju še pojasni, da lažje do države opravičuje zadevo, če pove, da je bil sklenjen dogovor.

Predsednik uprave DZS Bojan Petan je Andreju Vizjaku očital, da ga je "nabrisal".
Robert Balen

Proti koncu posnetka Vizjak reče Petanu, da bo država prodala svoj delež, če bo on najavil prevzem družbe. "Ja, v prevzem grem. Ker moram," je dejal Petan, Vizjak pa je odvrnil: "Potem pa boš imel vse." "Jaz ti ponujam neko vmesno obdobje, kjer bomo vsi imeli malo facesavinga," naj bi glede na posnetek, ki ga je objavil Pop TV, dejal nekdanji gospodarski minister, na koncu pa še enkrat poudaril, da bo Petan, ko bo dobil delež Kada, lahko "takoj odpoklical nadzorni svet" in storil, "kar bo hotel". V času pogovora, ki je nastal pred 14 leti, je imela Petanova družba DZS 22 odstotkov delnic Term Čatež, skupaj "s povezanimi in prijateljskimi podjetji pa je njen delež dosegal 40 odstotkov," so nedavno poročali na portalu Necenzurirano. Država je imela preko Kada in drugih družb v lasti približno 30 odstotkov delnic. "Dejanski vodja tega tabora je bil Vizjak, ki mu je pri kupovanju delnic pomagal njegov dolgoletni prijatelj Dari Južna, lastnik skupine Perspektiva," so poročali na Necenzurirano.

Za Pop TV se je danes odzval tudi Petan, ki je zapisal, da ima "laž vedno kratke noge"

Vizjak ponudil tudi možnost vplivanja na sodišče

V včeraj objavljenem posnetku sogovornika omenita tudi "Boška". Gre za Boška Šrota, ki je malo pred julijsko skupščino, torej še pred skupščino, ki je bila 22. julija 2007 in še preden je nastal posnetek, ki ga je objavil Pop TV, kupil manjši delež delnic Term Čatež. Šrot je nato na skupščini s svojim deležem delnic o članih nadzornega sveta glasoval tako kot sta želela država in Vizjak, še poroča Necenzurirano. Hkrati posnetek razkriva tudi, da naj bi se Petan in Vizjak po telefonu pogovarjala pred julijsko skupščino leta 2007. Z izidom glasovanja na tej skupščini ni bil zadovoljen Petan.

Iz posnetka je razvidno, da je Petan očital Vizjaku, da so se ministrovi ljudje dan pred skupščino zmenili najprej z njegovimi ljudmi, nato pa dan pozneje, tik pred skupščino, še s Šrotom. "Takrat si me nabrisal. Ej športno," je dejal Petan. Vizjak mu je odvrnil: "Če ni fer, ni športno". "Jaz sem športno vzel to," je zatrdil Petan, Vizjak pa je priznal: "No, potem je bilo športno, je bilo fer to, tako ni bilo obljubljeno, res." Del pogovora poteka tudi o morebitni razveljavitvi odločitve skupščine delničarjev, pri čemer Vizjak celo nakaže, da se kaj takega ne more zgoditi. Sprva govori o potrebnem kvorumu delničarjev, ki mora glasovati za tako odločitev, nato pa nadaljuje: "Daj no, mi bomo šli z vsemi kanoni na to. Razveljavili začasne odredbe, veš da bomo kateremu sodniku jajca strli. To se bo hitro zgodilo," je dejal minister.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta