Cerar o SMC: "Po vsebini delovanja ni v ničemer identična s stranko, ki sem jo vodil jaz; zadržala je zgolj ime in nekatere člane"

STA, A.L.
28.11.2020 12:27
Nekdanji premier Miro Cerar je bil v pogovoru za Dnevnikov Objektiv kritičen do trenutne vlade, med drugim se mu zdi neprimerno v tem času vlagati tako visoke zneske v vojsko. Po njegovem mnenju tej vladi ni mogoče zaupati, saj krizo zlorablja za to, da bi si v ozadju uzurpirala več oblasti. Kritičen je tudi do svoje nekdanje stranke SMC.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Pri tem je izpostavil posege v NPU, policijo, tožilstvo, nesprejemljivi se mu zdijo "ideja o nasilnem združevanju nadzornih agencij, blatenje in smešenje naše države v tujini, spopadi z mediji z namenom političnega vpliva nad njimi".

Za stranko SMC, ki jo je ustanovil leta 2014 pravi, da "ni po vsebini delovanja v ničemer identična s stranko, ki sem jo vodil jaz; zadržala je zgolj ime in nekatere člane". Mnogi njegovi bivši sodelavci so se umaknili iz stranke, medtem ko so bili po njegovem mnenju sedanji predsednik stranke Zdravko Počivalšek, Simona Kustec, Lilijana Kozlovič pa tudi trenutni predsednik DZ Igor Zorčič in predsednica odbora za zunanjo politiko DZ Monika Gregorčič "za sedanje položaje očitno močno motivirani".

Ob tem je orisal dogajanje ob ustanavljanju trenutne koalicije. Kot pravi, je takrat Počivalšku povedal, da ne bo predsednik DZ, a da ga je Počivalšek prosil, naj to mesto prevzame, saj "da bo lahko SMC v takšnem primeru še boljši branik pred ideološkimi poskusi Janše, da zapelje politiko v napačno smer".

{api_embed_photo}609654{/api_embed_photo}

Slovenija z Janšo v svetu bolj prepoznavna.

Nato je privolil, da bo o tem razmislil, a kot enega od pogojev izpostavil, da se z Janšo pogovorijo o tem, ali je sodelovanje sploh možno. Nekaj dni pozneje si je Počivalšek premislil in "ob tem povedal nekaj zelo neprimernih stvari".

O pobudniku Koalicije ustavnega loka Jožeta P. Damijana je dejal, da se ve, kako klavrno se je pred leti izšel njegov vstop v Janševo vlado. Ob tem pa opozoril, da se je Damijan v času Cerarjeve vlade izpostavil kot zelo destruktiven nasprotnik prizadevanj za gradnjo drugega tira.

Andrej Petelinšek

Glede prisluškovalne afere med arbitražo je zagotovil, da ima precej verodostojne informacije o tem, kdo je prisluškoval, a jih ne namerava razkriti, saj bi lahko bilo to še vedno škodljivo.

"Prišel bo trenutek, ko bo Hrvaška v mednarodnih forumih Slovenijo neposredno potrebovala," pa je odgovoril na vprašanje, ali si bo Hrvaška premislila glede arbitražne razsodbe. Med drugim bi to lahko bilo že pri njenem vstopu v schengen, je dodal.

Glede pisma premierja Janeza Janše evropskim voditeljem je priznal, da je Slovenija z Janšo v svetu bolj prepoznavna. Kot primere tega je naštel po njegovem neprimerne tvite premierja o volitvah v ZDA ter solidarnost z Madžarsko in Poljsko. "Če so to zdaj temeljne usmeritve naše zunanje politike, gremo v povsem napačno smer," je menil. Po njegovem bo Slovenija zaradi tvitov tudi prikrajšana v odnosih z ZDA, čeprav bomo še naprej sodelovali.

Glede Janševega političnega delovanja pa pravi: "Janše nihče drug razen njega samega ne ovira, da bi se obnašal državniško".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta