Čevapčiči na slovenskem trgu: Proizvajalci jim dodajajo sestavine za povečanje prostornine

K. Š.
23.07.2020 11:00

Mesni izdelki so na poletnih piknikih pravzaprav nepogrešljivi. Zveza potrošnikov Slovenije je preverila kakovost predpakiranih čevapčičev na slovenskem trgu, njihove ugotovitve pa so zanimive ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Travnik, Bosna in Hercegovina - Travnički čevapi - bosanski čevapčiči - travniški - lepinja - mleto goveje meso - postrežba -
Andrej Petelins_ek

Za kilogram so morali odšteti med 5,73 in 10,81 evra. Najbolje so se odrezali prav najdražji čevapčiči, sporočajo. Ugotovili so, da je v masi predpakiranih čevapčičev od 92 do 98 odstotkov mesa, razliko pa predstavljajo sol, začimbe in različni dodatki (kot so bambusove in grahove vlaknine, sladkor in podobno). "Le dva preizkušena izdelka sta bila brez aditivov in dodatkov za povečanje prostornine ter vezavo vode," so še sporočili iz ZPS ter dodali, da se tudi delež svinjine in govedine se med proizvajalci razlikuje. "Govedine je praviloma manj, in sicer od 30 do 46 odstotkov skupne mase izdelka, medtem ko je svinjine od 46 do 60 odstotkov."
Obenem pa poreklo mesa ostaja uganka celo v tistih primerih, kjer je na embalaži navedeno, da je "poreklo mesa EU""Navedbe kot so "Kakovost iz Slovenije", "Slovenski izdelek" in "Narejeno v Sloveniji" ne pomenijo nujno, da je tudi osnovna surovina iz Slovenije, če poreklo mesa ni posebej označeno. Povedo nam le, da je izdelek predelan v Sloveniji," ob tem potrošnike opozarja Anja Bolha.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta