Čez trideset in še brez službe

Tanja Milakovič
19.08.2016 19:13
Mariborčan, ki že sedem let išče službo in je pripravljen delati vse, je tudi iz zadnjega programa, namenjenega spodbujanju zaposlovanja starejših od 30 let, izpadel, ker je že predolgo brezposeln
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Kosir

"V zadnjih letih sem delal vse. Delal sem v strežbi, inštruiral, delal kot pomočnik v vrtcu, animator, vaditelj in učitelj raznih športnih panog, oblagal sem tla in stene, delal v skladišču ... Da sem preživel. Saj veste, služb ravno ni na pretek, sploh med mladimi. Veliko let sem brezposeln, star pa več kot 30. In iz zadnjega programa zaposlovanja, namenjenega za starejše od 30 let, izpadem, ker nisem brezposeln od šest do 12 mesecev. Kaj pa ostali? Veste, koliko nas je, takšnih, ki nam je kriza požrla potencialna delovna mesta in smo se pač znašli, kot smo se lahko? Sploh v gradbeništvu, v stroki, iz katere izhajam, je bilo med krizo posebno težko, številni veliki sistemi so propadli, manjši so krčili število zaposlenih, da so preživeli. Pred osmimi leti sem se zaposlil, a nato po enem letu izgubil službo, ker mi je potekla pogodba ravno v času nastanka gospodarske krize," nam je povedal Mariborčan, letnik 1985. Sprva ga je razpis, po katerem "pade skozi", razžalostil. A so mu na zavodu za zaposlovanje, kamor se je obrnil, odgovorili hitro in ga napotili na program spodbujanja zaposlovanja Zaposli.me 2016, kjer bi lahko računal na subvencijo. Ta je namenjen tako zaposlovanju starejših od 50 let, ki so najmanj šest mesecev ali več brezposelni, in tudi tistim, ki so dopolnili 30 let in so brez zaposlitve vsaj leto dni ali več. Če delodajalec zaposli brezposelnega, ki izpolnjuje katerega izmed naštetih pogojev, za vsaj leto dni, lahko pridobi subvencijo v višini od 5000 do 7000 evrov.

Nova možnost za 500 brezposelnih

Zanj pred dnevi objavljeni program Nova možnost, s katerim na ministrstvu za delo računajo, da bodo zaposlili 500 brezposelnih, res ne bo nova možnost, je pa dobro vselej preveriti tudi vse druge še aktualne programe spodbujanja zaposlovanja, pravijo na ministrstvu. Za subvencije delodajalcem je z nazadnje objavljenim javnim povabilom delodajalcem na voljo 2,5 milijona evrov. Tisti, ki bo brezposelnega zaposlil za polni delovni čas vsaj za eno leto, bo upravičen do 5000 evrov subvencije. Na ministrstvu tudi svetujejo, da se je vedno pametno posvetovati z osebnim svetovalcem na uradu za delo. Pri nazadnje objavljenem javnem povabilu delodajalcem je starostna meja od 30 do 49 let bila načrtovana s ciljem, da se zaposli tiste, ki so krajši čas brezposelni in se tako prepreči njihov prehod v dolgotrajno brezposelnost. Za tiste, ki se že sodijo med dolgotrajno brezposelne in so torej brez zaposlitve že več kot leto dni, pa so namenjeni drugi programi. Denimo tudi javna dela, v katera so vključeni samo dolgotrajno brezposelni.

Osem javnih povabil delodajalcem

Na spletni strani zavoda za zaposlovanje je ta čas odprtih osem javnih povabil delodajalcem, 16 jih je že zaključenih. Med še odprtimi so denimo Usposabljanje na delovnem mestu 30+, namenjen starejšim in dolgotrajno brezposelnim, Delovni preizkus 2016 pa javna dela in tudi Usposabljanje na delovnem mestu - mladi in Prvi izziv za mlajše od 29 let iz vzhodne Slovenije, ki so najmanj tri mesece brezposelni ter se ne izobražujejo ali usposabljajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta