Čuj, jaz bi eno kavo s časopisom, prosim.

Klara Širovnik Klara Širovnik
18.08.2020 06:01

Sodelavec mi je zaupal anekdoto. Pred tednom dni je posedal v lokalu in pisal prispevek za naš časopis. Za sosednjo mizo je kmalu sedel mlad človek in natakarja povprašal, če mu lahko zraven kave prinese tudi Večer. Pa je ta odvrnil, da ga zaradi prepovedi ponujanja tiskovin nimajo. Da bo šel na kavo drugam, je dejal moški. "Pa sem zmotil pogovor, iz torbe potegnil svoj izvod cajtnga in mu ga posodil. Prebrali so ga še trije gostje. In dobil sem zastonj kavo," se spominja novinarski kolega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Časopisi so zapisi o času. Nato pa nastopi epizoda, ko časopisov ni. In zdi se, kot da se je čas, o katerem smo prej tako vneto pisali, za trenutek ustavil. Morda je med bralci nekaj takih, ki časopisov v lokalih trenutno sploh ne pogrešajo. Dlani drugih pa so ob kavi rade podrsajo po tankih, dišečih listih - časopisa. "Gledam jih in vidim, da jim nekaj ne 'paše'. Zamišljeni so in gledajo v prazno, čudno jim je. To je bil njihov ritual. Morda so zaradi tega prenehali prihajati na kavo, brez časopisa vendar ni taka, kot je bila nekoč," v hitrem tempu gostinskega vsakdana razmišlja Anže Fideršek, lastnik mariborske Moje kavarne, ki je gostom zmerom ponujala široko paleto tiskovin. "Upali smo, da se bo ta ukrep počasi umaknil, ampak časopisov ne dovolijo, tako da nimamo izbire. Držimo se vseh omejitev in čakamo za zeleno luč," pove. S prodajo bodo nadaljevali, ko bo to mogoče. Dotlej pa bodo gostje brali le, če bodo "cajtnge" prinesli s seboj. 
Z vprašanji o zdravstvenih razlogih za prepoved smo se - kot že toliko novinarjev pred nami - sprva obrnili na NIJZ. Lagali bi, če bi trdili, da so pristojni v odgovore vložili več kot dve minuti svojega časa. Jasno je bilo, da so nam posredovali spis, ki so ga predhodno sestavili za nekega drugega novinarja. Kljub temu smo izvedeli, da študije o "vzdržljivosti" virusa pričajo, da virus na navadnem tiskarskem papirju preživi do tri ure, na steklu in bankovcih celo do štiri dni, na jeklu in plastiki pa cel teden. "Zaporedno branje časopisa lahko povzroči širjenje okužbe. Vsakodnevni podatki kažejo, da se širjenje okužb v Sloveniji, njeni okolici kot tudi drugod po svetu še ni umirilo, zato do nadaljnjega tudi ne moremo spreminjati obstoječih priporočil," so še z gotovostjo dodali. 

Grešim in ni me sram 

Če so časopisje in revialni tisk na voljo za vsakim vogalom in v vseh specializiranih ustanovah, ni prav nobenega razumnega razloga, da njihovi obiskovalci do njih ne bi imeli dostopa, pravi Simon Kardum, direktor Kina Šiška in Kavarne Kino Šiška. "V Kavarni Kina Šiška so časopisi bili vseskozi na voljo, celo med epidemijo. Tega ne skrivamo," prizna. Kavarne so prostori druženja, družabnosti in izmenjave mnenj, je prepričan, razloge za prepovedi, ki nekatere dobrine - kot je časopisje - brezpogojno prepovedujejo, na drugi strani pa pri denarju zamižijo na eno oko, vidi predvsem v politiki. "Zdajšnja vladavina - z SDS-om na čelu - uveljavlja, nadaljuje in nadgrajuje zlovešči načrt, ki ga je zastavila že v prvem mandatu, precej manj uspešno pa v drugem. Vse, kar počnejo, je pričakovano, zato me čudi, kako naivno se vsi, ki smo deležni razgradnje družbe in države, obnašamo," pove in doda, da "nov načrt" po njegovem mnenju vključuje tri ključne točke: prva je finančno izčrpati medijski, kulturni in kreativni sektor; druga je "prave" ljudi postaviti na prava mesta; tretja pa zatreti neodvisno novinarstvo in svobodo ustvarjanja. "Razlika je v tem, da gre v tokratnem mandatu za kombinacijo vseh treh ciljev. Če so se v prvem mandatu, od 2004 do 2008, ki je bil tudi prvi in zadnji polni mandat katere koli slovenske vlade, z istim pristojnim ministrom Vaskom Simonitijem ukvarjali predvsem z različnimi prevzemi in z nastavljanjem pravih direktorjev in uradnikov na prava mesta, so se tokrat lotili še bolj radikalne taktike," dodaja. 

Simon Kardum
Tit Košir

Ministrstvo za propagando 

V restavracijah so nepogrešljiva "tiskovina" tudi jedilniki. V priporočilih NIJZ sicer niso posebej izpostavljeni, vendar so po njihovih besedah zajeti v dikciji, da naj "izvajalci storitev odstranijo predmete, ki bi se jih lahko dotikalo več gostov, na primer igrače, časopise, revije". "Veliko restavracij še vedno uporablja papirnate jedilne liste, ki jih po uporabi ne dajejo v tridnevno karanteno, ampak jih v najboljšem primeru naložijo na poseben kup in dajo v roke naslednjemu gostu. Da o plačevanju z gotovino ne govorimo," je še nazorno pojasnila Barbara Rajgelj. To, da si je avtorica tega prispevka včeraj v restavraciji v okolici Ptuja privoščila pico, ki jo je izbrala iz plastificiranega jedilnega lista, je seveda zanemarljiva podrobnost.

Barbara Rajgelj 
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta