Dan spomina na žrtve holokavsta: Na voljo je digitalni prikaz judovske kulturne dediščine v Sloveniji

DR
27.01.2022 05:00

Notranjost Sinagoge Maribor si bo odslej v prostorski VR360 tehniki možno ogledati tudi s skeniranjem QR-kode, ki bo nameščena na zunanjosti stavbe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Sedemindvajseti januar je datum, ko je Rdeča armada leta 1945 osvobodila zloglasno tovarno smrti in najbolj brutalno nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz. Generalna skupščina Združenih narodov je ta datum leta 2005 razglasila za mednarodni dan spomina na žrtve fašističnega in nacističnega holokavsta. V okviru projekta "Šoa, spominjamo se" v Sloveniji že več let potekajo izobraževalni in kulturni dogodki, ki naslavljajo tovrstne tematike in nas opozarjajo, da te smejo v pozabo.  

Mihael Toš
Slavko Podbrežnik

 Mihael Toš, avtor projekta Kein Kampf, je z objavami pričel leta 2017, ko je predstavil prve virtualne vodnike po nekdanjih delovnih in koncentracijskih taboriščih. Vsebine je kasneje nadgradil z dokumentarnim filmom Taborišča, v katerem je pričevalec pisatelj Boris Pahor, in animacijo Holokavst, ki je poseben izobraževalni pripomoček za otroke in mladino. V letošnjem letu so vsebine projekta Kein Kampf sledile trendu digitalizacije, tako da je odslej na voljo digitalni prikaz judovske kulturne dediščine v Sloveniji. Projekt vključuje Sinagoge v Mariboru, Lendavi, Ljubljani in na Ptuju, judovska pokopališča Dolga vas pri Lendavi, Ljubljana Žale in Rožna dolina (Nova gorica), spominsko klop v Murski soboti, Židovski trg v Piranu in podružnico taborišča Mauthausen v Podljubelju.

https://twitter.com/BorutPahor/status/1486364204147908611?s=20

Sinagoga Maribor in pokopališče v Ljubljani sta prikazana tudi v VR360 tehniki, ostale lokacije bodo v tej tehniki sledile aprila, ko se spominjamo deportacije slovenskih judov. Omeniti je treba, da so vse lokacije prikazane na zemljevidu, tako da je možno dobiti ustrezno prostorsko predstavo, kje se nahajajo. Dostop do vsebin je možen na spletni strani digitalne galerije Petava na domeni www.petava.net.

Judovska kulturna dediščina
Arhiv Večera

Notranjost Sinagoge Maribor si bo odslej v prostorski VR360 tehniki možno ogledati tudi s skeniranjem QR-kode, ki bo nameščena na zunanjosti stavbe. Gre za gesto, s katero na mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta izrazimo ustrezno spoštovanje in zavedanje ter opomnimo na zavezo "Nikoli več", sklene Toš.    

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta